Astăzi încep Zilele Filmului German #ZFG13
https://www.ziarulmetropolis.ro/astazi-incep-zilele-filmului-german-zfg13/

Timp de şapte zile, între 23 şi 29 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco cele mai bune filme din cinematografia germană recentă vor fi proiectate în cadrul celei de-a 13-a ediţie a Zilelor Filmului German organizate la Bucureşti de Goethe-Institut.

Un articol de Liliana Matei|23 noiembrie 2018

De la filmele de public până la cele de festival și documentare ediția de anul acesta are o selecție care include comedii, filme psihologice, documentare și filme biografice. În fiecare an Goethe-Institut invită un alt selecționer să aleagă filmele fiecărei ediții. Anul acesta Boglarka Nagy este cea care ne invită la film: „Cred că am strâns laolaltă filme în care m-am putut regăsi pentru motive foarte diferite: convingerea mea că actul artistic este un act responsabil – chiar şi când este extrem de jucăuş; experienţa că anumite alegeri schimbă viaţa în mod radical şi este bine dacă aceste alegeri sunt asumate chiar dacă aduc cu ele o perioadă de nesiguranţă; frumuseţea firescului şi a profunzimii trăirilor umane; încercarea de a integra tehnologia modernă în viaţa de zi cu zi în aşa fel încât să se evite dependenţa; digitalul ca posibilă cale de evadare către un univers ideal sau pur şi simplu paralel. La toate acestea se adaugă şi o sensibilitate pentru spiritul francez, imposibil de renegat după nouă ani bogaţi în cultură petrecuţi la Institutul Francez”.

Spectatorii prezenți la Cinema Elvire Popesco se vor putea întâlni și cu o parte din realizatorii filmelor selectate. Astfel proiecția de sâmbătă a filmului 1000 Arten den Regen zu beschreiben | 1000 de feluri de a descrie ploaia va fi urmată de un q&a la care vor fi prezenți: Karin Kaçi – cea care semnează scenariul, operatorul Andreas Köhler și producătoarea Melanie Andernach.

De remarcat sunt și filmele ce îi au ca figuri centrale pe unele dintre cele mai cunoscute personalități artistice din spațiul european: „Pe lângă Romy Schneider, programul vă oferă posibilitatea de a vă apropia de încă una dintre cele mai mari personalităţi artistice – suntem siguri că filmul documentar despre Beuys va fi un punct culminant pentru iubitorii de artă! Ultima seară îi este rezervată filmului Gundermann, despre viaţa lui Gundi – controversatul compozitor de şlagăre RDG-ist, care în timpul zilei lucra pe excavator. De aici şi cuvântul-cheie pentru deja tradiţionala petrecere din încheierea festivalului: după film, vă invităm în Pavilionul 32, noua sală de evenimente a Goethe-Institut, pentru a sărbători împreună pe muzica Schlager-Disko a lui DJ Eugen Rădescu!”. Așa cum declară Evelin Hust, Directorul Goethe-Institut, finalul festivalului este marcat de petrecerea la care se vor asculta cele mai cunoscute șlagăre germane și nu numai, la care, toți spectatorii #ZFG13 sunt invitați să participe, accesul fiind liber.

Biletele au fost puse în vânzare și se găsesc la casa de bilete a Cinema Elvire Popesco sau pe Eventbook.ro.

Anul acesta Zilele Filmului German propun publicului și o serie de jocuri. De la plicurile cu bilete la film ascunse prin oraș până la treasure hunt-ul ce va avea loc sâmbătă la Goethe-Institut. Despre toate puteți afla pe pagina de Facebook sau de pe contul de Instagram: @zilelefilmuluigerman.

Cea de-a 13-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema Elvire Popesco din București între 23 și 29 noiembrie.

Goethe-Institut este o instituţie culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informaţii despre viaţa culturală, socială şi politică prezintă un tablou vast al realităţii germane. ZILELE FILMULUI GERMAN este unul dintre programele culturale pe care le desfășoară în România.

 

18
/09
/14

Doi dintre cei mai apreciați actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producție – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri și a adunat câteva premii importante.

18
/09
/14

În perioada 16 octombrie – 4 decembrie, poți afla mai multe despre mecanismele din spatele industriei de cinema și poți să înveți să scrii informat și competent despre ele. Asociația Culturală Control N lansează un nou atelier, de data aceasta dedicat jurnalismului de film. 

17
/09
/14

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

17
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Comedia dezinvolt-naivă „America, venim!”, debutul lui Răzvan Săvescu, este un film de public croit după model american, la care se adaugă inspirate note românești. În schimb, „Cripta”, regizat de Corneliu Gheorghiță, testează timid un gen puțin căutat – filmul-parabolă (în registru lejer).

17
/09
/14

Un om de afaceri francez a rămas prizonier în curtea unui imobil din Băile Herculane ca urmare a descoperirii unei vechi fresce romane. Nu este o știre de tabloid, ci subiectul celui de-al doilea lungmetraj de ficțiune realizat de Cornel Gheorghiță, Cripta, a cărui premieră a avut loc vineri, 12 septembrie, la Cinema Studio, în prezența a numeroase personalităţi din lumea filmului.

16
/09
/14

Lungmetrajul "Is the Man Who Is Tall Happy? An Animated Conversation with Noam Chomsky", regizat de Michel Gondry, va fi proiectat în închiderea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est 2014. Cea de-a noua ediţie Anim'est va avea loc în perioada 3 - 12 octombrie

15
/09
/14

Celebra formație turcească BaBa ZuLa va concerta la Brașov (Teatrul Sică Alexandrescu) sâmbătă, 4 octombrie, ora 21.00, în cadrul celei de-a doua ediții a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

15
/09
/14

Luna viitoare, Clujul va deveni centrul național al comediei, al filmelor bune și al întâlnirilor cu profesioniști din industria cinematografică. În perioada 10-19 octombrie va avea loc cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, Festivalul Internațional de Film Comedy.

15
/09
/14

Cea de-a XXI-a ediție a Astra Film Festival, care va avea loc între 6 și 12 octombrie 2014 la Sibiu, prezintă o selecție a celor mai recente documentare filmate în România, de autori români și străini, reprezentând o radiografie a societății românești din perioada comunistă până în prezent. Filmele abordează subiecte sensibile actuale și episoade istorice controversate.

12
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Intrate recent pe marile ecrane, „Captiv” (r. Atom Egoyan) și „Vânătoarea de spioni” (r. Anton Corbijn) sunt două filme de festival care, sub camuflajul unor genuri bine determinate, oferă câteva idei stimulative, dar și lecții instructive de regie.

12
/09
/14

Vineri, după prânzul cel mic. Ultima zi de concurs la Gala HOP. Interviul care urmează s-a consumat pe plaja din Costinești, cu epava pe fundal. Îndrăgita actriță Ana Ularu (29 de ani) este în costum de baie. Nu s-au decis deocamdată câștigătorii Galei, nu vom vorbi despre ei. Chiar și așa, rămân lucruri de spus.

12
/09
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a primit marele trofeu al Festivalului Internaţional de Film Broad Humor din Los Angeles, California. Festival internaţional dedicat comediei realizate de femei, Broad Humor a ajuns la ediţia a noua şi a avut loc în acest an în perioada 5 - 7 septembrie.

10
/09
/14

Cinefilii bucureşteni sunt așteptați la cea de-a cincea ediție a evenimentului de mare succes, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 19 septembrie 2014. Premiere, avanpremiere, comedii, drame, filme de ficţiune sau documentare, programul Nopții Albe este, și în acest an, unul extrem de atractiv.