Atelier online, la Muzeul Național de Artă Contemporană
https://www.ziarulmetropolis.ro/atelier-online-la-muzeul-national-de-arta-contemporana/

În această perioadă, atelierele MNAC se desfăşoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înţelegem expoziţia Colecţiei MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar şi de unde vine şi se hrăneşte arta contemporană, în general.

Un articol de Liliana Matei|13 ianuarie 2021

Curentul pointilismului duce mai departe cercetările intuitive ale impresioniștilor asupra luminii, elaborând o tehnică exactă de folosire a tonurilor pure și complementare. Sâmbăta aceasta ne vom apropia de ideile pictorilor Seurat și Signac, doi prieteni care sub influența expozițiilor impresioniste pariziene transformă fiecare peisaj într-o matematică a culorilor.

Tușa se fragmentează și devine punct. Amestecul tonurilor conferă un efect de strălucire și de luminozitate sporită picturii. Așternute în puncte diferit colorate, nuanțele se amestecă în ochii privitorului, într-un procedeu numit și divizionism al culorii, efecte cu care vom experimenta în a doua parte a atelierului. Apoi, vom afla ce lucrări din expoziția Colecției MNAC sunt influențate de pointilism în arta contemporană românească.

Irina Cangeopol este artist, profesor de artă și specialist în educație culturală prin arte vizuale, cu experiență în proiecte și programe destinate copiilor de toate vârstele. A coordonat proiectul de educație prin artă „Mișcare și culoare”, laureat al Galei Societății Civile 2018, la secțiunea Artă și Cultură.

Atelierul se desfășoară sâmbătă, 16 ianuarie 2021, și este potrivit pentru copii începând cu vârsta de 5 ani și adulți. Atelierele sunt incluzive, toți copiii cu dizabilități sunt bineveniți, indiferent de abilitățile lor artistice.

Acces: Înscrierea la atelier se face la adresa [email protected], prin atașarea unui printscreen cu biletul.
Înainte de începerea atelierelor veți primi din partea echipei noastre link-ul de Zoom unde acestea se vor desfășura.

Bilete:
Participarea costă 40 lei pe atelier, indiferent de câte capete din familie încap în fața ecranului. Poate fi achiziționat aici.
Abonamente:
Abonament 8 ateliere / 160 lei: cu un abonament pe 2 luni achiziționezi un atelier la jumătate de preț). Poate fi achiziționat prin achitarea a 4 bilete de tip Taxă atelier de educație aici.
Abonament 3 ateliere / 100 lei: la două ateliere al treilea este la jumătate de preț. Poate fi achiziționat prin achitarea a 2 bilete de tip Taxă atelier de educație + 1 bilet acces general aici.

Mai multe detalii, aici.

Foto: Doru Drăgoi / MNAC

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.