Asociația Pentru Ospitalitate Culturală (AOC) și Asociația Revistei „Timpul” continuă proiectul „Până hăt de carte”
https://www.ziarulmetropolis.ro/asociatia-pentru-ospitalitate-culturala-aoc-si-asociatia-revistei-timpul-continua-proiectul-pana-hat-de-carte/

Campania publică de strângere de carte pentru bibliotecile din mediul rural ieşean continuă, proiectul „Până hăt de carte” fiind preluat, în parteneriat, de Asociaţia Pentru Ospitalitate Culturală (AOC) şi Asociaţia Revistei „Timpul”.

Un articol de Liliana Matei|11 ianuarie 2021

Astfel, ieșenii vor putea dona în continuare cărți folositoare cititorilor din satele ieșene pentru a fi sortate și redirecționate de către echipele asociațiilor și voluntari către bibliotecile comunale.

Proiectul a fost inițiat, în 2017, de echipa cabinetului parlamentar al Senatorului Dan Lungu și, în ultimii patru ani, prin intermediul său au fost donate aproximativ 17.000 de volume către bibliotecile din 36 de comune. În primăvara anului 2020, în contextul pandemiei provocate de virusul Covid-19, pentru a facilita participarea cât mai multor elevi din satele ieșene la lecțiile online, proiectul a strâns de la donatori și redirecționat aproximativ 30 de dispozitive (calculatoare, laptopuri, tablete și smartphone-uri) către elevii din satele județului, cu ajutorul bibliotecarilor și învățătorilor din școlile rurale.

„Mă bucur că putem continua proiectul și că AOC a încheiat acest parteneriat cu Asociația «Timpul», pentru că în continuare în satele județului Iași nevoia de carte este uriașă. În ultima lună ne-au scris atât donatori gata să aducă noi cărți pentru elevi, cât și bibliotecari care ne-au întrebat când putem ajunge și la ei cu o donație. Astfel că, nu pot spune decât că utilitatea proiectului nu mai trebuie justificată; el trebuie cu siguranță continuat și volumele trebuie să ajungă pe cât mai multe rafturi ale bibliotecilor și școlilor de la sat”, a menționat Dan Lungu, președinte AOC.

„Suntem onorați că frumosul proiect «Până hăt de carte» va continua alături de Asociația Revistei Timpul. Elevii din mediul rural au nevoie de cărți și vom include acest proiect în cadrul proiectul nostru mai larg «Revista Timpul – Portal de Cultură»”, a declarat Mihai Vacariu, managerul proiectului Timpul Portal de Cultură.

Ieșenii pot dona în continuare cărți, la următoarele puncte de colectare: sediul Asociației „Timpul” (Str. Cuza Vodă, nr. 38, Iași, Jud. Iași), Cafeneaua TNTFA (Str. Cuza Vodă, nr. 40, Iași, Jud. Iași), Retro Café (Strada Lascăr Catargi nr. 50, Iași, jud. Iași) și Cafeneaua Noastră (Strada Sfântul Lazăr nr 30, Iași, jud. Iași). Pentru mai multe detalii, donatorii pot contacta pagina de Facebook a proiectului sau pot apela la numerele de telefon: 0728442913 și 0728619559.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.