Austrian class by Classix Festival 2022 Concertele Auner Quartet și premiera documentarului #newTogether la Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/austrian-class-by-classix-festival-2022-concertele-auner-quartet-si-premiera-documentarului-newtogether-la-iasi/

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac şi Classix Festival din Iaşi îşi duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puţin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiştilor Auner Quartett şi o serie de proiecţii, în premieră ieşeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

Un articol de Liliana Matei|15 februarie 2022

„În trei ani existență, datorită calității, dinamismului și spiritului său inovator, devenite mărcile sale de fabricație, Classix Festival a câștigat publicul tânăr din Iași, și din România în general, mult mai rapid si mai durabil decât s-ar fi putut aștepta de la un festival de muzică clasică. Susținător al demersurilor îndrăznețe, Forumul Cultural Austriac este încântat să contribuie la ascensiunea acestui proiect ‚clasic pentru gusturi contemporane’, un exemplu de bune practici artistice pentru întreaga Europă Centrală și de Est”, a apreciat domnul Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac.

Program

După marele succes al concertelor lor cu ocazia Zilelor Culturii Austriece de la Sibiu 2020, Auner Quartett aduce din nou în România excelența muzicii camerale austriece, de această dată special pentru publicul ieșean. Cvartetul este format din violoniștii Daniel şi Barbara Auner, violistul Nikita Gerkusov şi din violoncelistul Konstantin Zelenin. Câștigător al competiției Eugène Ysaÿe de la Liège (Belgia), Auner Quartett face parte din elita scenei muzicale internaționale. Tinerii membri ai ansamblului aduc de fiecare dată în fața ascultătorilor o „complementaritate muzicală perfectă”, după cum scria selectivul Performing Arts Yearbook of Europe, care i-a ales în 2020 pentru prima sa copertă dedicată unui ansamblu austriac. Auner Quartett este și ambasador al culturii austriece 2020/2022, în cadrul programului #NASOM – New Austrian Sound of Music. Acest program a fost creat și se desfășoară la inițiativa Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene și Internaționale, în parteneriat cu Centrul austriac de  informare muzicală – mica-music Austria și Austrian Music Export. Pentru concertele de la Iași, ansamblul o are ca invitată pe violista Nora Romanoff Schwarzberg, instrumentistă austriacă rafinată și solistă internațională de renume, care îl înlocuieşte pe Nikita Gerkusov. Detalii pe – https://bit.ly/AunerClassix2022

Documentarul #newTogether – în timpul primei perioade de carantină instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, Forumul Cultural Austriac București a invitat 60 de artiști din Austria și România să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum și la modul în care arta lor și comunitățile noastre se pot transforma în timpul și după finalul crizei sanitare. Acest experiment video stă la baza documentarului realizat de bine-cunoscuta si apreciata regizoare româncă de teatru și de film, Carmen Lidia Vidu. Documentarul #newTogether este un adevărat dicționar al ideilor și stărilor din perioada pandemiei și, totodată, un proiect inedit în peisajul cinematografic local. El a fost inițiat și realizat, cu titlu de pionierat în domeniul institutelor culturale, ca un produs propriu al Forumului Cultural Austriac, în cadrul unui amplu proiect de dialog cultural între Austria și România. După proiecțiile de la Iași, filmul va călători la New York, unde va fi prezentat în cadrul prestigiosului Segal Center Film Festival on Theater and Performance (la începutul lunii martie). Detalii: https://www.newtogether.ro/filmul-documentar/

Informații în timp real aici.

Cea de-a treia ediție a Classix Festival are loc în perioada 13 – 19 februarie 2022 și se va desfășura în format hibrid (fizic și online), reunind peste 40 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 14 țări la Iași. Programul festivalului cuprinde 8 concerte de muzică clasică, un vernisaj, o proiecție de film, dezbateri și prelegeri.

Biletele și abonamentele la festival pot fi achiziționate online, iar accesul la evenimente se face conform reglementărilor în vigoare.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]

13
/05
/14

A.G.Weinberger, cea mai puternică şi mai complexă personalitate a bluesului din România, propus pentru nominalizare la şapte categorii la premiile Grammy în 2006, fiind supranumit şi Mr. Blues al României, vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, la „Teatrelli, theatre, jazz and more“ (P-ţa A. LahovarI nr 7), la un recital extraordinar, o nouă selecţie de piese în care compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ’20 – ‘60 şi până astăzi...