Asistenții de cameră Pompiliu Avram, Mihai Mihăilescu și Constantin Nica, celebrați la Premiile Gopo 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/asistentii-de-camera-pompiliu-avram-mihai-mihailescu-si-constantin-nica-celebrati-la-premiile-gopo-2022/

Profesionişti desăvârşiţi, prezenţe active pe platourile de filmare ale producţiilor importante realizate în România ultimilor 50 de ani şi personalităţi îndrăgite în lumea cinematografiei autohtone, asistenţii de cameră Pompiliu Avram, Mihai Mihăilescu şi Constantin Nica vor fi omagiaţi la Gala Premiilor Gopo 2022.

Un articol de Liliana Matei|29 aprilie 2022

Contribuția  lor majoră adusă filmului românesc va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentului programat pe 3 mai, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București. Unul dintre veteranii Studiourilor Buftea, Pompiliu Avram și-a dedicat cinci decenii din viață filmului, timp în care a lucrat la realizarea a zeci de titluri sonore, semnate de regizori de marcă ai cinematografiei autohtone. S-a născut în luna octombrie a anului 1951 și a început să exploreze lumea imaginii de film la Liceul de tehnică cinematografică. Imediat după absolvire, la începutul anilor ’70, au apărut pe marele ecran primele producții din echipele cărora a făcut parte, ca asistent de cameră: „Săgeata căpitanului Ion” (r. Aurel Miheleș, 1972), „Aventurile lui Babușcă” (r. Gheorghe Naghi, Geta Doina Tarnavschi, 1973), „Ilustrate cu flori de câmp” (r. Andrei Blaier, 1975) și „Patima” (r. Mircea George Cornea, 1975).

Ca operator, și-a pus amprenta asupra unor filme precum „Drumul oaselor” (r. Doru Năstase, 1980), „Convoiul” (r. Mircea Moldovan, 1981), „Angela merge mai departe” (r. Lucian Bratu, 1981), „Nea Mărin miliardar” (r. Sergiu Nicolaescu, 1979), „Noi, cei din linia întâi” (r. Sergiu Nicolaescu, 1986) sau „Patul lui Procust” (r. Viorica Meșină, Sergiu Prodan, 2001). De-a lungul carierei sale, și-a adus contribuția la realizarea unor filme de referință din cinematografia română, printre care se numără titluri ca „A fost sau n-a fost?” (r. Corneliu Porumboiu, 2006), „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (r. Cristian Mungiu, 2007) sau „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude, 2018). Le-a insuflat pasiunea pentru imagine și fiilor săi, care la rândul lor au ales să urmeze cariere în domeniu.

Mihai Mihăilescu a început să lucreze în producția de film la finalul anilor ’60, iar de-a lungul timpului s-a implicat, ca operator și asistent de cameră, în realizarea a zeci de pelicule foarte apreciate.

„Diminețile unui băiat cuminte” (r. Andrei Blaier, 1967) se numără printre primele producții la care a lucrat. În 1968 apărea pe marele ecran „Columna”, în regia lui Mircea Drăgan, la realizarea căruia a contribuit în calitate de operator. A colaborat cu figuri importante ale cinematografiei, precum Lucian Pintilie („De ce trag clopotele, Mitică?”, 1981), Mircea Mureșan („Baltagul”, 1969), Nae Caranfil („È pericoloso sporgersi”, 1993), Alexandru Tatos („Casa dintre câmpuri”, 1980 și „Secvențe”, 1982), Nicolae Mărgineanu („Binecuvântată fii, închisoare”, 2002) sau Stere Gulea („Ochi de urs”, 1983).

Constantin Nica este activ de peste 45 de ani în lumea filmului și a lucrat atât la realizarea unor producții autohtone de succes, cât și pe platourile unor proiecte internaționale foarte cunoscute. S-a născut în 1954, iar în anii ’70 a făcut primii pași în lumea cinematografiei. În 1976 se lansa pe marele ecran „Mere roșii” (r. Alexandru Tatos), primul film din echipa de producție a căruia a făcut parte, în rolul de asistent de cameră. A devenit apoi unul dintre colaboratorii frecvenți ai regizorului Mircea Veroiu, în echipa căruia a lucrat pentru realizarea unor filme precum „Mânia” (1977), „Artista, dolarii şi ardelenii” (1980), „Semnul șarpelui” (1981) – la care a contribuit ca operator, „Așteptând un tren” (1982), „Să mori rănit din dragoste de viață” (1984) și „Adela” (1985).

A avut ocazia să lucreze și la „Rămășagul”, una dintre producțiile semnate de legendarul Ion Popescu-Gopo, și s-a implicat cu dedicare în realizarea unor titluri care au marcat istoria cinematografiei române: „Secvențe” (r. Alexandru Tatos, 1982), „Filantropica” (r. Nae Caranfil, 2002), „Polițist, adjectiv” (r. Corneliu Porumboiu, 2009), „Aurora” (r. Cristi Puiu, 2010), „Poziția copilului” (r. Cãlin Peter Netzer, 2013),

„Câinele japonez” (r. Tudor Cristian Jurgiu, 2013), „Closer to the Moon” (r. Nae Caranfil, 2014), „Aferim!” (r. Radu Jude, 2015).

După 1990, Constantin Nica a făcut parte și din echipele unor producții internaționale de amploare. Printre acestea s-a numărat chiar „Subspecies”, horror-ul fantasy în regia lui Ted Nicolaou, care a fost primul film american turnat vreodată în România și care avea să devină doar prima parte a unei serii de cult.

O formă de apreciere a contribuției majore pe care munca lor a adus-o cinematografiei române, Premiul Special, oferit de Primăria Municipiului București prin ARCUB, le va fi înmânat celor trei asistenți de cameră în cadrul Galei Premiilor Gopo 2022. Evenimentul va avea loc pe 3 mai și va fi transmis în direct pe VOYO, TIFF Unlimited și premiilegopo.ro, începând cu ora 19:00. Lista completă a nominalizărilor este disponibilă online și poate fi consultată pe website-ul evenimentului:

https://premiilegopo.ro/nominalizari

În așteptarea evenimentului, iubitorii de film de pretutindeni sunt invitați să se alăture campaniei UNIȚI PRIN FILM, trimițând 2 euro printr-un SMS cu textul FILM, la 8840. Toate fondurile obținute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniștii din industria ucraineană de film cu ajutorul Coaliției Internaționale pentru Cineaști aflați în situații de Risc (ICFR).

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.