Asghar Farhadi vine la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/asghar-farhadi-vine-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Cel mai renumit regizor iranian, Asghar Farhadi, singurul regizor care a fost laureat cu două premii Oscar pentru cel mai bun film străin, vine la Les Films de Cannes à Bucarest. Ediţia a 9-a a  festivalului bucureştean se va deschide cu acelaşi film care a deschis şi festivalul de la Cannes:Everybody Knows, cel mai recent lungmetrajal regizorului, cu Penélope Cruz şi Javier Bardem în rolurile principale.

Un articol de Petre Ivan|12 octombrie 2018

Cu această ocazie, festivalul îi dedică regizorului o secțiune retrospectivă, care va cuprinde și filmele About Elly (2009) și A Separation (2012), primul film al său câștigător de premiu Oscar, la finalul căruia va susține un masterclass deschis publicului.

Masterclassul va avea loc sâmbătă, 20 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 16.00, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponible – rezervări la eveniment se pot face pe eventbook.ro.

Asghar Farhadi s-a născutîn 1972, în Iran, și în 1998, la terminarea studiilor de teatru și apoi regie la Teheran, regizase deja șase scurtmetraje și două seriale, scrisese scenarii și crease piese radiofonice și emisiuni TV. În 2003, a debutat în lungmetraj cu Dancing in the Dust, primul dintr-o serie de filme complexe, pline de suspans, care surprind ciocnirile subtile dintre clase sociale și mentalități, în special în societatea iraniană.

Farhadi a fost inclus de revista „Time”, pe lista celor mai influenți 100 de oameni ai lumii la 40 de ani, în 2012, după ce  A Separation traversase lumea adunând peste 70 de premii, printre ele, Ursul de Aur la Berlin. Era al cincilea lungmetraj al său, adunase un milion de spectatori numai în Franța și confirma – după About Elly, distins cu Ursul de Argint pentru regie – o voce aparte. „În Iran, în acest moment, avem nevoie – mai mult decât de orice altceva – ca publicul să gândească”, mărturisea Farhadi pentru „The Guardian”.

Everybody Knows spune povestea Laurei, care se întoarce împreună cu copiii ei în satul natal, cu prilejul nunții surorii ei, dar niște evenimente neașteptate îi bulversează tot sejurul.Everybody Knows va fi proiectat în cadrul festivalului special cu ocazia vizitei regizorului, filmul va intra în cinematografe în ianuarie 2019, distribuit de Independența Film.

A Separation, care va putea fi văzut sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 13:30, la Cinema Elvire Popesco, este despre Nader, care angajează o tânără femeie să aibă grijă de tatăl său bolnav, dar habar nu are că noua menajeră nu este doar însărcinată, ci și lucrează fără permisiunea soțului ei.

About Elly va rula duminică, 21 octombrie, la Cinemateca Union, de la ora 17:00,  iar regizorul va fi prezent la începutul filmului pentru o scurtă introducere. În About Elly, un grup de prieteni din studenție organizează o ieșire de trei zile la Marea Caspică. Sepideh, cea care se ocupă de detaliile organizatorice, a decis să o invite și pe Elly, sperând că ea nu va rămâne indiferentă la farmecele prietenului ei Ahmad, recent ieșit dintr-o relație.

Tot în cadrul festivalului, spectatorii vor putea sta de vorbă cu regizorul coreean Lee Chang-dong, câștigătorul premiului criticii FIPRESCI pentru filmul Burning, sâmbătă, 20 octombrie, la Cinema PRO, după proiecția filmului care începe la ora 19:15.

Marin Karmitz, un om de cinema complex, care a creat și a produs deopotrivă, va participa la o discuție cu publicul. Dialog cu Marin Karmitz va preceda proiecția specială a filmului Coup pour coup – în regia autorului născut la București –duminică, 21 octombrie, de la ora 14.00, la Cinema Elvire Popesco.

Manuel Claro, operatorul cu o carieră impresionantă, celebru pentru colaborările cu Lars Von Trier de la filmele Melancholia sau Nimfomaniac, va fi prezent în cadrul festivalului la proiecția filmului The Untamed, de Amat Escalante, film proiectat în cadrul Focus Mexic. Aceasta va avea loc vineri, 19 octombrie, la Cinema Union, de la ora 18:30. Operatorul va susține și un masterclass organizat de RSC – Romanian Society of Cinematographers, pe 20 octombrie, de la 09:30, la Cinemateca Union – intrarea este liberă.

De asemenea, regizorul francez Gaspar Noe este așteptat să confirme participarea la festival – după cum a declarat Cristian Mungiu, fondatorul festivalului, la conferința de presă care a avut loc în această dimineață la Cinema Elvire Popesco din capitală.

Toate filmele sunt proiectate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Filmele subtitrate suplimentar și în alte limbi vor fi indicate ca atare pe site și în catalogul festivalului.

Biletele și rezervările, inclusiv cele pentru proiecțiile cu intrare liberă, suntdisponibile online prinEventbook.ro și la casele de bilete ale cinematografelor.

Urmăriți toate informațiile și programul festivaluluipe site-ul filmedefestival.ro

 

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.