Au fost selecționați concurenții pentru Bacău Fest Monodrame 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/au-fost-selectionati-concurentii-pentru-bacau-fest-monodrame-2023/

Teatrul Municipal „Bacovia” organizează în perioada 5-10 mai 2023, ediţia a XXIX-a a Bacău Fest Monodrame, singurul festival de teatru din ţară dedicat monodramei.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2023

În urma analizei celor 36 de spectacole înscrise în concursul dedicat actorilor, juriul de preselecție a stabilit ca următorii concurenți să intre în selecția din acest an (prezentați în ordine alfabetică):

Mihaela Alexandru, „Amalia respiră adânc” – Asociația Antiteatru, producție independentă, Brașov
Daniel Beșleagă, „Pattern” – Teatrul Tineretului Piatra Neamț
Alexandru Beteringhe, „Iona” – Teatrul Anton Pann, Râmnicu Vâlcea
Bogdan Buzdugan, „Sufletul pereche” – Teatrul Municipal „Bacovia”
Ionuț Caras, „Oglinda neagră” – Teatrul Național Cluj
Ecaterina Hâțu, „Nu atingi niciodată victima” – Teatrul Tineretului Piatra Neamț
Bogdan Iancu, „Individual compus” – producție independentă Asociația Hearth
Marcela Motoc, „Fata din curcubeu” – Teatrul de Artă, producție independentă București
Oana Pușcatu, „Vinovat-ă” – Bezna Theatre și Centrul de Teatru Educațional Replika, producție independentă București
Andreea Tănase, „#NuEu” – Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște
Ihor Titov, „Kontrabass” – Artist Emerit al Ucrainei

Juriul acestei ediții de concurs este format din criticul de teatru Maria Zărnescu, regizorul Sânziana Stoican și actorul George Ivașcu, decanul Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București.

Toate spectacolele din concurs vor avea loc în sălile Teatrului Bacovia.

Accesul spectatorilor va fi gratuit la acestea, cu o înscriere prealabilă pe site, la secțiunea Bilete online și în limita locurilor disponibile.

Spectatorii se vor putea bucura și în acest an de o selecție importantă de spectacole extraordinare invitate. Este vorba despre „Tzuki și Tati” – Teatrul Dramaturgilor, cu Marius Bodochi și Florin Piersic Jr., „Moș Nichifor” – Teatrul Act, cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu, „One Man Aproape Show”, cu Pavel Bartoș, „Ciao, Bella”, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești și „Limite” – Centrul de Teatru Educațional „Replika”.

În închiderea festivalului, spectatorii și invitații pot vedea spectacolul „Uzina artiștilor”, cea mai recentă premieră a teatrului nostru.

Juriul celei de-a X-a ediţii – 2023, a Concursului de Dramaturgie – Monodramă, desfăşurat în cadrul Bacău Fest – Monodrame, a reţinut în vederea nominalizărilor pentru premii următoarele 5 din cele 35 de texte primite: Chimia unei gume de mestecat aruncate pe stradă de Codruța Cadar, Normă dublă de Cornelia Iordache, 8 Martie de Dana Voicu, True Blue de Andrei-Tiberiu Măjeri, Iloveyou.Exe de Șerban Melnic.

Finaliștii celei de-a X-a ediţii a Concursului de Dramaturgie – Monodramă, desfăşurat în cadrul Bacău Fest – Monodrame sunt: Codruța Cadar, Dana Voicu și Andrei-Tiberiu Măjeri.

Juriul va decide ordinea premiilor în urma vizionării spectacolelor-lectură organizate, pe baza celor trei texte, în timpul Festivalului.

Juriul prezentei ediţii este alcătuit din Monica Andronescu, critic de teatru, redactor şef al revistei Artitudini, Claudiu Groza, critic de teatru şi Andrei Huțuleac, actor și regizor.

14
/11
/24

Bogdan Drăcea, Anisia Gafton, Mihai Rait Dragomir, Lucian Ghimiși, Alex Bogdan, Doina Teodoru, Paul Ipate și Cătălin Neamțu, unii dintre cei mai iubiți comedianți din țară, cunoscuți din diferite show-uri TV, promit spectactorilor prezenți săptămâna viitoare la Sala Palatului o seară memorabilă, în care este absolut imposibil ca cineva să nu râdă.

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

13
/11
/24

Spectacolul „Eu. Variante“ a avut loc pe 11 noiembrie, la Teatrul Podul de la Casa de Cultură a Studenților București, de la ora 18.00 și de la ora 20.00, în cadrul programului educațional „Eu. Variante” – Ateliere de autocunoaștere prin scris, susținut de Asociația Culturală Control N. Intrarea la evenimentul din Calea Plevnei, nr. 61 este liberă, în limita locurilor disponibile.

12
/11
/24

După ce a derulat anul acesta o serie de activități dedicate creșterii gradului de conștientizare în rândul publicului a riscurilor de sănătate prezentate de virusul HPV, cât și a posibilităților de prevenție care există, Asociația Șangri-La Artistic Ground încheie proiectul artistic Papiloma Party cu o discuție comunitară despre HPV, care va avea loc pe 13 noiembrie, începând cu ora 19:00, în București, la Heavy Yard (str. Vasile Lascăr nr. 38).

11
/11
/24

Duminică, 17 noiembrie, la ora 16.00, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr.8, evenimentul intitulat „Jurnale de călătorie în literatura română: de la Dinicu Golescu până astăzi”, la care vor participa cunoscuții oameni de litere și scriitori Ioan Cristescu, Paul Cernat și Cosmin Ciotloș. La 200 de ani de […]

10
/11
/24

PROTEST Joi, 7 noiembrie, cea mai importantă instituție de spectacol din Bulgaria a avut „o noapte furtunoasă”, în urma conflictului iscat chiar înainte de premiera spectacolului regizat de actorul britanic John Malkovich, conflict ajuns în presa internațională.

06
/11
/24

Miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30, la sala Mică a Teatrului Metropolis, are loc conferința aniversară „Caragiale. Scrisori regăsite”. La 140 de ani distanță de la prima reprezentație pe o scenă de teatru a piesei O scrisoare pierdută, criticul literar Cosmin Ciotloș revizitează, într-un scenariu investigativ, bine-cunoscutul text al dramaturgiei românești. Conferința va fi deschisă de teatrologul Tiana Alexe.

06
/11
/24

New Draft #3, rezidența de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, și-a încheiat și ultima etapă. Sesiunea de pitch în care au fost prezentate proiectele a avut loc la Apollo 111, în fața unor producători, regizori și alți profesioniști din lumea filmului.

06
/11
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” îşi continuă demersul de promovare și susţinere a literaturii de teatru. În prezent, oferta sa editorială însumează peste o sută de titluri atât pe gustul profesioniștilor, cât şi al spectatorilor pasionați, acoperind genuri precum: monografia, dramaturgia, analiza teoretică, eseistica, exegeza critică.

05
/11
/24

În urma documentării unui fenomen social în expansiune în România: migrația inversă către sat, explorând motivele personale și contextul care au condus la această schimbare, Patrupetrei prezintă o primă concluzie a „În căutarea paradisului pierdut” prin proiecțiile filmului documentar realizate în etapa de cercetare și vernisajul unei expoziții foto-video.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.