Așa grăit-a Zarathustra. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/asa-grait-a-zarathustra-mondialul-metropolis/

Cătălin Tolontan îşi încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toţi. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am aşteptat cu emoţie, aşadar, primele pagini ale ziarelor germane (şi nu numai) de dimineaţă

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2018

„Fără cuvinte!” a fost titlul ales de tabloidul Bild pentru a descrie eșecul nemților, care au terminat grupa pe ultimul loc, în spatele Coreei de Sud! Interesant este că același titlu s-a aflat pe prima pagina a ziarului și acum 4 ani, după acel incredibil Brazilia – Germania 1-7, din semifinalele Mondialului găzduit de Brazilia.

Tot Bild a titrat: Keine Einheit! Keine Leidenschaft! / Nici o unitate! nici o pasiune!

Die Welt a ales ca titlu „Aus und vorbei”, ceea ce s-ar traduce „over and out”, modul in care se incheie, in unele filme, convorbirile radio, iar cei de la Frankfurter Allgemeine : „Decăderea Germaniei”.

Dincolo de Canalul Mânecii, presa britanică a titrat: „Schadenfreude” (din germană): Plăcerea ce apare văzând ghinionul altora – tabloidul The Sun, dar și „Sfârșitul lumii (așa cum o știm) ” – The Guardian.

La Gazzetta delo Sport, în schimb, a dat: „Default Germania”, altfel spus  “Germania ne-a părăsit deja”, pentru ca cei de la Marca să dea sentința: „KO istoric al campioanei”

La rândul său, L’Equipe, amintindu-și că rușii sunt gazda acestui Mondial, a titrat ironic „La Berezina”, în traducere liberă “înfrangere completă”, cu trimitere la greșeala făcută de Napoleon când a încercat să invadeze Rusia.

Fotografia aleasă în deschiderea articolului este tot din Bild. Iar supratitlul ironic al inspiratei fotografii, Danke, lieber Fußball-Gott!!!, ușor de tradus și de nevorbitorii de limbă germană: Mulțumim, dragă Zeule Fotbal

Foto: Mondialul Metropolis – facebook, bild

16
/06
/18

Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Se exagerează din acelaşi amatorism de care sunt bolnavi şi adversarii lui Ronaldo.

15
/06
/18

"Fotbalul este popular deoarece prostia este populară" - Jorge Luis Borges (24 august 1899 - 14 iunie 1986). O falsă legendă spune că Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, era fan al lui echipei Newell. Desigur, împreună cu bunul său prieten Adolfo Bioy Casares, a format un redutabil cuplu literar care a scris despre sportul rege...

14
/06
/18

Bucuria noastră și ambiția lui se întâlnesc astăzi la Moscova. A vrut să arate că poate, că e democrat și popular, că înfige în beton, plastic și iarbă 30.000.000.000 de dolari. A reușit, fotbalul îi servește drept vehicul pentru următoarea lună. Să fie sănătos. Apropo, nu vă mai citiți horoscopul, suntem născuți în aceeași zi, din fericire pentru tinerețea mea muribundă nu și în același an.

05
/10
/17

Echipa naţională joacă un meci oficial într-o zi de joi. E o premieră. Indiferent ce se va întâmpla nu vom putea vorbi nici de „joia dulce” din marea literatură americană, dar nici de „joia neagră”, din religia care a dictat mersul Europei în ultimii 2000 de ani. Echipa națională ne-a anesteziat pentru lung timp epitetele vesele și mirările triste, plasându-ne într-o contemplare blazată.

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.

Pagina 3 din 512345