Astăzi încep Zilele Filmului German #ZFG13
https://www.ziarulmetropolis.ro/astazi-incep-zilele-filmului-german-zfg13/

Timp de şapte zile, între 23 şi 29 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco cele mai bune filme din cinematografia germană recentă vor fi proiectate în cadrul celei de-a 13-a ediţie a Zilelor Filmului German organizate la Bucureşti de Goethe-Institut.

Un articol de Liliana Matei|23 noiembrie 2018

De la filmele de public până la cele de festival și documentare ediția de anul acesta are o selecție care include comedii, filme psihologice, documentare și filme biografice. În fiecare an Goethe-Institut invită un alt selecționer să aleagă filmele fiecărei ediții. Anul acesta Boglarka Nagy este cea care ne invită la film: „Cred că am strâns laolaltă filme în care m-am putut regăsi pentru motive foarte diferite: convingerea mea că actul artistic este un act responsabil – chiar şi când este extrem de jucăuş; experienţa că anumite alegeri schimbă viaţa în mod radical şi este bine dacă aceste alegeri sunt asumate chiar dacă aduc cu ele o perioadă de nesiguranţă; frumuseţea firescului şi a profunzimii trăirilor umane; încercarea de a integra tehnologia modernă în viaţa de zi cu zi în aşa fel încât să se evite dependenţa; digitalul ca posibilă cale de evadare către un univers ideal sau pur şi simplu paralel. La toate acestea se adaugă şi o sensibilitate pentru spiritul francez, imposibil de renegat după nouă ani bogaţi în cultură petrecuţi la Institutul Francez”.

Spectatorii prezenți la Cinema Elvire Popesco se vor putea întâlni și cu o parte din realizatorii filmelor selectate. Astfel proiecția de sâmbătă a filmului 1000 Arten den Regen zu beschreiben | 1000 de feluri de a descrie ploaia va fi urmată de un q&a la care vor fi prezenți: Karin Kaçi – cea care semnează scenariul, operatorul Andreas Köhler și producătoarea Melanie Andernach.

De remarcat sunt și filmele ce îi au ca figuri centrale pe unele dintre cele mai cunoscute personalități artistice din spațiul european: „Pe lângă Romy Schneider, programul vă oferă posibilitatea de a vă apropia de încă una dintre cele mai mari personalităţi artistice – suntem siguri că filmul documentar despre Beuys va fi un punct culminant pentru iubitorii de artă! Ultima seară îi este rezervată filmului Gundermann, despre viaţa lui Gundi – controversatul compozitor de şlagăre RDG-ist, care în timpul zilei lucra pe excavator. De aici şi cuvântul-cheie pentru deja tradiţionala petrecere din încheierea festivalului: după film, vă invităm în Pavilionul 32, noua sală de evenimente a Goethe-Institut, pentru a sărbători împreună pe muzica Schlager-Disko a lui DJ Eugen Rădescu!”. Așa cum declară Evelin Hust, Directorul Goethe-Institut, finalul festivalului este marcat de petrecerea la care se vor asculta cele mai cunoscute șlagăre germane și nu numai, la care, toți spectatorii #ZFG13 sunt invitați să participe, accesul fiind liber.

Biletele au fost puse în vânzare și se găsesc la casa de bilete a Cinema Elvire Popesco sau pe Eventbook.ro.

Anul acesta Zilele Filmului German propun publicului și o serie de jocuri. De la plicurile cu bilete la film ascunse prin oraș până la treasure hunt-ul ce va avea loc sâmbătă la Goethe-Institut. Despre toate puteți afla pe pagina de Facebook sau de pe contul de Instagram: @zilelefilmuluigerman.

Cea de-a 13-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema Elvire Popesco din București între 23 și 29 noiembrie.

Goethe-Institut este o instituţie culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informaţii despre viaţa culturală, socială şi politică prezintă un tablou vast al realităţii germane. ZILELE FILMULUI GERMAN este unul dintre programele culturale pe care le desfășoară în România.

 

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.

01
/10
/15

Actrița și cântăreața Julie Andrews, a cărei voce cristalină a făcut-o să devină cea mai celebră dădacă din istoria filmului, a împlinit 80 de ani!

01
/10
/15

Una dintre cele mai prolifice actriţe de film, teatru şi televiziune împlineşte 69 de ani. Anul acesta, Coca Bloos a primit trofeul Gopo pentru întreaga carieră.

30
/09
/15

Eugen Gyemant, unul dintre cei mai de succes tineri regizori de teatru din România, debutează, în această toamnă, ca actor de film şi pregăteşte un nou spectacol. Lungmetrajul "Autoportretul unei fete cuminţi", în care Eugen Gyemant îşi face debutul ca actor, poate fi văzut, începând din weekendul trecut, în cinematografele din toată ţara.