Articole inedite în cel mai recent număr al CONCEPT
https://www.ziarulmetropolis.ro/articole-inedite-in-cel-mai-recent-numar-al-concept/

Revista CONCEPT – editată de Departamentului de Cercetare din cadrul UNATC – a ajuns la numărul 10 (vol. 9-10 – nr. 2/2014 şi nr. 1/2015). Zece volume acoperind cinci ani de spectacole, cercetări teatrale, conferinţe, oaspeţi şi evenimente care s-au întâmplat la adresa din strada Matei Voievod 75-77 sau în spaţii şi locaţii partenere.

Un articol de Liliana Matei|29 Iunie 2015

Primul articol cu care se deschidea primul număr al CONCEPTULUI (vol.1/nr.1/mai 2010) era semnat de Gary Schwartz – director al The Spolin Players şi Inituitive Learning Systems, care revela puterea jocului şi nevoia de a ne juca.

Cinci ani mai târziu, numărul 10 se deschide cu un material-dosar dedicat regizorului Radu Penciulescu, care de curând a împlinit 85 de ani. Materialul prezentat cuprinde şi un interviu realizat acum 43 de ani de o studentă a secției Teatrologie-Filmologie cu Radu Penciulescu şi apărut în revista IATC-ului, atunci coordonată de nimeni altul decât George Banu, asistent IATC. Iar studenta este chiar doamna Ludmila Patlanjoglu.

Revista CONCEPT este acreditată CNCS categoria B şi indexată în baze de date internaţionale precum CEEOL şi SCIPIO, reprezentând un material consistent de analiză şi introspecţie al unei universităţi care nu-şi propune numai să educe, ci să creeze noua generație a elitelor culturale românești.

Revista e mediu fertil pentru idei şi experienţe în domeniul cercetării artistice şi ştiinţifice, ordonate într-o rigoare academică a cărei garant este lect. univ. dr. Mihaela BEŢIU, redactorul-coordonator al tuturor numerelor de până acum.

Pe parcursul celor cinci ani de existență, revista a publicat şi materiale inedite, semnate de nume sonore ale teatrului mondial (atât practicieni, cât şi teoreticieni): Richard Schechner, George Banu, Monique Borie. Au fost publicate lucrări ale simpozionului de shakespeorologie organizat de către Festivalul Shakespeare de la Craiova.

CONCEPT este un spațiu de libertate academică unde se întâlnesc practicieni şi teoreticieni, maeştri şi studenţi, profesori de teatru şi de film, cercetători din UNATC şi din alte universităţi de profil din ţară şi din lume, cadre didactice şi de cercetare din mediul universitar şi cadre didactice din mediul preuniversitar.

Manifest

„Într-o lume digitală, în care înregistrăm spectacole, le fotografiem, le postăm online – credem în memoria hârtiei. CONCEPT, an de an, scrie despre toate spectacolele generaţiilor care-şi termină studiile, atât la nivel de master, cât şi la nivel de licenţă. Primele cronici ale unora dintre studenţii-absolvenţi vor fi fost în CONCEPT. Primele articole ale unora dintre cercetătorii domeniului, vor fi fost în CONCEPT“, spun realizatorii revistei.

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

Page 1 of 76612345...102030...Last »