Astra Film Festival dezvăluie membrii Juriului 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/astra-film-festival-dezvaluie-membrii-juriului-2018/

Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu, care va avea loc între 15 şi 21 octombrie, a dezvăluit numele personalităţilor din lumea filmului care vor alcătui juriile celor 5 secţiuni competiţionale: Internaţional, Europa Centrală şi de Est, România, Scurtmetraj şi Student.

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2018

Cei 13 membri ai juriului au misiunea de a decide câștigătorii premiilor puse în joc dintr-un total de 55 de producții din 30 de țări, selecționate din cele peste 3000 de filme înscrise, din 93 de țări. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.

Legendara Ally Derks, fondator și director timp de 30 de ani al Festivalului Internațional de Film Documentar Amsterdam (IDFA), primul festival internațional dedicat genului, face parte pentru prima dată din juriul Astra Film Festival.

Ei i se alătură Haruka Hama, Coordonator al Festivalului Internațional de Film Documentar Yamagata (YIDFF), Japonia; Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar ‘London Open City’, Profesor la University College London, Marea Britanie; Cristi Puiu, Regizor, România; Marin Martschewski, Regizor, fost Profesor la Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin și la Béla Tarr Film School Sarajevo; Alexandru Solomon, Regizor, Director fondator al Festivalului de Film One World Romania (OWR); Dina Iordanova, Profesor de Film la University of St. Andrews, Marea Britanie; Cristian Tudor Popescu, Critic de film, Doctor în cinematografie și media, România; Simon Kilmurry, Director Executiv al Asociației Internaționale a Documentarului (IDA), SUA; Adina Popescu, Scriitor, Realizator de film documentar, România; Ruben Vermeersch, Regizor, Belgia; Liviu Tipurita, Regizor, Marea Britanie; și Vintilă Mihăilescu, Scriitor, Profesor de antropologie culturală, România.

Regizori, producători, critici de film, directori de festival, profesori, scriitori – cei 13 membri aleși ai juriului reprezintă toate fațetele industriei filmului de non-ficțiune. Fiecare dintre ei aduce în jurizarea AFF 2018 criterii noi, unghiuri de vedere și perspective personale, dedicație și experiență în domeniu. Câștigătorii secțiunilor competiționale vor fi anunțați sâmbătă, 20 octombrie.

“Ca membru al juriului, ceea ce observi prima oară este dacă filmul îți captează atenția. Trebuie să fii răbdător, deoarece poate să dureze uneori până ce povestea se arată și își dezvăluie culorile. Apoi observi adevărul pe care filmul a reușit să îl capteze, dacă a reușit să capteze adevăr. Filmul documentar începe în mintea regizorului, cu o obsesie de-a acestuia. Cu ceva pe care oamenii nu pot lăsa deoparte. Este un anumit lucru, o poveste, o scenă care îți tot apare în minte, iar filmul se naște din a înlătura acea obsesie. Vreau să spun că nu vine din afară, vine dinăuntru”, împărtășește din experiența sa de jurat Michael Stewart, antropolog, profesor la City University of London, scriitor, regizor de film documentar, care a înființat Festivalul de Film Documentar ‘London Open City’ inspirat de modelul Astra Film Festival Sibiu.

“Suntem onorați să prezentăm echipa de profesioniști care va juriza filmele de la Festival. De un sfert de secol, Astra Film Festival s-a remarcat ca punct de reper pe harta cinematografică europeană, un promotor al producțiilor de non-ficțiune și un susținător constant al cinematografiei românești. Faptul că, an de an, se înscriu tot mai multe filme demonstrează că atât viziunea de selecție pentru secțiunile competiționale ale Festivalului, cât și efortul de obiectivitate al juriului de-a lungul edițiilor au creat împreună o valoare de necontestat. Premiile Astra Film Festival sunt considerate o adevărată recunoaștere internațională pentru autorii genului”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.

Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune și în special în România. Astra Film Festival a atras constant atenția industriei asupra artei filmului de non-ficțiune, sprijinind dezvoltarea genului și deschizând noi orizonturi pentru realizatori.

Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Foto: Astra Film Festival – facebook

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.