Artiști internaționali, prezenți în Sfântu Gheorghe la pulzArt
https://www.ziarulmetropolis.ro/arti%c8%99ti-interna%c8%9bionali-prezen%c8%9bi-%c3%aen-sf%c3%a2ntu-gheorghe-la-pulzart/

În peisajul cultural al oraşelor din România, Sfântu Gheorghe se detaşează prin multitudinea de festivaluri şi evenimente pe care le desfăşoară cu regularitate. Între acestea, Festivalul de Arte Contemporane pulzArt este cel care, de şapte ani, continua să îşi surprindă publicul prin promovarea unor noi moduri de gândire în ceea ce priveşte arta, oferindu-i prilejul de a veni în contact cu o varietate de forme de exprimare artistică din lumea întreagă, reunite prin originalitate, inovaţie şi neconvenţional.

Un articol de Petre Ivan|10 septembrie 2019

Ediția din acest an, „Anul elevilor” în Sfântu Gheorghe, programată pentru perioada 19 – 22 septembrie, aduce, printre altele, în fața iubitorilor de artă și frumos, concerte și spectacole ale unor artiști internaționali, care merită urmăriți în mod deosebit. Un astfel de eveniment este concertul de deschidere, din data de 19 septembrie, susținut de britanicii de la Ishmael Ensemble (foto sus), celebri pentru modul original în care realizează fuziuni armonioase între jazz și muzica electronică. Trupa se evidențiază din două motive. În primul rând, muzica lor sună în întregime și neabătut Bristolian, dat fiind centrismul londonez al jazzului contemporan britanic. Al doilea motiv pentru care formaţia iese în evidenţă este înţelegerea profundă a muzicii electronice, care este atât de mult folosită de grupurile britanice de jazz.

Alți artiști britanici prezenți la festivalul pulzArt sunt actorii companiei Pickled Image, care și-au câștigat recunoașterea internațională pentru producțiile vizuale pline de umor negru, inventive și imaginative, în acelaşi timp şi de o calitate remarcabilă. La Sfântu Gheorghe, ei vor susține spectacolul de teatru Coulrophobia, care va aduce în fața spectatorilor aventura ridicolă a doi clovni captivi într-o lume de carton, din care încearcă să se elibereze. Spectacolul este prezentat în limba engleză și se adresează persoanelor trecute de 16 ani.

Seara de sâmbătă a festivalului pulzArt va fi un prilej de întâlnire a iubitorilor de jazz cu grupul muzical francez Cédric Hanriot Trio care combină curente jazz, pop și groove, explorând în mod ludic teme internaționale faimoase preluate din popul lui Katy Perry, rock-ul Nirvana sau muzica electronică a lui Massive Attack. Special este și spațiul în care se va desfășura concertul, un local care promovează reciclarea și protecția mediului și în care absolut fiecare corp de mobilier și obiect de decor sunt refolosite. Este vorba despre localul Szimpla, unde nu e loc pentru plastic și snobism, dar unde încap multă muzică bună și relaxare.

Ediția de anul acesta a Festivalului de Arte Contemporane pulzArt se va încheia duminică seara, 22 septembrie, cu un inedit concert simfonic încorporat în electronică, Live with Strings, susținut de tânărul artist Alexandre Kordzaia, cunoscut drept “Kordz”. Compozitor și interpret cu origini georgiene și elvețiene, artistul cântă la pian și compune piese clasice și muzică electronică. Stilul său ar putea fi cel mai bine surprins în interfluxul de opoziții atent echilibrate: sunetele sale elegante și aerisite se transformă ușor în melodii funk(y) și, din când în când, omagiază o viziune privată, personală a anilor ’80, prin crearea unei atmosfere melancolice post-sovietice. Muzicianul a fost inspirat la fel de mult de compozitori clasici precum Maurice Ravel, Stravinsky, dar şi de Prince, James Brown, Ryuchi Sakamoto și pionieri ai avangardei electronice precum Bernard Parmeggiani. Alături de acesta, pe scenă se vor afla alți zece artiști locali cu instrumente de corzi, ceea ce va conferi unicitate momentului muzical al serii.

pulzArt este așadar un bun prilej de a petrece un miniconcediu cultural într-unul dintre orașele cu cea mai intensă și activă viață culturală, Sfântu Gheorghe, care devine un spațiu optim de întâlnire cu artiști europeni de valoare. Cei interesați își pot achiziționa biletele, al căror preț este între 20 și 30 de lei, online, de pe site-ul www.biletmaster.ro .

Participați deci la un festival care nu va face decât să vă îmbogățească spiritual, prin intensitatea trăirilor și a emoțiilor! Detalii și informații suplimentare privind artiștii invitați și întregul program al festivalului sunt disponibile pe site-ul www.pulzart.ro

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.