Avalanșă de evenimente la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/avalansa-de-evenimente-la-tnb/

Un şir de premiere cu piese de notorietate, puse în scenă de regizori şi scenografi de prima mână, cu o trupă de prestigiu, mult întinerită în ultima vreme, la care se adaugă o mulţime de manifestări culturale ”parateatrale”, fac din finalul acestui an la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti o perioadă efervescentă.

Un articol de Petre Ivan|6 decembrie 2016

Scenele teatrului sunt cuprinse de febra ultimelor repetiţii, foaierele sunt animate de evenimente conexe, iar în peisajul acesta bogat şi plin de surprize, fiecare categorie de public, şi fiecare vârstă îşi poate găsi spectacolul dorit.

Regele Lear

„Regele Lear” de William Shakespeare, eveniment teatral aşteptat cu mult interes nu doar de specialişti ci şi de publicul larg, în noua versiune scenică semnată de regizorul georgian David Doiashvili, cu Mihai Constantin în rolul titular, va avea premiera pe 11 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare.

Angajare de clovn. Foto Florin Ghioca

Angajare de clovn. Foto Florin Ghioca

Angajare de clovn

Următoarea premieră, „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, în regia lui Ion Caramitru, invită publicul să descopere, într-o montare în care teatrul şi circul se întrepătrund pe tărâmul comun al spectaculosului, nu doar posibilităţile tehnice surprinzătoare ale Sălii Studio, ci și interpretarea plină de har a 3 dintre cei mai tineri actori ai trupei, pe care i-aţi putut aplauda în „Actorchestra” şi „Magic Naţional”, Petre Ancuța, Florin Călbăjos, Emilian Mârnea.

Crima din strada Lourcine

Aproape de premieră se găseşte şi piesa “Crima din strada Lourcine” de Eugène Labiche, o comedie de moravuri ce abundă în gaguri şi răsturnări de situaţie, o montare condusă cu nerv dramatic de regizorul Felix Alexa, pe care o veţi putea vedea la începutul anului viitor.

Andy Warhol

La Sala Mică,  din 8 decembrie şi până în 23 februarie 2017, publicul se va putea întâlni cu spiritul inconfundabil al unui celebru artist american cu rădăcini slovace. Simbol al unui nou gen artistic – arta pop, Andy Warhol va putea fi cunoscut şi înţeles mai bine prin lucrări şi obiecte ce i-au aparţinut. Exponatele provin de la Muzeul de Artă Modernă Andy Warhol din Medzilaborce, Slovacia.

Conferinţele Teatrului Naţional

Utima întâlnire din 2016, în cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional, va avea loc pe 18 decembrie, invitatul fiind Generalul Dan Voinea, magistratul care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste: dosarul Revoluției din decembrie 1989 și cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990. Tema conferinţei: Adevărul juridic despre decembrie 1989.

Magia Sărbătorilor de Crăciun

La Sala Media, la Teatrul Naţional pentru Copii Abracadabra, acolo unde în fiecare duminică dimineaţă are loc o premieră,  magia Sărbătorilor aduce poveştile Crăciunului mai aproape de înţelegerea celor mici, ei înşişi devenind parte din poveste şi interpreţi în scenă alături de Magicianul Poveştilor, actorul Marian Râlea, şi de asistenţii lui.

Nu rataţi acest final de an la TNB! Sunteţi aşteptaţi să descoperiţi o suită variată de evenimente şi să vă bucuraţi de spiritul ludic ce invadează scenele în această perioadă!

Fotografii din repetitii – Florin Ghioca, TNB

10
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Mommy”, al cincilea lungmetraj al indecent de tânărului cineast canadian Xavier Dolan (25 de ani), este o „tectonică a sentimentelor” ambalată în încadraturi, culori și sunete electrizante, folosite cu o dezinvoltură frapantă.

09
/01
/15

Joi, 15 ianuarie 2015, de la ora 19.00, pe scena Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc o reprezentație cu piesa Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule? de Cătălin Ștefănescu, în regia lui Alexandru Dabija, cu actorii Marcel Iureș și George Mihăiță. Produs de Teatrul ACT, spectacolul este o adaptare după romanul Moromeții de Marin Preda.

09
/01
/15

“Orașul câinilor / White God” în regia lui Kornél Mundruczó, propunerea Ungariei la categoria Cel mai bun film străin, este inclus în programul “9 pentru Oscar” la Cinema Studio din București. Evenimentul are loc în capitală între 9 și 15 ianuarie, cu o săptămână înaintea anunțării nominalizărilor celei de 87-a ediții a premiilor Academiei Americane de Film. Cele două proiecții sunt programate duminică, 11 ianuarie, de la ora 14:00 și joi, 15 ianuarie, de la ora 20:00.

09
/01
/15

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, "Autoportretul unei fete cuminți", va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (21 Ianuarie- 1 Februarie 2015), secțiunea "What the F?!".

09
/01
/15

În luna ianuarie, publicul de toate vârstele are ocazia de a viziona unul dintre cele mai îndrăgite și longevive spectacole din repertoriul Operei Comice pentru Copii, “O noapte furtunoasă”. În regia lui Mircea Diaconu, celebra piesă scrisă de I.L. Caragiale este adaptată publicului tânăr, rămânând an de an în actualitate.

09
/01
/15

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va oferi publicului în 2015 - pe lângă cele 35 de spectacole din repertoriul current – piese de actualitate și povești nemuritoare citite în cheie contemporană, întâlniri cu marea dramaturgie în viziuni de referință, cu piesa românească și cu spectacolul de autor.

08
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Scris de Bogdan Mirică și regizat de Igor Cobileanski, „Umbre”, noul serial produs și difuzat de HBO România, încearcă să altoiască pe sol românesc un format străin, însă eșuează undeva la mijloc.

08
/01
/15

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic îi invită pe tinerii muzicieni născuţi între 1 ianuarie 1990, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2000 să se înscrie la cea de-a VI a ediţie a Concursului “Drumul spre celebritate”, singura competiţie muzicală din România în care rolul tinerilor spectatori – juraţi este determinant.