Astăzi încep Zilele Filmului German #ZFG13
https://www.ziarulmetropolis.ro/astazi-incep-zilele-filmului-german-zfg13/

Timp de şapte zile, între 23 şi 29 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco cele mai bune filme din cinematografia germană recentă vor fi proiectate în cadrul celei de-a 13-a ediţie a Zilelor Filmului German organizate la Bucureşti de Goethe-Institut.

Un articol de Liliana Matei|23 noiembrie 2018

De la filmele de public până la cele de festival și documentare ediția de anul acesta are o selecție care include comedii, filme psihologice, documentare și filme biografice. În fiecare an Goethe-Institut invită un alt selecționer să aleagă filmele fiecărei ediții. Anul acesta Boglarka Nagy este cea care ne invită la film: „Cred că am strâns laolaltă filme în care m-am putut regăsi pentru motive foarte diferite: convingerea mea că actul artistic este un act responsabil – chiar şi când este extrem de jucăuş; experienţa că anumite alegeri schimbă viaţa în mod radical şi este bine dacă aceste alegeri sunt asumate chiar dacă aduc cu ele o perioadă de nesiguranţă; frumuseţea firescului şi a profunzimii trăirilor umane; încercarea de a integra tehnologia modernă în viaţa de zi cu zi în aşa fel încât să se evite dependenţa; digitalul ca posibilă cale de evadare către un univers ideal sau pur şi simplu paralel. La toate acestea se adaugă şi o sensibilitate pentru spiritul francez, imposibil de renegat după nouă ani bogaţi în cultură petrecuţi la Institutul Francez”.

Spectatorii prezenți la Cinema Elvire Popesco se vor putea întâlni și cu o parte din realizatorii filmelor selectate. Astfel proiecția de sâmbătă a filmului 1000 Arten den Regen zu beschreiben | 1000 de feluri de a descrie ploaia va fi urmată de un q&a la care vor fi prezenți: Karin Kaçi – cea care semnează scenariul, operatorul Andreas Köhler și producătoarea Melanie Andernach.

De remarcat sunt și filmele ce îi au ca figuri centrale pe unele dintre cele mai cunoscute personalități artistice din spațiul european: „Pe lângă Romy Schneider, programul vă oferă posibilitatea de a vă apropia de încă una dintre cele mai mari personalităţi artistice – suntem siguri că filmul documentar despre Beuys va fi un punct culminant pentru iubitorii de artă! Ultima seară îi este rezervată filmului Gundermann, despre viaţa lui Gundi – controversatul compozitor de şlagăre RDG-ist, care în timpul zilei lucra pe excavator. De aici şi cuvântul-cheie pentru deja tradiţionala petrecere din încheierea festivalului: după film, vă invităm în Pavilionul 32, noua sală de evenimente a Goethe-Institut, pentru a sărbători împreună pe muzica Schlager-Disko a lui DJ Eugen Rădescu!”. Așa cum declară Evelin Hust, Directorul Goethe-Institut, finalul festivalului este marcat de petrecerea la care se vor asculta cele mai cunoscute șlagăre germane și nu numai, la care, toți spectatorii #ZFG13 sunt invitați să participe, accesul fiind liber.

Biletele au fost puse în vânzare și se găsesc la casa de bilete a Cinema Elvire Popesco sau pe Eventbook.ro.

Anul acesta Zilele Filmului German propun publicului și o serie de jocuri. De la plicurile cu bilete la film ascunse prin oraș până la treasure hunt-ul ce va avea loc sâmbătă la Goethe-Institut. Despre toate puteți afla pe pagina de Facebook sau de pe contul de Instagram: @zilelefilmuluigerman.

Cea de-a 13-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema Elvire Popesco din București între 23 și 29 noiembrie.

Goethe-Institut este o instituţie culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informaţii despre viaţa culturală, socială şi politică prezintă un tablou vast al realităţii germane. ZILELE FILMULUI GERMAN este unul dintre programele culturale pe care le desfășoară în România.

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.