Aurelian Andreescu, Dumitru Fărcaș & Katherine Hepburn
https://www.ziarulmetropolis.ro/aurelian-andreescu-dumitru-farcas-katherine-hepburn-stiati-ca/

Într-o zi de 12 mai se năşteau actorii Katherine Hepburn şi Gabriel Byrne, taragotistul Dumitru Fărcaş şi Aurelian Andreescu, una dintre cele mai mari voci ale cântecului românesc.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2017

Aurelian Andreescu a debutat la „Festivalul Național de Muzică Mamaia” la prima ediție în anul 1963 cu melodia „În tot ce e frumos pe lume”.

A devenit in scurt timp unul din cei mai curtați interpreți de muzică ușoară de către compozitorii vremii, fiind totodată vedeta programelor muzicale la cele mai selecte baruri și cluburi de noapte din București și de pe litoral.

Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. A făcut parte din echipa României alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. Doi ani mai târziu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday.

aurelian andreescu

Columna lui Traian, ianugurată într-o zi de 12 mai

S-a stins din viaţă la numai 44 de ani. Ultimele zile din viata lui Aurelian Andreescu au fost rememorate de Cornel Constantiniu: „Cu un an înainte de a muri, avusese o coma hepatică. I se recomandase să evite Litoralul şi expunerea la soare. În 1986, s-a dus la Eforie Nord, în restaurantul în care cânta Petre Geambaşu. Niste aşa-zişi admiratori l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Geambaşu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rau. Cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeaşi seară la Spitalul Judeţean Constanţa.”

Tot într-o zi de 12 mai:

113: A fost inaugurată, la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian”, operă atribuită lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco–romane, constituie un original act de naștere a poporului român

1364: A fost fondată Universitatea din Cracovia, una din primele universități din Europa Centrală

1848: Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul–legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”. Este documentul care sintetizează dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc”

1972: Rolling Stones lansează Exile On Main Street, considerat cel mai bun album al lor

S-au născut:

1907: Katherine Hepburn, actriță americană (d. 2003)

1934: Lucian Raicu, eseist și critic literar român, stabilit, după 1986, în Franța (d. 2006)

1934: Zsolt Kerestely, compozitor de muzică ușoară, instrumentist și dirijor

1938: Dumitru Fărcaș, taragotist român

1942: Aurelian Andreescu, interpret român de muzică ușoară (d. 1986)

1950: Gabriel Byrne, actor irlandez

1962: Emilio Estevez, actor american

S-au stins din viaţă

1870: Eftimie Murgu, cărturar român (n. 1805)

1957: Erich von Stroheim, regizor și actor american de origine austriacă (n. 1885)

2001: Perry Como, cântăreț american (n. 1912)

Foto cu Aurelian Andreescu, Dumitru Fărcaș & Katherine Hepburn – wikipedia

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

25
/01
/17

În urmă cu 135 de ani să năștea romanciera și eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet și scriitor rus. Ignorant de oficialități, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii '70, rușii își cumpărau casetofoane - achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri - anume pentru a-i putea asculta cântecele.

24
/01
/17

Într-o zi de 24 ianuarie se năștea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români. Numele său de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

23
/01
/17

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năștea Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.