Astăzi aflăm laureaţii Nobel pentru Literatură pe 2018 şi 2019. Cărtărescu, printre favoriți
https://www.ziarulmetropolis.ro/astazi-aflam-laureatii-premiului-nobel-pentru-literatura-pe-2018-si-2019-mircea-cartarescu-printre-favoriti-academia-suedeza-va-anunta-astazi-la-stockholm-laureatii-premiului-nobel-pentru-literatu/

Academia Suedeză va anunţa astăzi, la Stockholm, laureaţii Premiului Nobel pentru Literatură pentru anii 2019 şi 2018, anul trecut acordarea premiului fiind amânată. Scriitorul român Mircea Cărtărescu se află şi de această dată pe lista favoriţilor

Un articol de Petre Ivan|10 octombrie 2019

Controversa a inclus presupuse încălcări a normelor ce reglementează conflictul de interese şi un caz de agresiune sexuală în care a fost implicat soţul unei membre a Academiei, poeta Katarina Frostenson. Ea a părăsit Academia anul acesta. Soţul ei, Jean-Claude Arnault, a fost condamnat pentru două acuzaţii de viol în decembrie.

În efortul său de a-şi reface reputaţia, Academia a înfiinţat un comitet format din cinci membri din exterior. În 2018, au fost propuşi 194 de candidaţi, în timp ce Academia a primit 189 de propuneri pentru 2019, notează news.ro

Mircea Cărtărescu, favorit cu șanse reale la câștigarea Nobelului

Favoriţii la premiul Nobel pentru Literatură – potrivit caselor de pariuri – sunt autoarea şi poeta canadiană Anne Carson, compatrioata sa Margaret Atwood, şi Maryse Conde, originară din Caraibe, Guadelupa.
Olga Tokarczuk din Polonia şi autorul kenian Ngugi wa Thiong’o au fost alte pariuri.

Scriitorul român Mircea Cărtărescu este cotat cu mai multe şanse decât Ya Hua, Ismail Kadaré sau Milan Kundera.

Ultimii trei laureați ai Nobelului Nobel pentru Literatură au fost fost Svetlana Alexievich, Bob Dylan și Kazuo Ishiguro, amintește newsweek.ro.

Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievich a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2015 pentru „scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinţei şi curajului în vremurile noastre”, conform comunicatului dat publicităţii de Comitetul Nobel de la Stockholm.

În octombrie 2016, celebrul muzician american Bob Dylan a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a muzicii americane”.

Premiul Nobel pentru Literatură, cea mai prestigioasă distincţie literară a anului, a fost acordată, în 2017, scriitorului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro „pentru romanele sale de mare forţă emoţională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”.

(surse: newsweek.ro, news.ro)

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.