Ateliere creative de Paște la Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/ateliere-creative-de-paste-la-teatrul-ion-creanga/

Iepuraşul de Paşte vine în acest an cu un coşuleţ plin de surprize pentru întreaga familie. Începând cu data de 20 aprilie, Teatrul Ion Creangă difuzează online, pe conturile sale de social media (Facebook, Youtube şi Instagram), un program de activităţi de creaţie realizate cu prilejul sărbătorilor.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2021

Timp de două săptămâni, până pe data de 3 mai, cei mici se vor bucura de ateliere cu idei pentru decorarea ouălor de Paște sau pentru realizarea unor accesorii speciale, dar și de animații inspirate de legenda iepurașului. Pentru părinți, Teatrul propune ateliere de confecționare a unor jucării handmade tematice, dar și sesiuni de joacă culinară creativă alături de copii.

Programul este derulat în cadrul TIC ONLINE, un proiect lansat de Teatrul Ion Creangă în luna noiembrie 2020, pentru a rămâne aproape de tinerii săi spectatori, oferindu-le o alternativă de conectare cu universul personajelor și poveștilor pe durata suspendării activității din sălile de spectacol. În cadrul proiectului au fost realizate mai multe serii de ateliere, jocuri și exerciții, animații educative sau povești ilustrate, acestea fiind disponibile pe conturile de Facebook, Instagram și Youtube ale Teatrului Ion Creangă.

CE PUTEȚI URMĂRI?

► Pornind de la tradițiile și obiceiurile de sărbătoare, atelierele de bricolaj le împărtășesc celor mai dibaci mici meșteri – copiii cu vârsta peste 4 ani – din tainele florilor, culorilor și tehnicilor de decorare a ouălor de Paști. Aceștia vor învăța să-și confecționeze o coroniță numai bună de purtat sau dăruit de Florii, dar și să prepare vopseluri din ingrediente naturale pentru colorarea ouălor. Pentru decorare, ideile sunt dintre cele mai năstrușnice: de la ouă cu chip de puișor sau broscuță la prințese și îngerași, folosind mici accesorii din fetru, hârtie glasată, carioci colorate și lipici.

► Tematica sărbătorilor se regăsește și în atelierele pentru adulți, părinții fiind încurajați să creeze prin tehnici simple, folosind materiale la îndemână, jucării inedite pentru copii. Astfel, vor prinde contur un coșuleț senzorial cu ouă din hârtie gumată, potrivit pentru a-i ajuta pe cei mici să învețe culorile, sau un iepuraș nouraș, compus dintr-o șosetă și puțin arpacaș.

► Creativitatea continuă în bucătărie cu ateliere de joacă culinară creativă. Aici, cu ajutorul „rețetelor” jucăușe, un desert sau o gustare cu fructe se transformă într-un personaj de poveste. Brioșele seamănă cu puișori sau oițe pufoase, în timp ce căpșunile se îmbracă într-un strat subțire de ciocolată, pentru a deveni o grădină cu iepurași și morcovi dulci.

► Programul este completat de două animații cu tâlc, zvâc și țup realizate pentru cei mici – „Legenda Iepurașului de Paște” (voce: Alexandrina Halic, ilustrații: Mihai Verbițchi) și pentru cei foarte, foarte mici – poezia „Iepurașul de Paște” (voce: Camelia Andriță, ilustrații: Delia Ionescu).

PROGRAM   

20 aprilie, Atelier „Coronițe vesele de primăvară”
Idei creative pentru cei mici, cu Eliza Teofănescu

22 aprilie, Atelier „Iepuraș nouraș: un prieten din arpacaș”

Idei creative pentru jucării handmade, cu Nicoleta Rusu

24 aprilie, Atelier „Brioșe năzdrăvane”

Joacă culinară creativă, cu Oana Bănuță

26 aprilie, „Laboratorul de culori și ingrediente naturale”

Idei creative pentru decorarea ouălor de Paște, cu Andra Mirescu

27 aprilie, Atelier „Coșulețul senzorial (pentru cei mici)”

Idei creative pentru jucării handmade, cu Nicoleta Rusu

28 aprilie, Atelier „Ouă decorate… cu personalitate!”

Idei creative pentru decorarea ouălor de Paște, cu Andra Mirescu

29 aprilie, Animație: „Legenda iepurașului de Paște”

Ilustrații: Mihai Verbițchi; Voce: Alexandrina Halic

30 aprilie, Atelier „Prințese somnoroase și îngerași drăgălași”

Idei creative pentru decorarea ouălor de Paște, cu Eliza Teofănescu

1 mai, Animație: „Iepurașul de Paște”

Ilustrații animate: Delia Ionescu; Voce: Camelia Andriță

3 mai, Atelier „În grădina cu iepurași și morcovi dulci”

Joacă culinară creativă, cu Oana Bănuță

Toate activitățile pot fi accesate online, gratuit, pe platformele Facebook, Youtube și Instagram, urmărind pagina Teatrului Ion Creangă.

Mai multe informații despre proiectul TIC ONLINE, precum și despre alte proiecte desfășurate de Teatrul Ion Creangă în această perioadă sunt disponibile pe website-ul www.teatrulioncreanga.ro.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]