„Așteptați răspunsul operatorului”. Conectați la lume ★★★★
https://www.ziarulmetropolis.ro/asteptati-raspunsul-operatorului-conectati-la-lume-%e2%98%85%e2%98%85%e2%98%85%e2%98%85/

CRONICĂ DE FILM Proiectat în România la TIFF şi Astra, „Aşteptaţi răspunsul operatorului” (2020), de Pavel Cuzuioc, regizor de origine basarabeană stabilit în Austria, este un reuşit documentar filmat în Republica Moldova, Ucraina, România şi Bulgaria. Portretul tandru al unei regiuni, având ca protagonişti instalatori de telefonie, televiziune prin cablu şi internet.

Un articol de Ionuţ Mareş|7 septembrie 2020

Trebuie spus de la început: frumusețea documentarului realizat de Pavel Cuzuioc constă în modul inventiv în care cineastul reușește să privească aparenta banalitate a vieții, din care forța camerei de filmat și ingeniozitatea mizanscenei extrag semnificații profunde.

Regizorul alege patru țări apropiate, din același Est cu trecut comunist, dar cu perspective diferite în prezent: Republica Moldova, Ucraina, România și Bulgaria.

Și ce poate fi mai obișnuit decât meseria de reparator și instalator de telefonie fixă, televiziune prin cablu și internet? Pavel Cuzuioc găsește astfel de personaje, toate bărbați – câte unul în Republica Moldova (la Chișinău și în împrejurimi) și Ucraina (la Kiev) și câte o echipă de doi în România (la Buzău) și Bulgaria (la Țarevo, un orășel la malul mării) -, pe care îi face protagoniștii documentarului său.

Îi filmează în timp ce își fac meseria, iar asta îi permite cineastului nu doar să ni-i prezinte mai bine și să ni-i apropie, dar și să ne introducă în curțile și în casele unei diversități spectaculoase de oameni simpli, care dau savoare filmului. Și indiferent de țara în care trăiesc și de condițiile lor de viață (unele de-a dreptul mizere), toți acești oameni obișnuiți, nebăgați în seamă de nimeni, sunt legați de o unică nevoie de a se conecta la lumea mare, în special prin televizor și prin telefon.

În locuințele în care pătrundem, internetul încă nu contează atât de mult. Televizorul rămâne sursa principală de divertisment și de informare, inclusiv asupra ororilor din societate, iar telefonul, mai ales cel fix, principalul mijloc de comunicare.

Sigur, există deosebiri între state, iar Pavel Cuzuioc are grijă să le releve cu subtilitate și pe alocuri cu umor. Vedem că în România și Bulgaria, o activitate precum conectarea la televiziune și internet (cea la telefonul fix a cam dispărut) este mai profesionalizată, mai puțin personală – echipa de doi tehnicieni vine, își face treaba, înmânează hârtii la semnat, ia banii și pleacă (iar Pavel Cuzuioc e atent să sublinieze rutina ușor comică a unui astfel de proces). De aceea, nici nu ajungem să îi cunoaștem prea bine pe tinerii instalatori din cele două țări.

Situația e diferită în Republica Moldova și Ucraina, foste membre ale Uniunii Sovietice. Aici, tehnicianul nu e doar specialistul chemat să rezolve diferite probleme apărute la telefon sau la televizor. El devine un adevărat confident de conjuctură, invitat să asculte tot felul de mărturisiri și să asiste la cele mai bizare discuții.

Însă el însuși este un personaj interesant. Tehnicianul din Ucraina a luptat în tinerețe în războiul dus de URSS în Afganistan, urmărește politica (filmul surprinde venirea la președinție a fostului actor de comedie Volodimir Zelenski, într-o țară cu un război civil activ pe teritoriul său) și e pasionat de pescuit. Tehnicianul de la Chișinău e mai degrabă tăcut cu clienții, pe care îi ajută cu căldură și înțelegere și ale căror ciudățenii îi stârnesc uneori surâsul, dar are propria teorie asupra lumii, pe care ne-o expune la final, găsindu-și cu greu cuvintele.

Prin intermediul celor doi, aparatul de filmat reușește să capteze câteva frânturi de povești de viață extraordinare. În Ucraina, descoperim un pictor și colecționar de aproape 70 de ani, aparent adept al anarhismului, sau o tânără canadiană în relație cu un bărbat ucrainean. În Republica Moldova, întâlnim o femeie în vârstă care comentează, alături de prietena ei, o crimă terifiantă petrecută recent sau un bărbat nedumerit de niște apeluri necunoscute date de pe telefonul său fix și care își tot mustră soția, rămasă în afara cadrului.

Însă nici din Bulgaria sau România nu lipsesc poveștile tulburătoare. În Bulgaria, o tânără africană care lucrează la un bar se străduiește să îi explice unui tehnician, într-un amestec stricat de engleză și bulgară, ce nu e în regulă cu telefonul mobil, iar vorbele sale ating și atitudinile rasiste cu care se confruntă. Un bărbat pasionat de repararea televizoarelor are nostalgia emisiunilor și filmelor de altădată, pe care acum le-a înlocuit cu documentarele de tip Discovery și Animal Planet.

În România, personajele secundare nu sunt aprofundate, cu excepția unui bărbat care are tăria să vorbească în fața camerei despre fiul său, mort din cauza dependenței de heroină – este probabil cel mai puternic moment al filmului.

Decupajul lui Pavel Cuzuioc alternează de altfel secvențe cu încărcătură emoțională și secvențe într-un registru tandru-comic (în România, în curtea unui cuplu un cățeluș pufos se zbenguie în timp ce stăpânul vorbește cu seriozitate, iar într-o altă scenă, în timp ce un tehnician e urcat pe un stâlp, pe drum trece o mașină din ale cărui difuzoare cineva strigă „Hai la pui!”; în Moldova, un preot filozofează în gol, în cuvinte prețioase, de la biroul său, iar pe un ecran din afara unei biserici din Chișinău rulează un film vechi cu Ștefan cel Mare).

Întregul film e făcut din astfel de scene, realizate din cadre fixe, care trasează portretul empatic al unor oameni ignorați de societățile lor, aflate de asemenea la periferia Europei. Prin documentarul său, Pavel Cuzuioc arată că poveștile aparent simple pot deveni un subiect ofertant de film, un prilej de reflecție asupra umanității – iar asta nu e deloc puțin lucru.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.