Au început inscrierile (pentru profesorii pasionaţi de cinema) la ”Education a l’image” 2016-2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/au-inceput-inscrierile-pentru-profesorii-pasionati-de-cinema-la-education-a-limage-2016-2017/

Programul de educaţie cinematografică pentru liceeni ”Education a l’image” revine de săptămâna viitoare cu o nouă ediţie şi se află în cautare de profesori pasionaţi de cinema, dornici să afle alături de elevii lor cât mai multe lucruri despre filme şi felul în care acestea se realizezază.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2016

Profesorii pasionaţi de cinema, care vor să afle alături de elevii lor cât mai multe lucruri despre film, se pot înscrie în programul de educaţie cinematografică pentru liceeni ”Education à l’image” până pe 7 septembrie.

”Éducation à l’image” este un program de educaţie cinematografică care se adresează profesorilor şi elevilor de liceu din zona municipiului Bucureşti, iniţiat în 2009 de Ambasada Franţei la Bucureşti, de care au beneficiat până în acest moment peste 6.000 de liceeni, informează Societatea Culturală NexT.

Programul presupune sesiuni de formare  pe teme de limbaj cinematografic pentru profesori, proiecţii de film de artă la cinema pe tot parcursul anului şcolar, discuţii cu cineaşti invitaţi şi ateliere practice legate de profesiile din  domeniul cinematografiei. În plus, profesorii au la dispoziţie materiale pedagogice dedicate fiecăruia dintre filmele studiate.Education

Filmele propuse anul acesta sunt ”Domnişoarele din Rochefort” (Franţa, 1967), de Jacques Demy, ”Oslo, 31 august” (Norvegia, 2011), de Joachim Trier, şi ”O vară de neuitat” (România-Franţa, 1994), de Lucian Pintilie.

Sesiunile de formare pentru profesori vor fi susţinute de criticii de film Andrei Gorzo şi Ionuţ Mareş şi de regizorul Tudor Cristian Jurgiu şi vor avea loc pe 7, 8 şi 9 septembrie, la Cinema Elvire Popesco.

Misiunea programului este aceea de a promova filmele de autor şi cinematografia ca artă în rândul elevilor de liceu şi de a le oferi acestora instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific cinematografiei (atât din punct de vedere artistic, cât şi tehnic), cu scopul de a le activa şi cultiva spiritul critic faţă de produsele audiovizuale şi de a le  dezvolta cunoştinţelor despre cinema.

Pentru detalii și înscrieri, se poate scrie pe adresa de e-mail oana@nextproject.ro sau telefona la numărul 0732 909 024.

Organizat sub umbrela NexT Film Education de Societatea Culturală NexT, programul ”Éducation à l’image” se bucură de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Istitutului Francez din Bucureşti şi al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

 

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.