Astra film festival debutează cu „Google şi creierul mondial“
https://www.ziarulmetropolis.ro/astra-film-festival-debuteaza-cu-google-si-creierul-mondial/

Astăzi începe Astra film festival Sibiu, ediţia aniversară de 20 de ani. În deschidere, de la ora 19.00 va fi proiectat, în premieră în România, filmul „Google şi creierul mondial” (foto sus), în prezenţa regizorului Ben Lewis, o privire în detaliu asupra modului necunoscut în care funcţionează cea mai puternică corporaţie din mediul online.

Un articol de Andrada Văsii|13 octombrie 2013

Astăzi începe Astra film festival Sibiu, ediţia aniversară de 20 de ani. În deschidere, de la ora 19.00 va fi proiectat, în premieră în România, filmul „Google şi creierul mondial” (foto sus), în prezenţa regizorului Ben Lewis, o privire în detaliu asupra modului necunoscut în care funcţionează cea mai puternică corporaţie din mediul online.

Filmul de la Astra film festival vorbeşte despre ambiţiosul proiect Google Books, care vrea să devină cea mai mare bibliotecă virtuală din lume, şi despre cum sunt încălcate drepturile de autor.

Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul, iar după discuţii, publicul este aşteptat în foaierul Casei de Cultură unde va concerta una dintre cele mai nonconformiste artiste din peisajul autohton, Ada Milea.

Spectacolul lumii, pe ecrane la Astra film festival

Cele 110 filme ale ediţiei Astra film festival aniversare ţintesc subiecte de actualitate de o mare diversitate care nu se regăsesc pe agenda televiziunilor din România. De la teme controversate din mediul online, „Internetul se închide” (premieră absolută) şi „Nebunia Facebook” care prezintă efectele neaşteptate la care ne supunem atunci când share-uim în mod public un simplu gând de moment sau o fotografie, până la „Drill Baby Dril”l care asistă protestele anticorporatiste împotriva exploatării gazelor de şist din Polonia şi SUA, o realitate surprinsă de regizorul Lech Kowalski, care va fi prezent la festival.

În premieră în România, va fi proiectat documentarul „Sindromul Veneţia”, un portret al unuia dintre cele mai frumoase oraşe din lume surprins în mijlocul unui proces de autodistrugere.

Citiţi şi: Astra film festival pune România sub lupă

„Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, este un documentar de invetigaţie prezentat în premieră absolută la Astra film festival în prezenţa regizorului, Ionuţ Teianu, despre faţa ascunsă a României ceauşiste şi mijloacele criminale la care Securitatea dorea să-i reducă la tăcere pe Virgil Tănase şi Paul Goma, doi disidenţi opozanţi stabiliţi la Paris.

Actul de a ucide, cel mai premiat şi titrat documentar din 2013, numit „cel mai convingător film din toate timpurile” de către The Guardian, reconstituie metodele prin care gangsterii din Indonezia anilor ’60 au torturat şi ucis peste un milion de comunişti. Multe teme ale prezentului, mărturii intime, idei revoluţionare sau revoltătoare încing ecranele la ediţia din 2013 a Astra Film Festival.

Un juriu de prim rang la Astra film festival

Nume consacrate pe plan internaţional, Sergei Loznitsa, Nicolas Phillibert, Lucien Castaing Taylor şi Verena Paravel, Wang Bing sau Nikolaus Geyrhalter, dar şi regizori emergenţi îşi dau întâlnire la Sibiu.

Cele mai aşteptate şi apreciate filme ale momentului, produse în România şi în lume, vor fi evaluate de cineaşti şi specialişti de top: Gaby Babic (GER), director goEst Festival; Cristi Puiu (RO), regizor; Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), director Encounters Doc Fest; Pawel Kloc (POL), regizor; Hussain Currimbhoy (UK), director artistic Sheffield Doc IFF; Elena Danilko (RUS), director artistic Moscow IFF on Visual Anthropology; Petr Lom (CAN), regizor; Michael Stewart (UK), director London Open City IFF; Cristian Niţulescu (RO), producător TV; Grit Lemke (GER), director artistic DocLeipzig.

Astra film festival

Afişul Astra film festival 2013

În afara proiecţiilor de film, ediţia aniversară găzduieşte o serie de concerte care vor încânta audienţa în fiecare seară după ora 21.00, în foaierul Casei de Cultură: Bucium (marţi, 15 oct.), Peste Pădure, o trupă de folclor vechi din Sibiu (miercuri, 16 oct), Mircea Florian (joi, 17 oct.), Raul Kusak & Adrian Naidin (un concert extraordinar intitulat Cântice’n Cerc şi care include şi melodii din repertoriul Mariei Tănase – vineri, 18 oct.), Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta şi Electric Brother (sâmbătă, 19 oct).

Info:

Ediţia aniversară Astra film festival din 2013 va fi una fără precedent: un număr record de 1350 de filme din peste 70 de ţări de pe toate cele 6 continente ale lumii au fost înscrise în acest an; sute de autori şi profesionişti din domeniu sunt aşteptaţi la Sibiu în perioada festivalului; 10.000 de oameni vor umple în fiecare zi sălile de cinema.

Ediţia Astra film festival din 2013 îşi va face simţită prezenţa încă de joi, 10 octombrie, când tinerii sibieni vor face un tur inedit pe biciclete cu pornire din Piaţa Mică Sibiu ora 17:00 şi vor anunţa cu mare fast începerea ediţiei aniversare de 20 de ani.

Se anunţă o săptămână cinematografică extrem de fierbinte în plină toamnă, între 14 şi 20 octombrie, Sibiu devine capitala internaţională a filmului documentar.

Foto credit: Astra film festival

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

18
/09
/14

În avanpremiera celei de-a șasea ediții a “Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj”, bucureștenii sunt așteptați la o proiecție specială, duminică, 28 septembrie de la ora 22:00 în Club Control.

18
/09
/14

“România face documentar” exprimă simplu și concis dorința de a educa prin intermediul cinematografiei, folosindu-se de ideea de unitate întru cultură prin mijloace artistice. Documentarul aduce povești reale din viață, nemodificate și spuse întru totul așa cum sunt. De aceea, poveștile filmate despre români, aparținând unor români participanți la festival, demonstrează că România poate și face documentar.

18
/09
/14

Doi dintre cei mai apreciați actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producție – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri și a adunat câteva premii importante.

18
/09
/14

În perioada 16 octombrie – 4 decembrie, poți afla mai multe despre mecanismele din spatele industriei de cinema și poți să înveți să scrii informat și competent despre ele. Asociația Culturală Control N lansează un nou atelier, de data aceasta dedicat jurnalismului de film.