Au început înscrierile la Astra Film Festival 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/au-inceput-inscrierile-la-astra-film-festival-2018/

Astra Film Festival, Sibiu pregăteşte cea de-a XXV-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 15-21 octombrie 2018, la Sibiu. Pe 5 decembrie 2017, au început înscrierile de filme – regizori, producători şi distribuitori de filme din toată lumea îşi pot înscrie cele mai recente producţii de film documentar cu termen limită până pe 5 martie 2018.

Un articol de Liliana Matei|7 decembrie 2017

Se așteaptă înscrierea filmelor de non-ficțiune cu o puternică prezența a punctului de vedere regizoral, atât în ceea ce privește forma cât și tema abordata. Calitățile cinematografice cât și onestitatea abordării subiectului de către regizor sunt foarte apreciate. Sunt binevenite în special documentarele creative și filmele de autor.

Secţiunile competiţionale în care pot fi înscrise filmele sunt: Internaţional (documentare creative de lung-metraj din toată lumea), Europa Centrală şi de Est (lung-metraje produse în şi despre această regiune), România (filme care fac o radiografie a societăţii româneşti), Student (filme realizate de regizori debutanţi în cadrul unor şcoli de film sau programe de specialitate) și Shorts (scurt-metraj documentar din toată lumea). Filmele înscrise trebuie să fie produse după 1 ianuarie 2017.

Astra Film Festival este primul şi cel mai important festival de cinema documentar din România şi unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, recunoscut pentru selecţia diversă şi inedită de filme, programe tematice, sesiuni de Q&A cu autorii, discuţii panel, masterclass-uri, concerte și evenimente pentru industrie. Anual, sute de filme sunt prezentate publicului care poate descoperi astfel unghiuri noi de abordare a realității.

Formularul de înscriere poate fi accesat aici.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.