Atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/atelier-de-poezie-sub-indrumarea-simonei-popescu/

În perioada 26 februarie – 9 aprilie, Club Revdepov organizează la Bucureşti un atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu. Prima ediţie a atelierului de poezie a avut loc în toamna lui 2014 şi s-a finalizat cu o lectură publică a celor mai bune poeme.

Un articol de Petre Ivan|25 ianuarie 2017

Atelierul are patru întâlniri de câte trei ore, din două în două duminici și presupune antrenamente individuale și de grup (improvizație), pentru încălzirea neuronilor poetici. Se dau teme, se discută, se coboară în concret, se dezarticulează și rearticulează poeme.

Citiți, citiți, citiți! Scrieți, scrieți, scrieți! Aruncați, aruncați, aruncați! Faceți experimente pentru voi! Amuzați-vă! Dați o raită pe la avangardiști! O zi să vă luați în serios și a doua zi nu. Țineți-o măcar o vreme așa. Rescrieți, rescrieți, rescrieți! Ăsta e tot secretul. Să ai răbdarea căutătorului de aur în sita cu nisip. Pare o treabă fără sens, nu? (Simona Popescu)

Înscrierile la atelier sunt deschise până pe 15 februarie. Cei care vor să participe sunt invitați să trimită pe mail, la simina arond revdepov punct ro, cele mai bune poezii pe care le-au scris, pentru preselecție (cel mult șase pagini).

Costul participării e de 250 lei. Mai multe detalii și impresii de la cursanții ediției trecute pe pagina atelierului de poezie.

Despre Simona Popescu

Simona Popescu, poetă, prozatoare, eseistă, este conferențiar la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, unde, pe lîngă cursuri de istoria literaturii române (mai ales legate de avangardă și postmodernism), ține şi cursuri de creative writing.

Simona Popescu

Simona Popescu

A publicat cinci volume de poezie (primul, „Xilofonul şi alte poeme”, 1990, a fost tradus în maghiară sub titlul Xilofon, Editura Pont Kiado, Budapesta, 1998; ultimul, „Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie”, 2006, a fost tradus, fragmentar, în franceză şi germană sub titlul Travaux en vert. Mon plaidoyer pour la poésie la Editura PHI din Luxembourg, 2008), un roman, „Exuvii” (1997), ajuns la ediția a cincea (2011), tradus în poloneză și maghiară (Wylinka, 2002; Vedlések, 2008), un volum de eseuri, „Volubilis” (1998) și două cărți de critificțiune legate de poetul suprarealist Gellu Naum.

A coordonat scrierea romanului colectiv „Rubik” (2008), semnat de 29 de tineri autori. Cărţile ei au fost premiate, iar fragmente din ele au fost incluse în manuale pentru liceu sau studiate la Universități din România.

E prezentă în numeroase antologii din străinătate. A fost invitată la festivaluri de poezie (Trois-Rivières/Canada, Struga, Genoa, Medana, Val-de-Marne, the Writing Europe festival in Holland, etc.), sesiuni de lecturi literare şi work-shop-uri în Germania, Franţa, Belgia, Polonia, Spania, Austria, Luxemburg, SUA etc.

Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt scriere (proză scurtă, poezie, scriere creativă în engleză, SF&F, teatru), artă (caligrafie, animație stop-motion), vorbire (comunicare, argumentare).

Foto: Atelier de poezie,  Simona Popescu – facebook

 

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.