Atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/atelier-de-poezie-sub-indrumarea-simonei-popescu/

În perioada 26 februarie – 9 aprilie, Club Revdepov organizează la Bucureşti un atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu. Prima ediţie a atelierului de poezie a avut loc în toamna lui 2014 şi s-a finalizat cu o lectură publică a celor mai bune poeme.

Un articol de Petre Ivan|25 ianuarie 2017

Atelierul are patru întâlniri de câte trei ore, din două în două duminici și presupune antrenamente individuale și de grup (improvizație), pentru încălzirea neuronilor poetici. Se dau teme, se discută, se coboară în concret, se dezarticulează și rearticulează poeme.

Citiți, citiți, citiți! Scrieți, scrieți, scrieți! Aruncați, aruncați, aruncați! Faceți experimente pentru voi! Amuzați-vă! Dați o raită pe la avangardiști! O zi să vă luați în serios și a doua zi nu. Țineți-o măcar o vreme așa. Rescrieți, rescrieți, rescrieți! Ăsta e tot secretul. Să ai răbdarea căutătorului de aur în sita cu nisip. Pare o treabă fără sens, nu? (Simona Popescu)

Înscrierile la atelier sunt deschise până pe 15 februarie. Cei care vor să participe sunt invitați să trimită pe mail, la simina arond revdepov punct ro, cele mai bune poezii pe care le-au scris, pentru preselecție (cel mult șase pagini).

Costul participării e de 250 lei. Mai multe detalii și impresii de la cursanții ediției trecute pe pagina atelierului de poezie.

Despre Simona Popescu

Simona Popescu, poetă, prozatoare, eseistă, este conferențiar la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, unde, pe lîngă cursuri de istoria literaturii române (mai ales legate de avangardă și postmodernism), ține şi cursuri de creative writing.

Simona Popescu

Simona Popescu

A publicat cinci volume de poezie (primul, „Xilofonul şi alte poeme”, 1990, a fost tradus în maghiară sub titlul Xilofon, Editura Pont Kiado, Budapesta, 1998; ultimul, „Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie”, 2006, a fost tradus, fragmentar, în franceză şi germană sub titlul Travaux en vert. Mon plaidoyer pour la poésie la Editura PHI din Luxembourg, 2008), un roman, „Exuvii” (1997), ajuns la ediția a cincea (2011), tradus în poloneză și maghiară (Wylinka, 2002; Vedlések, 2008), un volum de eseuri, „Volubilis” (1998) și două cărți de critificțiune legate de poetul suprarealist Gellu Naum.

A coordonat scrierea romanului colectiv „Rubik” (2008), semnat de 29 de tineri autori. Cărţile ei au fost premiate, iar fragmente din ele au fost incluse în manuale pentru liceu sau studiate la Universități din România.

E prezentă în numeroase antologii din străinătate. A fost invitată la festivaluri de poezie (Trois-Rivières/Canada, Struga, Genoa, Medana, Val-de-Marne, the Writing Europe festival in Holland, etc.), sesiuni de lecturi literare şi work-shop-uri în Germania, Franţa, Belgia, Polonia, Spania, Austria, Luxemburg, SUA etc.

Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt scriere (proză scurtă, poezie, scriere creativă în engleză, SF&F, teatru), artă (caligrafie, animație stop-motion), vorbire (comunicare, argumentare).

Foto: Atelier de poezie,  Simona Popescu – facebook

 

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.