Atelier de benzi desenate cu Robert Obert și Felix Tzele
https://www.ziarulmetropolis.ro/atelier-de-benzi-desenate-cu-robert-obert-si-felix-tzele/

Atelierul organizat de Revista de Povestiri se află la a doua ediţie şi îi are ca antrenori pe ilustratorul Robert Obert şi pe scenaristul şi scriitorul Felix Tzele. Înscrierile sunt deschise până pe 4 februarie, iar perioada de desfăşurare este 7 februarie – 22 martie.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2015

Atelier de benzi desenate / Întâlnirile vor avea loc în weekend, de la 15:00 la 17:00 la Subsol Bar, în București.

Benzile desenate sunt un sector în dezvoltare al industriilor creative în România, un mod vizual de a spune o poveste. Pentru a crea o bandă desenată, e nevoie de cineva care să inventeze o poveste și de cineva care să o deseneze.

Uneori, banda desenată e creată de un singur om, alteori de 20, dar celula de bază e echipa formată dintr-un scenarist și un ilustrator.Atelier de benzi desenate

Ca să devii scenarist de BD, trebuie să știi să gândești o poveste care urmează să fie desenată și să te antrenezi în tehnicile specifice genului – accentul pe personaj, structura poveștii pe plot, alegerea momentelor-cheie pentru storyboard, dialoguri.

Ca să devii ilustrator de BD, ai nevoie de antrenament la fel de specific: cadre și compoziție, storyboard, efecte speciale, pencilling, apoi ajungi la culori. E nevoie de pasiune și de răbdare!

„Nu cred că există reguli după care să spun bine o poveste, doar nişte principii pe care le ştiu de la scriitorii care-mi plac (şi astea discutabile de la un punct încolo). După aceea urmează procesul „tehnic” de transformare a poveştii într-un scenariu. Când scriu benzi desenate, lucrez tot timpul în echipă cu un desenator. (…) Sunt multe lucruri de discutat, dar d-aia s-au inventat atelierele!”, spune interviu Felix Tzele, scenarist de BD.

Costul atelierului este de 500 de lei și înscrierea se face prin trimiterea unui demo (desene sau povestiri, în funcție de rolul dorit în echipele de BD).

Mai multe detalii aici.

Foto: Atelier de benzi desenate – revistadepovestiri.ro/bd

27
/08
/18

Făget a devenit în această vară o destinație culturală găzduind prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, eveniment ce face parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

06
/08
/18

Reclama online realizată de Montreal Museum of Fine Arts pentru expoziţia de vară a fost blocată de platforma Facebook pentru că folosea nuduri abstracte pictate de Pablo Picasso. Muzeul a fost nevoit să ia legătura direct cu compania, pentru a reuşi să publice online advertorialul (puteți vedea reclama video în interiorul articolului).

03
/08
/18

Veniţi pe 10 august la “concert”? La care concert - vor întreba cei care se vor uita la fotografia de mai jos, ce pare a fi realizată în timpul unui astfel de show muzical, pe un mare stadion al lumii.

03
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Cunoscut pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2008, şi pentru lungmetrajul de debut „Lupu” (2013), regizorul Bogdan Mustaţă revine cu un film cvasi-experimental de o oră, realizat în 3D, „My Life Rehearsed In One Leg”.

02
/08
/18

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate național și internațional, amenajate în spații neconvenționale, transformând astfel experiența iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.

30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.