Atunci când moare Robin Williams
https://www.ziarulmetropolis.ro/atunci-cand-moare-robin-williams/

Când eram mai tânăr începusem să scriu o nuvelă în care toţi oamenii care se sinucideau ajungeau în rai, unde însuşi Bunul Dumnezeu îi întâmpina călduros şi îi felicita, ca pe singurii care înţeleseseră cu adevărat calea. Luciditatea îi îndemna pe toţi la decenţa gestului final.

Un articol de Andrei Crăciun|13 august 2014

Erau acolo, în raiul acela, poeți, ingineri, gospodine, adolescenți, curve, îndrăgostiți, clovni, ba chiar și copii. Îi simțeam pe toți aproape. Încercam să îi înțeleg, să îi explic, să le dau dreptate, să îi neg, să îi povestesc ca pe oameni, nu ca pe personaje ale unei ficțiuni.

Mult mai târziu mi-am regăsit o idee, aș spune chiar Constituția vieții mele, la mătușa unei scriitoare geniale care s-a sinucis și ea, foarte tânără. Fraza era, în spiritul ei, aceasta: „Fiecare om are un motiv ca să moară”. Am renunțat să o mai termin. Nu m-am simțit demn de ea, deși era desigur o lucrare minoră, dar scandaloasă, căci dintre toate formele de totalitarism, aceasta, impunerea vieții, fericirea obligatorie, oda existenței cu orice preț, este cea mai agresivă. Nu te joci cu arhanghelii vieții. Nu ai voie.

Moartea, ultima noastră afacere privată, este atât de murdărită de gura lumii încât de fiecare dată îți vine să îi dai dreptate bietului sinucigaș, să îl îmbrățișezi, fie și în vis, ca pe un frate. Vom trăi – fie și cu forța. Raiul e aici. O înspăimântătoare uniformitate a gândirii străbate, chiar acum, mapamondul.

Actorul plecat, unul dintre puținii noștri contemporani care chiar a existat, a preferat liniștea, e o alegere în fața căreia nu se cuvine nimic altceva în afara unei tăceri. De unde atâta lipsă de respect în fața intimității alegerii unui om? Cum ne-o permitem? Cine suntem?

Moartea lui Robin Williams ne-a prins nepregătiți, dar, uite, radicali. Cu ce drept? De ce confiscăm aceste dispariții? Actorul ne-a oferit destul din el însuși, a fost generos, ni s-a dăruit risipitor, îl știm în atâtea ipostaze pe care ne putem sprijini când ne va fi greu în tunelurile proprii.

A fost acel băiat care n-a vrut să mai crească, a fost acel psiholog vorbind cu sinceritate până și despre importanța bășinilor în viața de cuplu, a fost și acea femeie în casă, fără de care nu mai putem gândi comedia timpurilor noastre, a fost în societatea poeților dispăruți. A căzut în patima alcoolului, a făcut pași pe drumul care nu duce nicăieri, și-a îndurat umbrele, iar la sfârșit s-a eliberat. Pentru un destin, ar trebui să fie suficient. Chiar nu e nevoie și de noi în piesa aceasta.

12
/05
/16

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film scris și regizat de Cristian Mungiu, extrem de așteptatul „Bacalaureat”, este, mai presus de orice, portretul intens al unui tată de vârstă mijlocie, medic, aflat într-un moment hotărâtor al vieții.

12
/05
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”, câștigător în 2004 al Ursului de Aur pentru scurtmetraj, este o realizare ușor atipică în filmografia lui Cristi Puiu. Un film cu atât mai interesant de a fi revăzut și discutat.

12
/05
/16

La 26 de ani de la prima colaborare dintre celebrul regizor Gary Marshall şi actriţa Julia Roberts în cadrul legendarei comedii romantice ,,Pretty Woman”, cei doi îşi reunesc forţele şi revin pe marile ecrane din 13 mai, în filmul ,,Mamă, ce zi!”, un eveniment cinematografic care a rezervat partituri principale şi pentru: Jennifer Aniston, Jason Sudeikis și Kate Hudson.

12
/05
/16

Publicația americană The Hollywood Reporter anunță, cu ocazia începerii festivalului de film de la Cannes, lista sa de filme de urmărit sub titlul: „21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta la Hollywood”. Printre acestea se numară și „Bacalaureat”, cel mai recent film regizat de Cristian Mungiu, prezentat de publicația americană cu cuvintele: „o privire clinică asupra traiului în România contemporană”.

11
/05
/16

Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor din România va avea loc luni, 16 mai, în Sala de spectacole a Cercului Militar Național, unde, începând cu ora 18.30 actori, regizori, scenariști, muzicieni, numeroase personalități culturale, dar și oficialități, vor fi întâmpinați pe covorul roșu.

10
/05
/16

Debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, Câini, va concura pentru Trofeul Transilvania, la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie). Este singurul film românesc din Competiția TIFF și unul dintre cele 9 debuturi din selecție.

10
/05
/16

La aniversarea a 150 de ani de la apariția Casei Regale a României, casa de producție Chainsaw Film Production lansează ”Războiul Regelui”,  cel mai complex documentar despre Regele Mihai I și intervenția decisivă a Casei Regale a României în scurtarea celui de-al doilea Război Mondial. Documentarul va fi difuzat în seara asta, la ora 23.15, pe postul de televiziune ProTV.

10
/05
/16

Sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” vă invită la cea de-a VIII-a ediție a festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”, ce va avea loc în perioada 15 mai - 30 iunie 2016, în trei dintre cele mai frumoase locaţii din București.

10
/05
/16

CRONICĂ DE FILM Prezentat în Competiţia din acest an a Berlinalei, „Midnight Special”, al patrulea lungmetraj al cineastului american Jeff Nichols, este bulversant. Un film-OZN, în care suspansul american de bună tradiţie este dublat de o revigorantă şi inovatoare viziune SF.

09
/05
/16

Competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie) de anul acesta stă sub semnul diversității și inventivității, tinerii cineaști deconstruind ingenios convențiile genului horror, thriller, romance și western.

09
/05
/16

 Grand Cinema & More invită cinefilii să întâmpine cele mai așteptate filme de aventură ale anului 2016 într-o manieră cu totul specială. „Căpitanul America: Război Civil”, „X-Men: Apocalypse”, „Alice în Țara Oglinzilor”, „Warcraft. Începutul”, „Ziua Independenței: Renașterea” vor fi disponibile în revoluționarul sistem de sunet Dolby Atmos, într-una dintre cele mai performante săli de cinema din România, Grand Ultra.  

09
/05
/16

,,Exit” este noul proiect al lui Bogdan Benea (scenarist si regizor). Povestea celor doi, Ana si Rareș, care se întâlnesc să se sinucidă, câștigă  Premiului Abis Studio la concursul The Pitch din cadrul festivalului Next.

06
/05
/16

Au mai rămas cinci zile până la deschiderea oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes ( 11 şi 22 mai). Vă prezentăm, via AFP, câteva cifre care oferă o imagine a amplorii acestei întâlniri unice în lume.

06
/05
/16

“03.BYPASS”, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Nap Toader, rulează de astăzi, în cinematografele din București și alte 18 de orașe. „03.ByPass” este o dramă, cu conotații sociale, dar cu accente comerciale de thriller psihologic, tensiune erotică, suspans, umor negru, comic de situație şi de limbaj. În plan tematic filmul vorbește despre alienarea comportamentului în faţa ispitei banilor.