ARTmania Festival și East European Music Conference, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/artmania-festival-si-east-european-music-conference-la-final/

ARTmania, primul festival românesc care a dezvoltat în România conceptul de îmbinare între entertainment şi artă, a avut loc pe 27 şi 28 iulie, în Piaţa Mare a Sibiului, în faţa unui public entuziasmat de prestaţiile de excepţie ale artiştilor care au urcat pe scenă.

Un articol de Liliana Matei|30 iulie 2018

Haken, Arcane Roots, Zeal&Ardor, Distorted Harmony, Leprous, Rome, Mogwai și Steven Wilson au fost cei care, timp de două seri, au bucurat iubitorii de muzică rock prin creațiile lor artistice și prin întâlnirile cu fanii organizate în paralel. „Dacă aveți prieteni, faceți-le cadou un album de muzică rock, e cel mai bun lucru pe care-l puteți face pentru ei”, au spus, pe scenă, cei de la Zeal & Ardor, una dintre revelațiile acestei ediții de festival.

Capetele de afiș ale evenimentului, Mogwai și Steven Wilson, au fost primite la Sibiu cu multă căldură și încântare. „Nu-mi vine să cred că mi-au trebuit 30 de ani să ajung în România, dar sunt aici și sunt foarte fericit să cânt la Sibiu”, a transmis Steven Wilson, al cărui concert a avut atât piese de pe noul album, „To The Bone”, cât și hit-uri care l-au consacrat alături de formația a cărui fondator a fost, Porcupine Tree.

Tot ieri s-a încheiat și East European Music Conference, conferința despre industria muzicală care a pus față în față reprezentanți ai evenimentelor mari europene, agenți de booking și promotori sau manageri culturali cu artiști, agenți și manageri din România. „E prima conferință de profil la care particip după care simt că mi-am răspuns la niște întrebări și nelămuriri în ceea ce privește managementul unei trupe”, a spus managerul trupei Gramofone – trupă prezentă și la lansarea primului birou de export muzical românesc, Romanian Music Export.

„Au fost câteva zile foarte pline. Ziua am acumulat informații, iar seara ne-am relaxat în Piața Mare, ascultând artiștii veniți la ARTmania Festival. A fost o mare încântare să văd publicul bucurându-se de line-up și reprezentanții industriei muzicale românești beneficiind de prezența acestor specialiști europeni. A fost un număr 13 magic pentru ARTmania, le mulțumim tuturor celor care au ales să-și petreacă weekend-ul la Sibiu.”, a spus Codruța Vulcu, organizator ARTmania Festival și East European Music Conference.

ARTmania Festival este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock, ce s-a consacrat ca principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. ARTmania nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componentă de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Fiind cel mai longeviv festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei – cetatea Sibiului.

În aceeași perioadă cu ARTmania Festival, la Sibiu are loc și East European Music Conference (26 – 28 iulie 2018), cea mai importantă conferință dedicată industriei muzicale din România. După o primă ediție în care peste 400 de persoane – participanți și invitați – din mediul cultural românesc și european au schimbat idei și au împărtășit concluzii, cea de-a doua ediție continuă inovația pe piața românească a evenimentelor de profil cu încă un program de avangardă: Romanian Music Export. Astfel, primul program românesc din zona antreprenorială care își asumă zona de promovare și de export muzical la nivel european, va fi gata de start odată cu ediția a doua EEMC și va fi disponibil pentru participanții și invitații la conferință.

ARTmania Festival este membru fondator AROC – Asociația Română a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale, care-i are ca membri fondatori pe cei mai importanți promoteri din România, precum Emagic, Events, Electric Castle, Summer Well sau Twin Arts, printre alții.

Foto: Sebastian Marcovici, Miluță Flueraș

 

27
/08
/18

Făget a devenit în această vară o destinație culturală găzduind prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, eveniment ce face parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

06
/08
/18

Reclama online realizată de Montreal Museum of Fine Arts pentru expoziţia de vară a fost blocată de platforma Facebook pentru că folosea nuduri abstracte pictate de Pablo Picasso. Muzeul a fost nevoit să ia legătura direct cu compania, pentru a reuşi să publice online advertorialul (puteți vedea reclama video în interiorul articolului).

03
/08
/18

Veniţi pe 10 august la “concert”? La care concert - vor întreba cei care se vor uita la fotografia de mai jos, ce pare a fi realizată în timpul unui astfel de show muzical, pe un mare stadion al lumii.

03
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Cunoscut pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2008, şi pentru lungmetrajul de debut „Lupu” (2013), regizorul Bogdan Mustaţă revine cu un film cvasi-experimental de o oră, realizat în 3D, „My Life Rehearsed In One Leg”.

02
/08
/18

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate național și internațional, amenajate în spații neconvenționale, transformând astfel experiența iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.