Autoportretul lui Leonardo da Vinci, expus din nou în public
https://www.ziarulmetropolis.ro/autoportretul-lui-leonardo-da-vinci-expus-din-nou-in-public/

Celebrul autoportret al lui Leonardo da Vinci va fi din nou expus în public, începând din 30 octombrie, timp de două luni şi jumătate, au anunţat, la Torino, organizatorii expoziţiei „Leonardo şi comorile regelui”.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2014

Autoportret Leonardo da Vinci / Acest desen foarte fragil a fost expus pentru public de foarte puţine ori în ultimii 100 de ani: în 1929, în 2006 şi în 2011 – cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la unificarea statului italian.

Desenul face parte dintre cele 80 de opere de artă incluse în această expoziţie, ce prezintă capodopere conservate la Biblioteca regală din Torino. Această bibliotecă, Leonardo da Vinciînfiinţată în 1839 de regele Charles Emmanuel de Savoia, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1997.

„Biblioteca deţine 4.500 de manuscrise, 1.500 de pergamente şi peste 3.000 de desene realizate de unii dintre cei mai mari artişti ai lumii”, a precizat Maurizio Cibrario, directorul asociaţiei Consulta, care se ocupă cu valorificarea bunurilor culturale din Torino.

„Expoziţia «Leonardo şi comorile regelui» nu prezintă doar opere aparţinând bibliotecii, pentru că nu este deloc exclus ca şi alte capodopere, provenind din Italia şi din străinătate, să fie expuse”, a adăugat aceeaşi sursă.

Expoziţia va fi deschisă din 30 octombrie până pe 15 ianuarie, cu ocazia inaugurării unui nou spaţiu expoziţional la Biblioteca regală din Torino. Ea prezintă desene de Leonardo da Vinci, dar şi de Rafael, Annibale Carracci, Pietro Perugino, Rembrandt, Antoon van Dyck şi Giovanni Battista Tiepolo, ca şi manuscrise şi hărţi marine.

Expoziţia poate fi vizitată doar pe bază de rezervare, în grupuri de maximum 25 de persoane, la fiecare 25 de minute.

Foto: Autoportret Leonardo da Vinci – wikipedia

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.

23
/08
/20

Artista Anca Mureșan expune, în perioada 20 august – 5 septembrie 2020, în Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția unde va crea, după principiul „work in progress”, într-un demers situat stilistic între action painting happening (în variantele lui Pollock și Willem de Kooning) și performance.