Astra Film difuzează un documentar online în premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/astra-film-difuzeaza-un-documentar-online-in-premiera/

Filmul “O scurtă istorie Astra Film” este un proiect cultural inedit care marchează povestea celor 20 de ani ai primului festival internaţional de film documentar din România, Astra Film Festival.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2013

Filmul „O scurtă istorie Astra Film“ este un proiect cultural inedit care marchează povestea celor 20 de ani ai primului festival internaţional de film documentar din România, Astra Film Festival.

Dumitru Budrală, directorul fondator al Astra Film Festival, reconstituie cele mai savuroase episoade din culisele organizării festivalului de la Sibiu. 20 de ani înseamnă o întreagă istorie şi o vârstă respectabilă pentru un festival.

Aflaţi cum la prima ediţie a festivalului termenul de sponsor era echivalent cu pomana; ideea de voluntariat în România era o noutate, la prima ediţie a festivalului colaborându-se cu voluntari veniţi din străinătate.

Contactele şi relaţiile pentru festival se făceau direct sau cel mult prin scrisori redactate la maşina de scris şi trimise prin poştă; iar o mare parte din publicul festivalului era format din studenţi veniţi cu autostopul din alte oraşe ale ţării, dar şi din Polonia, Serbia sau Ungaria.

Astra Film – spațiul unic al reflexiei prin film documentar

Chiar dacă oamenii, mentalităţile, mediile de comunicare, puterea de propagare a informaţiei sunt complet schimbate în 2013 faţă de 1993, rămâne constantă emoția întâlnirii – cu celălalt, prin film, în sala de proiecție și în afara ei, întâlnirea breslei cu publicul – iar aceasta creionează spațiul unic al reflexiei prin film documentar, numit Astra Film.

astra film

„Cei mai buni ambasadori ai României în aceşti 20 de ani tulburi au fost, indubitabil, cinemaul românesc şi unele proiecte culturale, dar succesele s-au datorat exclusiv eforturilor individuale. A venit timpul ca legislaţia, managementul culturii, al filmului, să fie ajustate în aşa fel încât să sprijine în mod real acest segment performant al societăţii româneşti, dar pentru acest lucru este nevoie de oameni capabili”, a declarat Dumitru Budrală, director Astra Film Sibiu.

Filmul poate fi urmărit integral aici.

Foto cu O scurta istorie Astra Film – Astra Film Festival

05
/08
/19

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care începe astăzi, 5 august, propune publicului filme în premieră în România, proiecții speciale, un program special dedicat regizorului Sergei Loznitsa, care va fi recompensat anul acesta cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale, dezbateri, precum și o serie de concerte și DJ set-uri.

05
/08
/19

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” – Cezara Dafinescu, actrita care, ieri, şi-a serbat cea de-a 71 -a aniversare!

02
/08
/19

Documentarul „I Am Patrick Swayze”, în care prieteni şi colegi împărtăşesc amintiri cu actorul cunoscut din filme ca „Dirty Dancing”, „Ghost” şi „Point Break”, va fi lansat la zece ani de la moartea lui Patrick Swayze.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

01
/08
/19

Cea de-a patra ediție a festivalului Película – UN FESTIVAL CA O FIESTA! va avea loc între 11 și 15 septembrie 2019, la București. Timp de 5 zile, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului Român și alte spații alternative din București, publicul va putea descoperi culturile altor țări, diferențele și similaritățile dintre România și zona Ibero-Americană.

30
/07
/19

În timp ce în România, în primii ani după Revoluție, cinema-ul de ficțiune se răfuia gălăgios cu trecutul recent, iar documentarul era în derută, cvasi-inexistent, după prăbușirea Studioului Sahia, un tânăr fotograf din Germania, plecat în copilărie din Banatul românesc, Dobrivoie Kerpenisan, realiza două documentare splendide despre oamenii din satul natal.

30
/07
/19

S-a stins din viață, la vârsta de 76 de ani. În cei peste 50 de ani de carieră, a interpretat peste 100 de roluri în teatru şi film, roluri prin care a fascinat de fiecare dată publicul spectator. Actrița, care suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar, a murit în locuința sa din București.

28
/07
/19

CRONICĂ DE FILM Este greu de explicat cum un film în care se vorbește atât de mult – intelectuali care discută non-stop despre lumea în schimbare pe care o trăim – poate oferi o vizionare pe alocuri pasionată. Este ceea ce reușește regizorul francez Olivier Assayas în „Vieți duble” (2018).