Artist in Church, la Palatul Bragadiru
https://www.ziarulmetropolis.ro/artist-in-church-la-palatul-bragadiru/

A-C Leonte şi Alex Arcuş prezintă „Artist in Church”, spectacol multimedia şi concert, vinerea aceasta, în Grădina de Vară a Palatului Bragadiru.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2022

Cel mai nou proiect al cunoscutei interprete de jazz A-C Leonte, creat împreună cu saxofonistul Alex Arcuș, în timpul unei rezidențe artistice într-un sat transilvănean, ajunge vinerea aceasta la Palatul Bragadiru, cea de-a cincea clădire de patrimoniu din turneul artistei, un spectacol multimedia inedit, cu muzică creată de solista A-C Leonte și saxofonistul Alex Arcuș, în timpul unei rezidențe artistice într-un sat transilvănean, aflat la capăt de drum, va fi cântat vineri, 12 august, ora 20:30, la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei 147-153), clădire de patrimoniu, fondată în 1905, în  inima Bucureștilor.

O călătorie muzical-spirituală, potențată de video proiecții și light design, ce a avut patru reprezentații de succes în clădiri de patrimoniu din România, Artist in Church sondează melanjul sonor obținut prin combinarea elementelor organice, desprinse din ambientul rural, cu adieri electronice inspirate și de acustica bisericii transilvănene de secol XV, în care cei doi au lucrat.

Cei doi muzicieni se folosesc de diferite mijloace de expresie, sunete organice, vocale (solo, cor), instrumentale (vioară, saxofon, flaut, instrumente de suflat tradiționale, instrumente de percuție și instalație de wind chimes) cât și manipularea conținutului acustic folosind amplificarea și procesarea prin efecte electronice, tehnici de looping și claviaturi, având ca scop adițional lărgirea metodologiei și uneltelor de cercetare folosite în muzica contemporană românească.

Muzica live creată de cei doi performeri este însoțită de light design, video mapping special concepute pentru a pune în valoare actul artistic și bisericile sau clădirile de patrimoniu în care acest proiect artistic se desfășoară

„Am contemplat destul de mult ideea că muzica este prezentă în toate evenimentele importante ale vieţii, fiind prezentă şi în toate ceremoniile religioase pe tot globul. De ce? Eu cred că datorită forţei unificatoare pe care o are, a vibraţiei care poate schimba instant starea de spirit a ascultătorului, a poziţiei pe care o are, aflată la limita dintre material şi imaterial, iar muzica de cult urmăreşte în diversele culturi facilitarea unei stări de introspecţie, meditaţie şi prezență.

Din păcate, această forță a muzicii este folosită de-a lungul vremii şi în sensul opus elevării. Nu vreau să se înţeleagă că militez pentru o muzică pură sau cine ştie ce idee utopică, dar se poate observa cu ochiul liber, fără să fii din domeniu, că există multe straturi, de la profunzime şi până la superficialitate, atât în ceea ce priveşte facilitatorul muzicii cât şi ascultătorul. Vorbind de sacru, da, îmi doresc să pot să inspir oamenii spre trezie, spre a trăi frumos şi conştient, a ierta şi a iubi. Proiectul Artist in Church tocmai asta afirmă, cum filtrează artistul contemporan spiritualitatea.” (A-C Leonte)

În vara anului 2021, Teatrul Godot, unul dintre cele mai iubite și cunoscute teatre independente din București și-a mutat sediul într-o clădire istorică aproape de centrul Bucureștiului – Palatul Bragadiru. În vara anului 2022, Teatrului Godot i se alătură în acest demers cultural,  Bucharest Jazz Orchestra, The Great Hill și BulevART, formând, începând cu această vară ceea ce pe viitor va fi cunoscut drept un hub cultural Bucureștean de referință – The Great Hill Society Club. Astfel, muzica, teatrul, expozițiile și vinul vor crea la Palatului Bragadiru un loc în care oamenii se vor întâlni atât pentru artă, cât și pentru degustările inedite a peste 60 de etichete de vin românesc originar din regiunea viticolă Dealu Mare, puse la dispoziție pentru pasionații de enologie si frumos.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.