Au început înscrierile la Festivalul Filmul de Piatra
https://www.ziarulmetropolis.ro/au-inceput-inscrierile-la-festivalul-filmul-de-piatra/

Festivalul Filmul de Piatra lansează o provocare pentru tinerii regizori: au început înscrierile pentru cel mai amplu program dedicat scurtmetrajelor din România şi din Moldova.

Un articol de Liliana Matei|10 iulie 2014

Tinerii artiști pot avea ocazia ca filmele lor să fie proiectate în cadrul Festivalului Filmul de Piatra, care se desfășoară în această toamnă, pe 5, 6 și 7 septembrie la Piatra-Neamț și pe 8, 9 și 10 septembrie la Piatra Fântânele, într-unul dintre cele mai cunoscute și apreciate campusuri de voluntariat din România: Tășuleasa Social.

Data limită pentru înscrieri este 31 iulie, iar cele 5 categorii de înscriere sunt: ficțiune, documentar, animație, film experimental și videoclip.

Filmul de Piatra este singurul festival românesc care aduce împreună autori din cele două țări vecine și le dedică programul principal. Perioada de înscrieri este deschisă până la 31 iulie. Toate formularele se completează online, pe site-ul festivalului, la acest link: http://www.filmuldepiatra.ro.

Pe site-ul Festivalului poate fi vizualizat de asemenea și spotul de înscriere, care are ca fundal sonor o melodie compusă și interpretată de Ada Milea și remixată de Platonic Scale.

Concurs de scenarii pentru spoturi TV împotriva defrișărilor abuzive

A doua provocare pe care o propune Festivaul Filmul de Piatra este destinată celor cărora le pasă de viitorul pădurilor, precum și de viitorul ecologic al României: în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social, Filmul de Piatra organizează un concurs de scenarii pentru spoturi TV sau de film scurt, care să aducă în atenția publicului importanța protejării pădurilor, dar și care să îndemne la a lua atitudine față de defrișările abuzive.

Autorii scenariilor finaliste vor fi invitați în cadrul Festivalului și în campusul Tășuleasa Social. De asemenea, organizatorii vor selecta una sau doua dintre scenarii și vor asigura partea de producție pentru ca acestea să ajungă pe marele ecran.

Alteța Sa Regală Principele Nicolae, voluntar în cadrul Festivalului

A treia provocare este destinată voluntarilor. La ediția din 2013 a Festivalului Filmul de Piatra au contribuit peste 50 de tineri din Piatra Neamț, 10 din țară, o echipă de 10 voluntari Tășuleasa Social. Festivalului li s-au alăturat și o serie de personalități și artiști, printre care Ada Milea, Ion Barbu, Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României, Alexandru Dabija și trupa We Singing Colors.

Anul acesta, voluntarii se pot înscrie online, cu idei despre rolul lor în festival. Filmul de Piatra rămâne un cadru deschis pentru idei, inițiative și proiecte, fie că țin de cinematografie sau de alte arte, de implicare socială sau de ecologie.

Filmul de Piatra, un festival cu mesaj

Aflat la a VII-a ediție, Festivalul „Filmul de Piatra” este organizat, pentru a doua oară, doar de voluntari.

Delimitându-se de politicile și finanțările culturale ale statului, Festivalul este un manifest pentru inițiatiăvă independentă și voluntariat.

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului se va desfășura în mai multe locuri-cheie din orașul Piatra-Neamț. Program include și o seară-maraton, într-un loc spectaculos, , accesibil cu telegondola: platoul din vârful muntelui Cozla. În cadrul acestei seri, publicul se va putea bucura de concerte live și de proiecții de film. Programul se va încheia doar după răsărit.

Zilele de festival petrecute la Tășuleasa Social sunt dedicate voluntarilor, cineaștilor și finaliștilor concursului de scenarii. Aceștia vor viziona filmele selectate, vor participa la programele educative din Pădurea Pedagogică Tășuleasa, vor face drumeții, vor spune și vor asculta povești la foc de tabără.

09
/12
/16

Cineastul olandez Paul Verhoeven, regizorul unor producții precum "Robocop" (1987) sau "Basic Instinct" (1992), va fi președintele juriului celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin ( 9-19 februarie 2017). Verhoeven îi urmează în fruntea juriului Berlinalei actriței Meryl Streep.

09
/12
/16

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlinește, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor și producător american articole omagiale.

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

05
/12
/16

Cinefilii pot vedea, în această noapte, la FILMUL de ARTĂ, de pe TVR 2, excelenta animație Iluzionistul (L'ILLUSIONNISTE-Franţa, 2010), în regia lui Sylvain Chomet. Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar, în 2011, pentru cel mai bun film de animaţie, fiind răsplătit în același an cu un Premiul Cesar.

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.

28
/11
/16

"Silence", ultimul film al regizorului Martin Scorsese va avea premiera mâine (marţi), la Vatican, unde cineastul va fi întâmpinat de un sobor de 400 de preoţi, care vor participa la proiecţia lungmetrajului ce prezintă martirajul iezuiţilor în Japonia secolului al XVII-lea.

26
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Albüm”, debut al tânărului scenarist şi regizor Mehmet Can Mertoglu, care îl are ca director de imagine pe Marius Panduru, este o satiră blândă la adresa societăţii turce. O comedie la foc mic al cărei umor vine din absurdul situaţiilor redate în planuri-secvenţă elegant coregrafiate.