Asociația Par Coeur lansează proiectul muzical și teatral „Așteptându-l pe Ulise” pe Spotify și în teatre din București, Sfântu Gheorghe și Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/asociatia-par-coeur-lanseaza-proiectul-muzical-si-teatral-asteptandu-l-pe-ulise-pe-spotify-si-in-teatre-din-bucuresti-sfantu-gheorghe-si-sibiu/

Luând inspiraţie de la Homer dar aducând povestea în zilele noastre, echipa Asociaţiei Par Coeur propune o spunere spectaculoasă şi muzicală a Odiseei, povestea care a dat numele tuturor aventurilor cu rătăciri prin lume care i-au urmat vreodată. Aşa s-a născut albumul „Aşteptându-l pe Ulise”, disponibil deja pe Spotify, pe care publicul va putea în curând să-l vadă interpretat live la Teatrelli (Bucureşti), Teatrul Andrei Mureşanu (Sf. Gheorghe) şi Teatrul Gong (Sibiu). 

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2024

În ultimii ani se simte un interes revitalizat față de legendele și miturile Greciei Antice, cu exemple remarcabile – volumul „Mythos” scris de Stephen Fry, sau recentul serial Netflix „Kaos”, o reinterpretare incitantă a unor legende arhetipale, de la Orfeu la Ariadna și de la Prometeu la Cassandra. Bine acordați la acest zeitgeist, membrii echipei din spatele conceptului „Așteptându-l pe Ulise” și-au propus să aducă în fața unui public divers, dar cu precădere tânăr, povestea lui Odiseu, cel mai isteț erou grec din Războiul Troian, cel responsabil pentru Calul Troian, cel cunoscut și ca Ulise, a cărui călătorie înspre casa și familia sa din Ithaca a durat încă pe atât cât celebrul război. Capcana tragediei se cască la fiecare colț pe parcursul primei și celei mai faimoase odisei, iar Ulise merge mereu pe muchia hybris-ului fatal, reușind totuși, fie prin istețimea sa legendară, fie cu ajutorul unora dintre zei și în pofida altora, să-și croiască drum, cu chiu cu vai, spre soția sa Penelopa și spre fiul Telemac. Aceasta este povestea pe care Sebastian Marina (Ulise), Cristina Juncu (Penelopa și toate celelalte personaje feminine), Eliza Păuna (Athena, zeița înțelepciunii) și Alexandros Raptis (Poseidon, zeul mării) o spun cu o înțelegere profundă, dar și cu foarte mult umor și candoare, în colecția de piese de pe „Așteptându-l pe Ulise”, care se constituie în scheletul unui spectacol de teatru-concert pe care echipa dorește să-l realizeze în întregime, în lunile următoare. 

Totuși, până când odiseea spectacolului se va concretiza, echipa artistică a reușit să pregătească un concert cu tușe teatrale, cu ecouri de musical de Broadway, concert pe care îl vor interpreta live în trei locații din țară, pe parcursul lunii octombrie. Pe datele de 9 și 10 octombrie, Ulise va fi așteptat la Teatrelli, în București, apoi pe 19 și 20 octombrie la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe, unde rezervările se fac la [email protected] sau telefonic la 0725112225, și în cele din urmă pe 23 și 24 octombrie, la Teatrul Gong din Sibiu, unde doritorii își pot rezerva locuri completând formularul de înscriere: https://forms.gle/JFxLci4XTnaQysa59. Intrarea este liberă la toate aceste evenimente. Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook a Asociației Par Coeur.

20
/11
/24

„Dintre toate tipurile de scriitură pe care le-am făcut vreodată, cel mai mult îmi place să scriu teatru; și asta din mai multe motive: e intim, e personal și dacă lucrezi acasă nici măcar nu trebuie să porți pantaloni. Ești doar tu, cu coala de hârtie și cu mintea ta...

18
/11
/24

DESCOPERIRE Printre puținele volumele publicate în România despre propriii ei creatori de anvergură, noua carte a Ancăi Hațiegan se remarcă printr-o serie de calități pe care cititorul le va descoperi încă de la primele pagini. Ea îl invită în lumea unui om de teatru unic, despre care rămân multe de spus.

16
/11
/24

Pe 15 noiembrie, de la ora 19:00, scena mică a Teatrului polonez din Bydgoszcz a găzduit o reprezentație a spectacolului „Cine l-a ucis pe tata?” după Édouard Louis, regizat de Andrei Măjeri și produs de Teatrul Metropolis din București.

14
/11
/24

Bogdan Drăcea, Anisia Gafton, Mihai Rait Dragomir, Lucian Ghimiși, Alex Bogdan, Doina Teodoru, Paul Ipate și Cătălin Neamțu, unii dintre cei mai iubiți comedianți din țară, cunoscuți din diferite show-uri TV, promit spectactorilor prezenți săptămâna viitoare la Sala Palatului o seară memorabilă, în care este absolut imposibil ca cineva să nu râdă.

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

13
/11
/24

Spectacolul „Eu. Variante“ a avut loc pe 11 noiembrie, la Teatrul Podul de la Casa de Cultură a Studenților București, de la ora 18.00 și de la ora 20.00, în cadrul programului educațional „Eu. Variante” – Ateliere de autocunoaștere prin scris, susținut de Asociația Culturală Control N. Intrarea la evenimentul din Calea Plevnei, nr. 61 este liberă, în limita locurilor disponibile.

12
/11
/24

După ce a derulat anul acesta o serie de activități dedicate creșterii gradului de conștientizare în rândul publicului a riscurilor de sănătate prezentate de virusul HPV, cât și a posibilităților de prevenție care există, Asociația Șangri-La Artistic Ground încheie proiectul artistic Papiloma Party cu o discuție comunitară despre HPV, care va avea loc pe 13 noiembrie, începând cu ora 19:00, în București, la Heavy Yard (str. Vasile Lascăr nr. 38).