Așa grăit-a Zarathustra. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/asa-grait-a-zarathustra-mondialul-metropolis/

Cătălin Tolontan îşi încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toţi. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am aşteptat cu emoţie, aşadar, primele pagini ale ziarelor germane (şi nu numai) de dimineaţă

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2018

„Fără cuvinte!” a fost titlul ales de tabloidul Bild pentru a descrie eșecul nemților, care au terminat grupa pe ultimul loc, în spatele Coreei de Sud! Interesant este că același titlu s-a aflat pe prima pagina a ziarului și acum 4 ani, după acel incredibil Brazilia – Germania 1-7, din semifinalele Mondialului găzduit de Brazilia.

Tot Bild a titrat: Keine Einheit! Keine Leidenschaft! / Nici o unitate! nici o pasiune!

Die Welt a ales ca titlu „Aus und vorbei”, ceea ce s-ar traduce „over and out”, modul in care se incheie, in unele filme, convorbirile radio, iar cei de la Frankfurter Allgemeine : „Decăderea Germaniei”.

Dincolo de Canalul Mânecii, presa britanică a titrat: „Schadenfreude” (din germană): Plăcerea ce apare văzând ghinionul altora – tabloidul The Sun, dar și „Sfârșitul lumii (așa cum o știm) ” – The Guardian.

La Gazzetta delo Sport, în schimb, a dat: „Default Germania”, altfel spus  “Germania ne-a părăsit deja”, pentru ca cei de la Marca să dea sentința: „KO istoric al campioanei”

La rândul său, L’Equipe, amintindu-și că rușii sunt gazda acestui Mondial, a titrat ironic „La Berezina”, în traducere liberă “înfrangere completă”, cu trimitere la greșeala făcută de Napoleon când a încercat să invadeze Rusia.

Fotografia aleasă în deschiderea articolului este tot din Bild. Iar supratitlul ironic al inspiratei fotografii, Danke, lieber Fußball-Gott!!!, ușor de tradus și de nevorbitorii de limbă germană: Mulțumim, dragă Zeule Fotbal

Foto: Mondialul Metropolis – facebook, bild

30
/06
/18

Ceea ce veți vedea în imaginile următoare sunt doar niște suporteri înfocați ai naționalei lui Messi. Problema nu este că ei sunt din Bangladesh (neam de indieni - pentru cei care au chiulit la orele de geografie), ci că în "Statul Bengal" va fi jale în această seară dacă Argentina pierde calificarea în fața Franței.

29
/06
/18

Într-o bună dimineaţă, la o zi după ce împlinise melancolica vîrstă de 51 de ani (iar Brazilia lui Kaka, Luis Fabiaono şi Maicon se distrase cu Chile în optimile de finală), Alex. Leo Şerban se trezi, la Lisabona, în camera Marilyn, metamorfozat într-un menuet nemaiîntîlnit. Cei din conducerea hotelului Florida s-au jurat că n-a fost mîna lor, iar domnul Leo a fost nevoit să accepte că nu era vorba de vreun vis sprinţar de-ale lui Kafka, ci de o monumentală farsă a destinului implacabil.

29
/06
/18

Grosul meciurilor a trecut, cârcotaştii cu accente pesimiste au scăpat de o grija, nu trebuie să mai înghită Panama, Tunisia, Arabia Saudită, Egipt, Islanda, Maroc, Costa Rica şi alte naţionale care provoacă indigestie stomacurilor sensibile. Desigur, au scăpat şi de Germania, cârnaţii umpluţi cu icre negre ai oricărui mondial, dar şi de Serbia, Polonia, Nigeria, Senegal - echipe cu oarecare greutate pentru o anumită fază a competiţiei.

28
/06
/18

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâțele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

28
/06
/18

Cătălin Tolontan își încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toți. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am așteptat cu emoție, așadar, primele pagini ale ziarelor germane (și nu numai) de dimineață

22
/06
/18

Argentina n-are echipă şi mi-e teamă că nu va ieşi din grupe, iar Messi e lipsit de noroc. Coechipierii săi nu sunt în stare să introducă mingea într-o poartă goală, dar pe a lor o nimeresc cu ochii închişi.

19
/06
/18

19 iunie. Ieri după-amiază m-am aruncat pe divan cu o cafeluță de gât sperând să huzuresc la meciurile zilei. La ora aceea, sub deviza “Să punem capăt abuzurilor de la turneul final!”, Plenul Dumei de Stat (în cârdășie cu membrii Consiliului FIFA) dezbătea de zor modificările la Codul Mondial de procedură penală.