Asociația Par Coeur lansează proiectul muzical și teatral „Așteptându-l pe Ulise” pe Spotify și în teatre din București, Sfântu Gheorghe și Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/asociatia-par-coeur-lanseaza-proiectul-muzical-si-teatral-asteptandu-l-pe-ulise-pe-spotify-si-in-teatre-din-bucuresti-sfantu-gheorghe-si-sibiu/

Luând inspiraţie de la Homer dar aducând povestea în zilele noastre, echipa Asociaţiei Par Coeur propune o spunere spectaculoasă şi muzicală a Odiseei, povestea care a dat numele tuturor aventurilor cu rătăciri prin lume care i-au urmat vreodată. Aşa s-a născut albumul „Aşteptându-l pe Ulise”, disponibil deja pe Spotify, pe care publicul va putea în curând să-l vadă interpretat live la Teatrelli (Bucureşti), Teatrul Andrei Mureşanu (Sf. Gheorghe) şi Teatrul Gong (Sibiu). 

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2024

În ultimii ani se simte un interes revitalizat față de legendele și miturile Greciei Antice, cu exemple remarcabile – volumul „Mythos” scris de Stephen Fry, sau recentul serial Netflix „Kaos”, o reinterpretare incitantă a unor legende arhetipale, de la Orfeu la Ariadna și de la Prometeu la Cassandra. Bine acordați la acest zeitgeist, membrii echipei din spatele conceptului „Așteptându-l pe Ulise” și-au propus să aducă în fața unui public divers, dar cu precădere tânăr, povestea lui Odiseu, cel mai isteț erou grec din Războiul Troian, cel responsabil pentru Calul Troian, cel cunoscut și ca Ulise, a cărui călătorie înspre casa și familia sa din Ithaca a durat încă pe atât cât celebrul război. Capcana tragediei se cască la fiecare colț pe parcursul primei și celei mai faimoase odisei, iar Ulise merge mereu pe muchia hybris-ului fatal, reușind totuși, fie prin istețimea sa legendară, fie cu ajutorul unora dintre zei și în pofida altora, să-și croiască drum, cu chiu cu vai, spre soția sa Penelopa și spre fiul Telemac. Aceasta este povestea pe care Sebastian Marina (Ulise), Cristina Juncu (Penelopa și toate celelalte personaje feminine), Eliza Păuna (Athena, zeița înțelepciunii) și Alexandros Raptis (Poseidon, zeul mării) o spun cu o înțelegere profundă, dar și cu foarte mult umor și candoare, în colecția de piese de pe „Așteptându-l pe Ulise”, care se constituie în scheletul unui spectacol de teatru-concert pe care echipa dorește să-l realizeze în întregime, în lunile următoare. 

Totuși, până când odiseea spectacolului se va concretiza, echipa artistică a reușit să pregătească un concert cu tușe teatrale, cu ecouri de musical de Broadway, concert pe care îl vor interpreta live în trei locații din țară, pe parcursul lunii octombrie. Pe datele de 9 și 10 octombrie, Ulise va fi așteptat la Teatrelli, în București, apoi pe 19 și 20 octombrie la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe, unde rezervările se fac la [email protected] sau telefonic la 0725112225, și în cele din urmă pe 23 și 24 octombrie, la Teatrul Gong din Sibiu, unde doritorii își pot rezerva locuri completând formularul de înscriere: https://forms.gle/JFxLci4XTnaQysa59. Intrarea este liberă la toate aceste evenimente. Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook a Asociației Par Coeur.

22
/10
/24

Institutul Prezentului deschide publicului spre vizionare un proiect de cercetare aflat în dezvoltare, dedicat Afișului românesc în anii ’90. Expoziția va fi deschisă între 24 octombrie și 7 decembrie.

22
/10
/24

În Festivalul Național de Teatru, ediția a 34-a, are loc, marți, 22 octombrie, de la ora 13,00, la UNATC „I.L.Caragiale”– Sala „Ileana Berlogea”, un eveniment dedicat atât creației scenografice a artistului Dragoș Buhagiar, cât și relației scenograf-regizor, care are în centru lansarea a două volume scrise de artist.

21
/10
/24

Marți, 29 octombrie, ora 19.00, Editura Litera organizează la Institutul Cervantes din București o întâlnire cu scriitorul Toshikazu Kawaguchi, una din cele mai îndrăgite voci ale literaturii japoneze contemporane.

21
/10
/24

Dedicat campionilor români și britanici ai Jocurilor Paralimpice de la Paris din 2024, evenimentul este o celebrare a realizărilor uimitoare ale celor zece atleţi fotografiaţi, precum și a rezilienței cu care aceştia au parcurs anevoiosul drum spre podium.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

20
/10
/24

PARTICIPARE În cadrul ediției 2024 a Festivalului Național de Teatru, Teatrul Metropolis prezintă duminică, 20 octombrie, de la ora 19.00, și luni, 21 octombrie, de la ora 17.30, spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?”, scenariu dramatic de Mihaela Michailov după romanul omonim de Édouard Louis, regizat de Andrei Măjeri.

18
/10
/24

Sâmbătă, 19 octombrie 2024, la ora 18.00, la librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara are loc lansarea, în premieră națională, a celui mai recent roman al scriitorului și traducătorului Marin Mălaicu-Hondrari, „Clandestin”, apărut recent la Editura Trei.

18
/10
/24

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU 10 zile de teatru, spectacole-lectură, dezbateri, lansări de carte și evenimente conexe vă așteaptă, începând de astăzi, la București. Ediția 2024 a Festivalului Național de Teatru pune mai mult accente asupra prezentului în artele performative și ne invită să descoperim creatori și artiști, precum și să ne formulăm propriile întrebări despre lumea în care trăim.