Artistul în lumea de azi
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistul-in-lumea-de-azi/

Reuniunea generală de primăvară a Reţelei internaţionale pentru arte performative contemporane (IETM) la Bucureşti se desfăşoară între 20 şi 23 aprilie 2017.

Un articol de Liliana Matei|18 aprilie 2017

Peste 400 de profesioniști din domeniul artei performative din întreaga lume se vor întâlni la București pe 20-23 aprilie 2017. Ei vor discuta împreună pe teme legate de poziția artistului în societatea contemporană și vor construi relații mai strânse cu partenerii lor internaționali.

Reuniunea generală de primăvară a Rețelei internaționale pentru arte performative contemporane (IETM) este organizată de IETM și Centrul Național al Dansului din București (CNDB), în parteneriat cu Uniunea Teatrală din România (UNITER), Teatrul Naţional I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB) și Teatrul Metropolis. Evenimentul este co-finanțat de programul Europa Creativă al Uniunii Europene și are, de asemenea, sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

O serie de sesiuni de lucru va clarifica unele dintre problemele vitale pentru profesioniștii din artele performative, cum ar fi condițiile financiare și sociale de realizare a unei cariere în domeniul artelor, mobilitatea culturală, colaborarea internațională echitabilă, egalitatea de gen în sectorul cultural, rolul artiștilor în modelarea viitorului Europei, diversitatea și incluziunea, evaluarea calității unei opere de artă, printre altele. Programul va oferi două workshop-uri practice: despre curatoriatul de artă și despre procesul de depunere a cererilor de finanțare la Europa Creativă.

Programul artistic va oferi o imagine de ansamblu cu câteva dintre cele mai strălucitoare reprezentații cuprinse de artele spectacolului din România la această oră. Întreaga programarea a spectacolelor va fi disponibilă online pe site-ul IETM începând cu data de 10 aprilie.

Artiștii și curatorii își vor prezenta și proiectele și inițiativele artistice în curs de derulare și astfel evenimentul va facilita colaborarea în rețea și apariția unor parteneriate transfrontaliere.

Vorbitorii și moderatorii internaționali confirmați îi includ pe Marie Le Sourd (On the Move), Yohann Floch (Fresh Arts Coalition Europe), Delphine Hesters (Flanders Arts Institute, Belgium), Joris Weijdom (HKU University of the Arts Utrecht), Bradley Allen (Creative Europe Desk Denmark), Israel Aloni (IlDance, Sweden), Vijay Mathew (HowlRound, US), dar și pe mulți alții. Atât membrii IETM, cât și non-membrii sunt așteptați să participe la eveniment pe baza înregistrării lor on-line.

Din partea română, Corina Șuteu a coordonat comitetul consultativ pentru organizarea evenimentului, iar la sesiunile de lucru vor participa artiști români din diferite domenii: coregraful Cosmin Manolescu, regizoarea Gianina Cărbunariu, performerul Paul Dunca, criticul și dramaturgul Mihaela Mihailov, experta în politici culturale Ioana Tamaș, actorul Anghel Damian, artista și curatorul Aurora Kiraly, coregrafa Vava Ștefănescu, artista multimedia și regizoarea Cinty Ionescu, coregrafa Andreea Novac, regizorul Tompa Gabor (neconfirmat), managerul cultural Aura Corbeanu și alți membri români ai IETM.

Mai multe informatii: https://www.ietm.org/en/Bucharest

Programul IETM la București: https://www.ietm.org/en/ietm-bucharest-plenary-meeting-2017/programme

Organizatori: IETM: https://www.ietm.org/en

Centrul Național al Dansului din București (CNDB): http://en.cndb.ro/

Uniunea Teatrală din România (UNITER): http://www.uniter.ro/

 

09
/01
/14

Meryl Streep, care i-a înmânat Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă la gala National Board of Review Awards, pentru rolul din "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii", l-a criticat vehement pe Walt Disney pentru vederile sale sexiste şi anti-semite.

07
/01
/14

Museum of Modern Art (MoMA) din New York, cel mai important muzeu de artă modernă din lume, îi dedică o expoziţie specială româncei Ileana Sonnabend, considerată unul dintre cei mai influenţi promotori şi colecţionari de artă din secolul al XX-lea.

07
/01
/14

Duetul britanic Eurythmics, format din Annie Lennox şi Dave Stewart, se va reuni pe 27 ianuarie, la Los Angeles, pentru un recital dedicat împlinirii a 50 de ani de la apariţia formaţiei The Beatles în emisiunea "Ed Sullivan Show".

07
/01
/14

Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.

04
/01
/14

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă marți, 7 ianuarie, ora 19:00, spectacolul „O femeie singură” după un text de Dario Fo și Franca Rame, un one woman show cu Ioana Craciunescu. Reprezentația va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

04
/01
/14

Ediția din 5 ianuarie a „Duminicii filmului românesc” este dedicată regizorului Mircea Daneliuc. În această zi, TVR 2 a programat pentru cinefili două dintre cele mai apreciate filme ale sale: „Croaziera” (1981) şi „Senatorul melcilor” (1995).

03
/01
/14

Unul dintre cei mai mari regizori contemporani de film, Terry Gilliam este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie din anul 2014 a emisiunii Gatantat 100%, care va putea fi urmărită duminică, 5 ianuarie, de la ora 22.25, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

31
/12
/13

Piața de arta in 2013 a fost una destul de bună, având în vedere prețurile uriaşe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artişti precum Pablo Picasso şi Francis Bacon, fără a ignora însă valorile unor opere ale lui românului Constantin Brâncuşi.

19
/12
/13

Cunoscutul realizator de televiziune Titus Munteanu a murit miercuri, la Spitalul Marius Nasta. Acesta suferea de mai mulți ani de o “boală complexă” care ]i afectase mai multe organe.

24
/09
/12

n.14.05.1977, Iaşi Universitatea de Artă „George Enescu", Iaşi, Facultatea de Teatru, Specializarea Actorie, promoţia 1996-2001, clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu si Emil Coşeru Atestat în commedia dell'arte oferit de Centrul de Cercetări „Ion Sava" în urma participării la work-shopul susţinut de actorul Feruccio Soleri şi organizat în colaborare cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale" din Bucureşti, 2007 „Atelierul de revitalizare şi inspiraţie a calităţilor actoriceşti" susţinut de Radu Penciulescu şi Florin Fieroiu la Centrul de Creaţie "Mihai Eminescu" de la Ipoteşti, 2008

24
/09
/12

n. 25 iunie 1937. A absolvit în 1961 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", clasa prof. univ. Moni Ghelerter.

24
/09
/12

n. 1 august 1948 A absolvit "Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica 'I.L. Caragiale'" (I.A.T.C.) în 1971. Între 1971 şi 1977 a fost actriţă la „Teatrul Municipal” din Ploieşti, iar din 1978 la „Teatrul Nottara” din Bucureşti. De cativa ani este angajata la Teatrul "ACT".

24
/09
/12

28.09.1967, Bucureşti A absolvit la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1992, clasa profesor Olga Tudorache, conferenţiar Adrian Pintea

24
/09
/12

n. 28 februarie 1954 Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I.L. Caragiale', Bucureşti, promoţia 1980, clasa prof. Olga Tudorache

24
/09
/12

n. 21 ianuarie 1973. A absolvit în 1995 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, secţia Actorie, clasa prof. Sanda Manu, Gheorghe Visu.

24
/09
/12

n. 06 aprilie 1967, Bacău Academia de Teatru şi Film, promoţia 1994, secţia Actorie, clasa profesor Ion Cojar Work shop cu Andrei Şerban la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, 1994