Ateliere și sesiuni de mentorat pentru adolescenți, filme premiate și spectacole de teatru la Festivalul Ideo Ideis #16
https://www.ziarulmetropolis.ro/ateliere-si-sesiuni-de-mentorat-pentru-adolescenti-filme-premiate-si-spectacole-de-teatru-la-festivalul-ideo-ideis-16/

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic şi social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât şi pentru comunităţile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa şi Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenţii care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeaşi încăpăţânare spre comunităţile lor şi să le transforme în spaţiile de care au nevoie în propria devenire.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2021

Deși Alexandria va rămâne nucleul Ideo Ideis și în 2021, experiența de festival va fi redată și în celelalte 8 orașe, cu ocazia sesiunilor de mentorat și Atelierelor de Teatru Tânăr și de Arte Performative, coordonate de trainerii atribuiți fiecărui oraș. Spectacolele puse în scenă de fiecare dintre cele nouă trupe vor fi jucate pe scenele teatrelor locale, în fața comunității și vor fi secondate de întâlniri de artist talk cu fiecare dintre mentori.

Printre activitățile gândite pentru toate vârstele, organizate în condiții de deplină siguranță pentru iubitorii de cultură prezenți la Alexandria, se numără piesa Biblioteca din Alexandria, în regia lui Bogdan Georgescu (9 august). Vocile mai multor femei din Alexandria, aparținând unor diferite categorii sociale și de vârstă, se vor face auzite pentru a spune povestea unui oraș marginalizat, în care unii membri ai comunității și-au creat propriile inițiative de educație prin cultură. Spectacolul are în distribuție exclusiv membre ale comunității locale, printre care și o actriță profesionistă.

Din programul festivalului, mai fac parte spectacolele Miorița, o nouă adaptare a baladei, care scoate povestea din folclor și o plasează la intersecția dintre muzică contemporană și teatru cu măști, a trupei de teatru Auăleu din Timișoara (10 august), Aproape, în regia profesoarei Luminița Vilae, a trupei de teatru alexăndrene, Alter Ego (14 august) dar și Libretto solitudine, în regia lui Matei Lucaci – Grunberg (11 august), spectacolul de teatru de improvizație Backstage Boys (12 august) și Kit de supraviețuire de Andreea Șovan & Iulia Samson (13 august), un stand-up drama inovativ, construit ca un colaj din elemente pop-culture, din filme, seriale, animații Netflix, TED-xuri, cu muzică și dramaturgie fresh, cablate direct la realitatea de azi.

Cinefilii din Alexandria vor putea viziona și proiecții de film în aer liber, programul incluzând 5 producții cinematografice românești, atât filme noi, deja bine primite la Festivalul Internațional de Film Transilvania: Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), câștigător al Premiului Zilele Filmului Românesc pentru Debut și Poate mai trăiesc și azi (r. Tudor Cristian Jurgiu) dar și filmele premiate ale lui Radu Ciorniciuc, Acasă și al lui Marius Olteanu, Monștri.

Pentru a aduce arta vizuală în rutina spațiilor din Alexandria, Maria Zurbagiu, Andrei Felea și Irina Mocanu sunt artiștii de anul acesta care vor da o nouă față clădirilor din comunitate, în încercarea de a micșora distanța dintre locuitori și arta contemporană.

Programul complet al festivalului se regăsește aici: https://www.ideoideis.ro/festivalul.

 

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.