Astra Film Festival dezvăluie membrii Juriului 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/astra-film-festival-dezvaluie-membrii-juriului-2018/

Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu, care va avea loc între 15 şi 21 octombrie, a dezvăluit numele personalităţilor din lumea filmului care vor alcătui juriile celor 5 secţiuni competiţionale: Internaţional, Europa Centrală şi de Est, România, Scurtmetraj şi Student.

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2018

Cei 13 membri ai juriului au misiunea de a decide câștigătorii premiilor puse în joc dintr-un total de 55 de producții din 30 de țări, selecționate din cele peste 3000 de filme înscrise, din 93 de țări. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.

Legendara Ally Derks, fondator și director timp de 30 de ani al Festivalului Internațional de Film Documentar Amsterdam (IDFA), primul festival internațional dedicat genului, face parte pentru prima dată din juriul Astra Film Festival.

Ei i se alătură Haruka Hama, Coordonator al Festivalului Internațional de Film Documentar Yamagata (YIDFF), Japonia; Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar ‘London Open City’, Profesor la University College London, Marea Britanie; Cristi Puiu, Regizor, România; Marin Martschewski, Regizor, fost Profesor la Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin și la Béla Tarr Film School Sarajevo; Alexandru Solomon, Regizor, Director fondator al Festivalului de Film One World Romania (OWR); Dina Iordanova, Profesor de Film la University of St. Andrews, Marea Britanie; Cristian Tudor Popescu, Critic de film, Doctor în cinematografie și media, România; Simon Kilmurry, Director Executiv al Asociației Internaționale a Documentarului (IDA), SUA; Adina Popescu, Scriitor, Realizator de film documentar, România; Ruben Vermeersch, Regizor, Belgia; Liviu Tipurita, Regizor, Marea Britanie; și Vintilă Mihăilescu, Scriitor, Profesor de antropologie culturală, România.

Regizori, producători, critici de film, directori de festival, profesori, scriitori – cei 13 membri aleși ai juriului reprezintă toate fațetele industriei filmului de non-ficțiune. Fiecare dintre ei aduce în jurizarea AFF 2018 criterii noi, unghiuri de vedere și perspective personale, dedicație și experiență în domeniu. Câștigătorii secțiunilor competiționale vor fi anunțați sâmbătă, 20 octombrie.

“Ca membru al juriului, ceea ce observi prima oară este dacă filmul îți captează atenția. Trebuie să fii răbdător, deoarece poate să dureze uneori până ce povestea se arată și își dezvăluie culorile. Apoi observi adevărul pe care filmul a reușit să îl capteze, dacă a reușit să capteze adevăr. Filmul documentar începe în mintea regizorului, cu o obsesie de-a acestuia. Cu ceva pe care oamenii nu pot lăsa deoparte. Este un anumit lucru, o poveste, o scenă care îți tot apare în minte, iar filmul se naște din a înlătura acea obsesie. Vreau să spun că nu vine din afară, vine dinăuntru”, împărtășește din experiența sa de jurat Michael Stewart, antropolog, profesor la City University of London, scriitor, regizor de film documentar, care a înființat Festivalul de Film Documentar ‘London Open City’ inspirat de modelul Astra Film Festival Sibiu.

“Suntem onorați să prezentăm echipa de profesioniști care va juriza filmele de la Festival. De un sfert de secol, Astra Film Festival s-a remarcat ca punct de reper pe harta cinematografică europeană, un promotor al producțiilor de non-ficțiune și un susținător constant al cinematografiei românești. Faptul că, an de an, se înscriu tot mai multe filme demonstrează că atât viziunea de selecție pentru secțiunile competiționale ale Festivalului, cât și efortul de obiectivitate al juriului de-a lungul edițiilor au creat împreună o valoare de necontestat. Premiile Astra Film Festival sunt considerate o adevărată recunoaștere internațională pentru autorii genului”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.

Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune și în special în România. Astra Film Festival a atras constant atenția industriei asupra artei filmului de non-ficțiune, sprijinind dezvoltarea genului și deschizând noi orizonturi pentru realizatori.

Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Foto: Astra Film Festival – facebook

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.