Atingerea lui Ronaldo şi găsirea ageamiului, MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/atingerea-lui-ronaldo-si-gasirea-ageamiului-mondialul-metropolis/

Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Se exagerează din acelaşi amatorism de care sunt bolnavi şi adversarii lui Ronaldo.

Un articol de |16 iunie 2018

E adevărat că execuţiile au hotărât rezultatul unui meci nu atât de frumos cum se povesteşte. Privitorii n-au văzut şmecheria.

Spania a început ezitant, însă după cum a continuat, putea să câştige la pas. Dar a jucat miuţa în faţa lui Ronaldo, care este cu adevărat cel mai eficient atacant din lume.

A observat cineva că în absolut toate partidele pe care le joacă, el este ajutat de un instinct infailibil? Mai exact, portughezul găseşte la fix momentul şi ageamiul.

Dacă un adversar are chef să-l mângâie, să-l atingă sau să-i pună o jumătate de piedică, Ronaldo simte şi se duce la omul lui. Dacă netotul e fundaş, Cristiano transformă o atingere în penalty sau în lovitură liberă, aducătoare de gol. Dacă portarul advers e cuprins subit de nebunie, C7 trage orbeşte pe mijlocul porţii şi omul din poartă împinge cu mâna lui mingea în plasă. Altminteri, balonul s-ar fi izbit de picioarele goalkeeper-ului şi s-ar fi dus aiurea.

Câtă minte să ai ca să te repezi ca turbat la portughez, la 16 metri de poartă, când acesta a aruncat mingea la mişto şi s-a pregătit să se prăvălească peste picioarele tale? Uite că Pique s-a tâmpit brusc şi a făcut exact ce nu trebuia să facă! Un penalty discutabil, plus doi fundaşi idioţi, plus un portar adormit fac trei goluri.

Şi iată jucătorul meciului şi, probabil, al turneului! Succes, băiete! În echipele africane şi orientale vei găsi fundaşi încă şi mai deştepţi decât europenii dispuşi să te tăvălească numai în apropierea porţii.

Una peste alta, bravo Ronaldo! Spre deosebire de Suarez, un leneş care stă ascuns după fundaşii echipei adverse, C7 se demarcă şi îl găseşte, în fiecare moment al meciului, pe omul dispus să facă o gafă monumentală. Iar execuţia din final parcă ar fi aparţinut lui Messi. Ce laudă mai mare aş putea aduce unui jucător de fotbal?

Foto: Ronaldo, Spania – Portugalia 3-3, Mondialul Metropolis – fifa.com

08
/07
/14

"Germano,-n portugheză, înseamnă consangvin; / un meci de fotbal, însă,-i "pe viaţă şi pe moarte", / atunci când nu se toarnă, cu vadra, apă-n vin, / în vinul ce dă aripi, nu-n cel ce-adoarme foarte / curând pe toată lumea: şi jucători, şi public... ". Pentru că astăzi, în ziua primei semifinale (Germania - Brazilia), poetul Şerban Foarţă împlineşte 72 de ani.

06
/07
/14

Nici nu începuse bine repriza a doua a prelungirilor (da, oricât de greu de crezut ar părea, Costa Rica a împins meciul cu Olanda în prelungiri fără să primească gol!) că pe marginea terenului, în dreptul băncii de rezerve pe care van Gaal îşi frângea mâinile încercând să înţeleagă de ce nu merge nimic, doi inşi, un bondoc mai durduliu şi un lungan aducând vag cu Tom Noonan din Mystery Train (Jarmusch), începuseră un bizar şi nostim număr de stretching.

30
/06
/14

Cum, necum, iată că jumătate de Mondial s-a dus pe apa Dâmboviţei. Cum mortul nu se mai întoarce de la groapă, am numărat echipele rămase, mai erau vreo 16. Am numărat şi bănuţii, suficienţi cât să împart o cameră pe litoral cu Mite şi Bajnorică - puşlamalele din mintea lui Radu Aldulescu. Şi m-am dus de nebun.

29
/06
/14

„2 noiembrie Am fost invitat în mod cordial să fac parte din realismul visceral. Bineînţeles, am acceptat imediat. Nu a fost nici o ceremonie de iniţiere. Mai bine.” Aşa începe Detectivii sălbatici, romanul unui scriitor chilian poate nu la fel de celebru ca unii dintre componenţii „naţionalei” de fotbal ai ţării sale, mai noi sau mai vechi, vezi Zamorano şi Salas, dar cu siguranţă mult mai spectaculos şi inovativ: Roberto Bolaño.