Aurelian Andreescu, Dumitru Fărcaș & Katherine Hepburn
https://www.ziarulmetropolis.ro/aurelian-andreescu-dumitru-farcas-katherine-hepburn-stiati-ca/

Într-o zi de 12 mai se năşteau actorii Katherine Hepburn şi Gabriel Byrne, taragotistul Dumitru Fărcaş şi Aurelian Andreescu, una dintre cele mai mari voci ale cântecului românesc.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2017

Aurelian Andreescu a debutat la „Festivalul Național de Muzică Mamaia” la prima ediție în anul 1963 cu melodia „În tot ce e frumos pe lume”.

A devenit in scurt timp unul din cei mai curtați interpreți de muzică ușoară de către compozitorii vremii, fiind totodată vedeta programelor muzicale la cele mai selecte baruri și cluburi de noapte din București și de pe litoral.

Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. A făcut parte din echipa României alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. Doi ani mai târziu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday.

aurelian andreescu

Columna lui Traian, ianugurată într-o zi de 12 mai

S-a stins din viaţă la numai 44 de ani. Ultimele zile din viata lui Aurelian Andreescu au fost rememorate de Cornel Constantiniu: „Cu un an înainte de a muri, avusese o coma hepatică. I se recomandase să evite Litoralul şi expunerea la soare. În 1986, s-a dus la Eforie Nord, în restaurantul în care cânta Petre Geambaşu. Niste aşa-zişi admiratori l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Geambaşu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rau. Cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeaşi seară la Spitalul Judeţean Constanţa.”

Tot într-o zi de 12 mai:

113: A fost inaugurată, la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian”, operă atribuită lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco–romane, constituie un original act de naștere a poporului român

1364: A fost fondată Universitatea din Cracovia, una din primele universități din Europa Centrală

1848: Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul–legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”. Este documentul care sintetizează dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc”

1972: Rolling Stones lansează Exile On Main Street, considerat cel mai bun album al lor

S-au născut:

1907: Katherine Hepburn, actriță americană (d. 2003)

1934: Lucian Raicu, eseist și critic literar român, stabilit, după 1986, în Franța (d. 2006)

1934: Zsolt Kerestely, compozitor de muzică ușoară, instrumentist și dirijor

1938: Dumitru Fărcaș, taragotist român

1942: Aurelian Andreescu, interpret român de muzică ușoară (d. 1986)

1950: Gabriel Byrne, actor irlandez

1962: Emilio Estevez, actor american

S-au stins din viaţă

1870: Eftimie Murgu, cărturar român (n. 1805)

1957: Erich von Stroheim, regizor și actor american de origine austriacă (n. 1885)

2001: Perry Como, cântăreț american (n. 1912)

Foto cu Aurelian Andreescu, Dumitru Fărcaș & Katherine Hepburn – wikipedia

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

30
/08
/19

Pentru cei pasionați de tenis, amintim că, la New York, în ultimul turneu de Grand Slam al anului, a mai rămas în competiție un singur reprezentant al României. E vorba despre Sorana Cîrstea, care o va întâlni în turul 3 al US Open pe această domnișoară, Taylor Townsend, 23 de ani, reprezentanta gazdelor și, pentru următoarele luni, coșmarul Simonei Halep.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

24
/05
/19

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

06
/05
/19

Să primești prima ta pereche de cizme abia la 6 ani, nu poate fi un lucru pe care să-l uiți ușor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi și tu încălțat corespunzător pentru mediu sărăcăcios în care trăiești îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puțin așa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, omul care acum încalță copii săraci ai lumii.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.