Artist în vremea pandemiei – Centrul Ceh stă de vorbă cu artiștii
https://www.ziarulmetropolis.ro/artist-in-vremea-pandemiei-centrul-ceh-sta-de-vorba-cu-artistii/

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituţiile şi organizaţiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situaţii în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artişti români şi cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2020

Începând de joi, 9 aprilie, Centrul Ceh va publica câte un interviu video săptămânal cu artiști români și cehi, care vor răspunde la cinci întrebări despre ei și activitatea lor în această perioadă. Întreaga lume s-a schimbat în ultimele săptămâni și toate sectoarele de activitate au fost și sunt puse în dificultate, găsirea unor noi moduri de a interacționa, în contextul distanțării sociale, fiind una dintre temele principale. Arta a fost întotdeauna una dintre uneltele prin care oamenii și-au exprimat raportatea la lumea din jur – când vorbim de artiști – sau în care au căutat refugiu și semnificație, în rol de consumator și privitor. Ce le rămâne de făcut artiștilor când ceea ce creează nu mai poate fi expus într-o galerie, atins și privit de public și, cel mult, urmărit detașat prin intermediul unui ecran, dacă arta lor poate fi astfel prezentată?

„Aceste săptămâni și luni aduc provocări pentru toate segmentele societății. Zona culturală este puternic influențată și, mai ales, sectorul independent, căruia dorim să-i oferim o voce, dar și să aflăm ce oportunități îi aduce această criză. Perioada următoare vine cu schimbări neașteptate, perspective neobișnuite și multe idei noi. Așa că de ce să nu ne inspirăm de la cei care sunt creativi prin profesia lor?”, spune directorul Centrului Ceh, Robin Ujfaluši.

5Întrebări este un proiect care urmărește să înteleagă problemele și oportunitățiile născute pe fondul acestor noi și radicale schimbări, iar când „incertitudinea” și „izolarea” sunt elementele comune ale acestor vremuri , proiectul oferă posibilitatea de a afla cum este percepută această perioadă de către branșa artistică și culturală a societății. Centrul Ceh vă propune să cunoașteți, pentru început, câțiva artiști ce fac parte din scena artistică românească și cehă – artiști vizuali, coordonatori de spații culturale, galeriști și nu numai.

Printre artiștii care vor răspunde celor cinci întrebări se numără Robert Obert, artist vizual, cu care Centrul Ceh a colaborat în cadrul festivalului Cinemascop, Viktor Vejvoda, fost artist în rezidență al Centrului Ceh, cu proiecte la activ în România și Republica Moldova, sau Vilmos Koter, unul dintre artiștii prezentați în trecut în cadrul galeriei Centrului Ceh, Future Museum.

Așadar, haideți să aflăm cum se vede pandemia prin ochii artiștilor. Interviurile vor fi publicate pe canalele de comunicare ale Centrului Ceh: Facebook, YouTube, Instagram și site-ul Czech-it.ro, începând de joi, 9 aprilie, ora 10:00. 

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

03
/12
/19

Pentru fostele state socialiste, 2019 marchează trecerea a 30 de ani de la revoluțiile care au schimbat cursul istoriei, iar pentru cehi, la fel ca și pentru români și alte națiuni ce s-au aflat în Blocul de Est, 1989 a marcat trecerea de la dictatură la democrație. Revoluția de Catifea, așa cum a fost numit evenimentul la cehi, a avut câteva caracteristici aparte, iar bucureştenii sunt așteptați să le descopere la deschiderea expoziției „1989. The Velvet Revolution”, pe data de 5 decembrie 2019, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh din Bucureşti.

06
/11
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul "Rebeli cu o cauză" (2019), de Dobrivoie Kerpenisan, prezentat în premieră la Astra, români de diferite categorii sociale vorbesc despre singurul lucru ce îi mai uneşte: Revoluţia la care au participat în decembrie 1989 în comuna lor bănăţeană, Sânpetru Mare, când au fost fotografiaţi de viitorul cineast.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

22
/10
/19

A treia lună de TAG YOUR IDEAS o prezintă pe scena alternativă a Control-ului, deschisă zilnic și aproape non-stop, pe artista Claudia Brăileanu. Una din exprimările cele mai reprezentative ale instalației Claudiei o reprezintă conceptualizarea pattern-ului, a acelui element de expresie formală, ce impune o reprezentare, prin repetiție, a unei autenticități.

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.