Artistul în lumea de azi
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistul-in-lumea-de-azi/

Reuniunea generală de primăvară a Reţelei internaţionale pentru arte performative contemporane (IETM) la Bucureşti se desfăşoară între 20 şi 23 aprilie 2017.

Un articol de Liliana Matei|18 aprilie 2017

Peste 400 de profesioniști din domeniul artei performative din întreaga lume se vor întâlni la București pe 20-23 aprilie 2017. Ei vor discuta împreună pe teme legate de poziția artistului în societatea contemporană și vor construi relații mai strânse cu partenerii lor internaționali.

Reuniunea generală de primăvară a Rețelei internaționale pentru arte performative contemporane (IETM) este organizată de IETM și Centrul Național al Dansului din București (CNDB), în parteneriat cu Uniunea Teatrală din România (UNITER), Teatrul Naţional I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB) și Teatrul Metropolis. Evenimentul este co-finanțat de programul Europa Creativă al Uniunii Europene și are, de asemenea, sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

O serie de sesiuni de lucru va clarifica unele dintre problemele vitale pentru profesioniștii din artele performative, cum ar fi condițiile financiare și sociale de realizare a unei cariere în domeniul artelor, mobilitatea culturală, colaborarea internațională echitabilă, egalitatea de gen în sectorul cultural, rolul artiștilor în modelarea viitorului Europei, diversitatea și incluziunea, evaluarea calității unei opere de artă, printre altele. Programul va oferi două workshop-uri practice: despre curatoriatul de artă și despre procesul de depunere a cererilor de finanțare la Europa Creativă.

Programul artistic va oferi o imagine de ansamblu cu câteva dintre cele mai strălucitoare reprezentații cuprinse de artele spectacolului din România la această oră. Întreaga programarea a spectacolelor va fi disponibilă online pe site-ul IETM începând cu data de 10 aprilie.

Artiștii și curatorii își vor prezenta și proiectele și inițiativele artistice în curs de derulare și astfel evenimentul va facilita colaborarea în rețea și apariția unor parteneriate transfrontaliere.

Vorbitorii și moderatorii internaționali confirmați îi includ pe Marie Le Sourd (On the Move), Yohann Floch (Fresh Arts Coalition Europe), Delphine Hesters (Flanders Arts Institute, Belgium), Joris Weijdom (HKU University of the Arts Utrecht), Bradley Allen (Creative Europe Desk Denmark), Israel Aloni (IlDance, Sweden), Vijay Mathew (HowlRound, US), dar și pe mulți alții. Atât membrii IETM, cât și non-membrii sunt așteptați să participe la eveniment pe baza înregistrării lor on-line.

Din partea română, Corina Șuteu a coordonat comitetul consultativ pentru organizarea evenimentului, iar la sesiunile de lucru vor participa artiști români din diferite domenii: coregraful Cosmin Manolescu, regizoarea Gianina Cărbunariu, performerul Paul Dunca, criticul și dramaturgul Mihaela Mihailov, experta în politici culturale Ioana Tamaș, actorul Anghel Damian, artista și curatorul Aurora Kiraly, coregrafa Vava Ștefănescu, artista multimedia și regizoarea Cinty Ionescu, coregrafa Andreea Novac, regizorul Tompa Gabor (neconfirmat), managerul cultural Aura Corbeanu și alți membri români ai IETM.

Mai multe informatii: https://www.ietm.org/en/Bucharest

Programul IETM la București: https://www.ietm.org/en/ietm-bucharest-plenary-meeting-2017/programme

Organizatori: IETM: https://www.ietm.org/en

Centrul Național al Dansului din București (CNDB): http://en.cndb.ro/

Uniunea Teatrală din România (UNITER): http://www.uniter.ro/

 

11
/06
/14

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni ai lumii la ora actuală, care a transformat acordeonul într-un instrument de prim rang, RICHARD GALLIANO soseşte la Bucureşti pentru un concert extraordinar alături de Orchestra de Cameră Radio, moment ce punctează închiderea stagiunii ansamblului.

16
/01
/14

Gheorghe Iancu, artistul care în 2013 a readus baletul Lacul lebedelor la Opera Naţională Bucureşti, oferă publicului spectacolul de dans contemporan Femei, inspirat din creaţia lui Anton Pavlovici Cehov. Coloana sonoră: Rahmaninov, Şostakovici, Stravinski, Hindemith şi cântece ortodoxe ruseşti.

14
/01
/14

Prima emisiune de mărci poştale a anului 2014, care marchează Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe 15 ianuarie, este dedicată poetului Mihai Eminescu. Emisiunea de timbre cu Eminescu va fi intitulată "Mihai Eminescu - Luceafărul poeziei româneşti".

12
/01
/14

„Viaţa este un cadou irepetabil. Nu lăsaţi să moară Zeul din dvs.” a spus regizoarea Alice Barb în emisiunea „ Oamenii Realităţii” difuzată sâmbătă 11 ianuarie 2014, la Realitatea tv.

11
/01
/14

Actorul Constantin Chiriac va fi prezent la Londra pentru a marca Ziua Naţională a Culturii Române printr-un recital de poezie extraordinar, prezentat de ICR Londra. Evenimentul va avea loc miercuri, 15 ianuarie, de la ora 19:00, la sediul institutului din capitala Marii Britanii.

11
/01
/14

Radio România Cultural vă oferă prilejul să vă delectaţi cu bijuterii de umor radiofonic, duminică, 12 ianuarie 2014, de la ora 17,30 în cadrul emisiunii Mari actori de comedie - 85 de ani de Umor Radiofonic Românesc la Ora vesela.

11
/01
/14

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre zecile de producţiile cinematografice ale marelui actor Mircea Albulescu. Este vorba de dramele: „Cursa” (de la ora 14.10) şi „Înghiţitorul de săbii” (de la ora 20.50).

10
/01
/14

Cineastul Andrei Ujica va participa la un simpozion internaţional despre film şi arte vizuale, organizat pe 15-16 ianuarie la Tel Aviv de Muzeul de Artă din Petach Tikva şi Academia de Artă şi Design Bezalel, regizorul fiind invitatul special al evenimentului.