Artistul de origine română Sergiu Matiș, la eXplore festival #12
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistul-de-origine-romana-sergiu-matis-la-explore-festival-12/

Sergiu Matiş, cunoscut artist român stabilit la Berlin, va prezenta publicului din Bucureşti spectacolul NEVERENDINGS. Evenimentul va avea loc în cadrul eXplore festival #12, luni, 25 septembrie 2017, de la ora 19:00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional “I.L Caragiale” Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2017

Indiferent de orientarea politică, putem cu toții fi de acord că revoluția din octombrie 1917 a influențat într-un mod radical istoria întregii lumi.

Spectacolul NEVERENDINGS nu sărbătorește nici victoria, nici eșecul revoluției, ci e doar o platformă pentru a reflecta asupra imposibilității de a spera la o lume mai bună în timpul prezent, sau la ce fel de gândire utopică este totuși posibilă azi. (Sergiu Matis)

Într-un Berlin sovietic, în timpul unei serii de manifestări de celebrare a 100 de ani de la Revoluția din Octombrie, un numar de oameni selectați ai orașului sunt invitați să întâlnească cinci tovarăși speciali.

Ei vor comemora acest moment din istorie când utopia a venit la putere prin coruri și dansuri care glorifică realizările fantastice ale eroilor curajoși în această epocă de aur.

Eforturile uriașe, luptele imense, atrocitățile îngrozitoare și eșecurile iremediabile nu vor fi uitate, dar acum este momentul să planificăm următorii 100 de ani ai revoluției permanente și neîncetate. Trupurile maselor sunt structurate coregrafic în reverii colective către o lume mai bună.

Sergiu Matiș, născut la Cluj-Napoca, România, și-a început cariera profesională la Tanztheater Nürnberg. Din 2008 locuiește în Berlin și colaborează cu artiștii Colette Sadler, Yossi Berg, Philip Bergmann, Daniel Kok și Jee-Ae Lim.

Dansează și lucrează în mai multe coregrafii de Sasha Waltz & Guests (Dialoge: Neues Museum and MAXXI, Continu, Matsukaze, și Sacre). În anul 2014 a absolvit masteratul Solo / Dance / Authoring (SODA) la HZT Berlin și a primit o bursă de la Fundația Națională Academică Germană. Coproducțiile sale (Human Nature, Landing, ThreeDoors. Search, 89. Grenzenlos, Ending-dong, doom room, Duet, Keep it real, Explicit Content) sunt prezentate pe plan internațional.

NEVERENDINGS

Concept, coregrafie: Sergiu Matiș

Interpretare: Jule Flierl, Sergiu Matiș, Luis Rodriguez, Orlando Rodriguez, Diletta Sperman
Muzica: N1L – Martins Rokis

Dramaturgie: Mila Pavicevic
Scenografie: Dan Lancea

Costume: Philip Ingman

Lightdesign: Sandra Blatterer

Manager de producție: David Eckelmann
Finanțat de Administrația Senatului Cultură și Europa / Sprijinit de Tanzfabrik Berlin

Sergiu Matiș / Germania va susține și un workshop GROWASP în perioada 26-28 septembrie 2017 (12:00 – 15:00) la WASP – Working Art Space & Production și va fi invitat în cadrul seminarului TEACHBACK (26-28 septembrie 2017, 15:00 – 18:00), activitate din cadrul proiectului european Life Long Burning. Intrarea liberă.

eXplore festival

Sergiu Matis

Având ca principal obiectiv dezvoltarea publicului și promovarea dansului și performance-uluicontemporan, atelierele GROWASP iși propun identificarea potențialul performativ și creator alparticipanților indiferent de nivelul de pregătire artistică al acestora.

Programul cuprinde în 2017 artist talks și ateliere ce tratează diferite practici contemporane de mișcare, prin introducerea unor elemente de tehnică, teorie și interdisciplinaritate, adresându-se unui nivel deschis al participanților.

Proiectul cultural GROWASP este co-finanțat în 2017în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB și de AFCN.

* * *
Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici şi direcţii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unii dintre cei mai importanţi creatori internaţionali ai momentului – repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar şi artişti care propun formate transdisciplinare, ce depăşesc graniţele dintre mai multe domenii de creaţie artistică, aducând în atenţia publicului subiecte importante ale societăţii contemporane.

Cu fiecare ediţie organizată, festivalul îşi propune să contribuie la promovarea dansului şi performance-ului contemporan în rândul publicului larg, având un rol major în ultimii 12 ani în dezvoltarea unui dialog între creatori şi publicul acestora. Totodată, eXplore festival stimulează şi susţine creaţia tinerilor artişti din domeniu, prin activităţi de producţie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinţe, şi filme de dans.

Ediţia #12 a eXplore festival se va desfăşura la Bucureşti între 24 septembrie – 8 octombrie 2017, la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, şi WASP – Working Art Space and Production. Evenimente speciale ale festivalului vor urma în perioada octombrie – noiembrie 2017 şi în oraşele Iaşi şi Arad.

Biletele se pot achiziționa online, prin rețelele www.eventbook.ro și www.mystage.ro dar și de la casa de bilete a TNB.

Programul integral al festivalului: www.exploredancefestival.ro

Foto:  eXplore festival – facebook

 

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

20
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Timishort a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta, peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiș, dar și pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie la Cinema Timiș în prezența a peste 500 de spectatori.

19
/10
/15

Timp de șase decenii, pana lui Sadoveanu a dăruit lumii peste 100 de volume în care a cugetat despre oameni, despre viaţă, despre natură, într-o limbă viu colorată. „Neamul Şoimăreştilor”, „Hanul Ancuţei”, „Baltagul” sunt dovada unui fel de a povesti care rămâne etern. Scriitorul şi omul politic s-a născut pe 5 noiembrie 1880, la Paşcani, şi a decedat pe 19 octombrie 1961, la Vânători-Neamţ.

19
/10
/15

Teatrul Țăndărică este invitat, pentru al cincilea an consecutiv, să joace în cadrul Festivalului Național de Teatru, fiind singurul teatru de animație care a participat, de-a lungul anilor, în FNT. La ediţia 2015, acesta va fi prezent în FNT cu spectacolul pentru tineri şi adulţi, Adunarea Păsărilor, de Farid Uddin Attar, în regia lui Cristian Pepino, care este reluat într-o formulă nouă la 20 de ani de la prima punere în scenă la Teatrul Ţăndărică.

19
/10
/15

Romeo şi Julieta, Războiul, Ubuzdup!, Viaţa e suferinţă, Spargerea, Somnoroasa aventură sau Aventurile unui bărbat extrem de serios, Slugă la doi stăpâni şi multe alte spectacole, în această săptămână, pe scenele teatrelor din Capitală.

19
/10
/15

Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor.

19
/10
/15

Filmul biografic "Steve Jobs", portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle și avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediție a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câștigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei "The Social Network".

19
/10
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, “Acasă la tata”, va fi lansat de Mandragora în cinematografele din România luna viitoare, pe 6 Noiembrie. Pelicula a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 21–a ediții a Festivalului de Film de la Sarajevo.

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

17
/10
/15

Zalabam, zalabam, zalabam! În apropierea Haloween-ului, Hârca face jocurile! Hârca trage sforile! “Hârca se întoarce” cu surprize! Miercuri, 28 octombrie, la ora 20.00, la Teatrul Elisabeta, spectatorii vor avea parte de o reprezentanție specială. Tot atunci, actorii Alexandru Suciu (alias Vlad) și Bogdan Talașman (alias Bâzu) se vor lupta, fiecare cu „armele” lui, pentru iubirea frumoasei Viorica (Diana Dumitrescu).

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.