Asociația Par Coeur lansează proiectul muzical și teatral „Așteptându-l pe Ulise” pe Spotify și în teatre din București, Sfântu Gheorghe și Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/asociatia-par-coeur-lanseaza-proiectul-muzical-si-teatral-asteptandu-l-pe-ulise-pe-spotify-si-in-teatre-din-bucuresti-sfantu-gheorghe-si-sibiu/

Luând inspiraţie de la Homer dar aducând povestea în zilele noastre, echipa Asociaţiei Par Coeur propune o spunere spectaculoasă şi muzicală a Odiseei, povestea care a dat numele tuturor aventurilor cu rătăciri prin lume care i-au urmat vreodată. Aşa s-a născut albumul „Aşteptându-l pe Ulise”, disponibil deja pe Spotify, pe care publicul va putea în curând să-l vadă interpretat live la Teatrelli (Bucureşti), Teatrul Andrei Mureşanu (Sf. Gheorghe) şi Teatrul Gong (Sibiu). 

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2024

În ultimii ani se simte un interes revitalizat față de legendele și miturile Greciei Antice, cu exemple remarcabile – volumul „Mythos” scris de Stephen Fry, sau recentul serial Netflix „Kaos”, o reinterpretare incitantă a unor legende arhetipale, de la Orfeu la Ariadna și de la Prometeu la Cassandra. Bine acordați la acest zeitgeist, membrii echipei din spatele conceptului „Așteptându-l pe Ulise” și-au propus să aducă în fața unui public divers, dar cu precădere tânăr, povestea lui Odiseu, cel mai isteț erou grec din Războiul Troian, cel responsabil pentru Calul Troian, cel cunoscut și ca Ulise, a cărui călătorie înspre casa și familia sa din Ithaca a durat încă pe atât cât celebrul război. Capcana tragediei se cască la fiecare colț pe parcursul primei și celei mai faimoase odisei, iar Ulise merge mereu pe muchia hybris-ului fatal, reușind totuși, fie prin istețimea sa legendară, fie cu ajutorul unora dintre zei și în pofida altora, să-și croiască drum, cu chiu cu vai, spre soția sa Penelopa și spre fiul Telemac. Aceasta este povestea pe care Sebastian Marina (Ulise), Cristina Juncu (Penelopa și toate celelalte personaje feminine), Eliza Păuna (Athena, zeița înțelepciunii) și Alexandros Raptis (Poseidon, zeul mării) o spun cu o înțelegere profundă, dar și cu foarte mult umor și candoare, în colecția de piese de pe „Așteptându-l pe Ulise”, care se constituie în scheletul unui spectacol de teatru-concert pe care echipa dorește să-l realizeze în întregime, în lunile următoare. 

Totuși, până când odiseea spectacolului se va concretiza, echipa artistică a reușit să pregătească un concert cu tușe teatrale, cu ecouri de musical de Broadway, concert pe care îl vor interpreta live în trei locații din țară, pe parcursul lunii octombrie. Pe datele de 9 și 10 octombrie, Ulise va fi așteptat la Teatrelli, în București, apoi pe 19 și 20 octombrie la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe, unde rezervările se fac la [email protected] sau telefonic la 0725112225, și în cele din urmă pe 23 și 24 octombrie, la Teatrul Gong din Sibiu, unde doritorii își pot rezerva locuri completând formularul de înscriere: https://forms.gle/JFxLci4XTnaQysa59. Intrarea este liberă la toate aceste evenimente. Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook a Asociației Par Coeur.

01
/11
/24

Începutul anului 2025 aduce în atenția publicului un eveniment unic, ce va reuni două figuri emblematice ale cercetării științifice și spirituale contemporane. Profesorul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin-Dulcan, autorul cărții „Inteligența materiei”, și Neale Donald Walsch, autorul celebrei serii internaționale „Conversații cu Dumnezeu”, vor oferi o experiență de neuitat la Sala Palatului.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.

30
/10
/24

PROFIL Pe actorul Robert Oprea îl puteți vedea la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, în spectacole precum „Ivanov” sau „Birlic”. De asemenea, îl puteți descoperi în „Cântăreața cheală” sau „Crimă la Howard Johnson”. Mai nou, face parte din distribuția spectacolului independent „Orfani” de Dennis Kelly, regizat de Laura Ducu, găzduit de Teatrelli. Despre provocările aduse de noul rol și despre drumul său în teatru am discutat într-un dialog pe care vă invităm să-l citiți.

30
/10
/24

Pe 22 octombrie 2024, la ora 17.00, Asociația Narative a lansat website-ul www.lumilaintersecții.ro în cadrul unui eveniment public care s-a desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara.

29
/10
/24

Anastasia Dade este actriță și aduce pe scenă autenticitate și emoție în rolul său din „Papiloma Party”, un proiect care deschide discuții despre educația sexuală și sănătatea publică.

29
/10
/24

Institutul Cultural Român a acordat duminică, 27 octombrie, în cadrul celei de-a XII-a ediții aFestivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași – FILIT, pentru al treilea an consecutiv, Premiul pentru cea mai bună traducere a unei cărți din limba română, inițiativă a Institutului Cultural Român care urmărește recunoașterea impactului literaturii române în lume, prin efortul exemplar al traducătorilor, excelenți ambasadori ai cărților românești în afara granițelor țării.

23
/10
/24

Timp de trei zile, între 1 și 3 noiembrie, Bucureștiul va fi transformat într-o platformă de expresie culturală, care va aduce arta în prim-planul vieții urbane, cu evenimente desfășurate în diferite locuri din oraș, la care accesul este gratuit.

23
/10
/24

Editura Litera anunță, în regim de sincronicitate cu edițiile internaționale, apariția volumului „Patriot”, memoriile disidentului rus Aleksei Navalnîi. Cartea, îngrijită de soția acestuia, Iulia Navalnaia, reprezintă un moment în sine în istoria recentă și în lumea editorială.

22
/10
/24

Pornind de la arhiva de istorie orală coordonată de scriitoarea Smaranda Vultur, un grup multidisciplinar de artiști recontextualizează povestea Anei Cumpănaș, o veritabilă femme fatale din Banat, care a contribuit la uciderea celui mai mare gangster din America, John Dillinger, în 1934, la Chicago.