Aurora Liiceanu, despre „Biografia unei relaţii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/aurora-liiceanu-despre-biografia-unei-relatii/

„Ea şi El. Biografia unei relaţii”, cea mai noua apariţie din Seria de autor Aurora Liiceanu de la Edituira Polirom, va fi lansată la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom, pavilionul C2, Romexpo.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2016

Ea e o femeie trecută de prima tinereţe. El e un bărbat care a lăsat la rândul lui în spate anii tinereţii, căsătorit, cu copii. La prima vedere, nimic nu anunţă dragostea plină de pasiune care îi va lega mai bine de zece ani. La capătul acestor ani însă El o părăseşte pe Ea, pentru a se întoarce la soţia lui. Aurora Liiceanu analizează relaţia celor doi, încercînd să explice ce s-a întâmplat cu fiecare. Dacă Ea îşi spune direct povestea, El este prezent doar prin scrisorile trimise – scrisori lungi, aproape pagini de jurnal –, care dezvăluie ce făcea, ce simţea şi ce gândea cînd era singur sau cu Ea. Autoarea reconstituie astfel lumea lui ca să înţeleagă lumea ei, iar Ea va putea limpezi ceva din multiplele ei euri, în timp ce El va fi folosit, amintit, discutat. Fără să ştie.

Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au mai apărut: „Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi” (2003, 2012), „Prin perdea” (2009, 2012), „Rendez-vous cu lumea” (2010, 2012), „Patru femei, patru poveşti” (2010, 2011), „La taifas” (2010, 2012), „Viaţa nu-i croită după calapod” (2011), „Cuvinte încrucişate” (2012), „Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii” (2013), „Legături de sînge. Povestea Ioanei” (2013), „Soacre şi nurori. La cine este cheia?” (2014), „Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor” (2015), „Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc” (1948-1998) (2015) şi „Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri” (2015).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.