Astăzi aflăm premiile Galei UNITER 2020!
https://www.ziarulmetropolis.ro/astazi-aflam-premiile-galei-uniter-2020/

O Gală a Premiilor UNITER la Craiova înseamnă o triplă sărbătoare: 30 de ani de la înfiinţarea UNITER, 170 de ani de la înfiinţarea teatrului craiovean „Marin Sorescu” şi … bucuria revederii cu artişti şi parteneri după şase luni de aşteptare.

Un articol de Liliana Matei|21 septembrie 2020

Iată-ne ajunși la Craiova într-un final de septembrie, în aer liber, în plină natură. Invitații Galei sunt așteptați astăzi, 21 septembrie, sub cupola protectoare a Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”, să fie martorii celebrării valorii în teatrul românesc.

Pentru ca publicul să se bucure din plin de acest moment special, începând cu ora 21.30 va fi transmisă live pe pagina de Facebook a UNITER sosirea pe covorul roșu a unora dintre cei mai apreciați artiști români ai momentului. De la ora 22.30, ceremonia acordării Premiilor UNITER va putea fi urmărită în direct pe TVR1, Radio România Cultural și online pe www.tvr.ro, www.uniter.ro și preluat de pagina de Facebook a UNITER.

Nici nu se putea o coincidență mai fericită pentru o Gală aniversară și pentru cinstirea unui Teatru etalon! Eram pregătiți ca în luna mai, luna florilor, să ne bucurăm cu toții la Craiova de sărbătoarea unei arte care a făcut și face istorie în România.

N-a fost să fie, un dușman nevăzut, necunoscut, un virus buclucaș ne-a lovit în plin și a scufundat, pentru o vreme, un titanic al speranței într-un ocean ostil și rece.

Cu masca pe figură, ca în Commedia dell’arte, ne-am ascuns de public în așteptarea unor vremuri mai bune. Iată-ne acum în Craiova, în plin septembrie, în aer liber, întinzând pânzele Galei și gata de a spune totul despre noi, cei care nu ne ținem gura, când avem de spus ceva despre tot și despre toate. Astăzi vom vorbi despre cei mai buni dintre noi, îi vom vedea, îi vom premia. Rostul Galei noastre este de a ține fruntea sus, oricând, în orice condiții și de a menține Teatrul viu și neatins, cât și misterul mereu provocator al artei noastre.” (ION CARAMITRU, președintele UNITER)

Ne bucurăm că FESTIVALUL „PUPPETS OCCUPY STREET” / „PĂPUȘILE OCUPĂ STRADA”, organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova va primi un premiu special pentru teatru de păpuși și marionete.

Premiul special pentru machiaj de scenă va fi acordat Minelei Popa. Un premiu binemeritat!

Teatrul craiovean are două nominalizări la Gala UNITER: Irina Moscu este nominalizată la categoria Cea mai bună scenografie pentru „Casa cu suricate” de David Drábek, regia Radu Afrim, iar Sorin Leoveanu este nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Barry Champlain din spectacolul „Radio” de Eric Bogosian, regia Bobi Pricop.

Pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” DIN CRAIOVA va primi Premiul Președintelui UNITER.

La Craiova sunt așteptați 250 de artişti, profesioniști din lumea culturală, apropiaţi ai fenomenului teatral şi ai Galei UNITER. Puteți vedea toate nominalizările și premiile care vor fi acordate, aici.

Juriul final al Galei format din Radu Apostol (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), Doru Mareș (critic de teatru), Crina Mureșan (actriță), Cristina Rusiecki (critic de teatru) va decide câștigătorii celor 11 categorii de premii. La Gală va fi prezent și juriul de nominalizări, format din Călin Ciobotari, Ludmila Patlanjoglu și Maria Zărnescu.

Până atunci, vă invităm să îi încurajați pe cei aflaţi în competiţie pentru trofeul UNITER. Mesaje de susţinere din partea colegilor de breaslă rulează pe site-ul UNITER și pe contul oficial de Facebook al UNITER.

TU PE CINE PARIEZI? Susţine-ţi favoriții și pariază pe www.uniter.ro până în seara zilei de 21 septembrie, la ora 20.00!

 

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.