Avangarda jazzului contemporan: Paolo Profeti European Collective prezintă Elettrico, în premieră, la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/avangarda-jazzului-contemporan-paolo-profeti-european-collective-prezinta-elettrico-in-premiera-la-arcub/

Cu un nou concept avangardist, „Elettrico’’, Paolo Profeti European Collective dezvoltă un sound în care elementele electronice se îmbină perfect cu universul jazzistic tradiţional.

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2016

Artist In Residence, stagiunea de jazz de la ARCUB, curatoriată de Lucian Ban, explorează avangarda jazzistică a secolului 21 alături de Paolo Profeti European Collective și noul concept‚ „Elettrico’’, prezentat în premieră la ARCUB – sâmbătă, 3 decembrie, ora 19:30.

Paolo Profeti, saxofonist și compozitor italian ce a devenit în ultimii ani o parte integrantă a scenei românești de jazz, prezintă „Paolo Profeti European Collective – ELETTRICO”, proiect ce aduce împreună doi muzicieni italieni – saxofonistul leader și toboșarul Alessandro Rossi, unul dintre cei mai apreciați exponenți ai noii generații a jazz-ului european – şi excepţionalii jazz-mani români: Sorin Romanescu la chitară, Florian Radu la trombon și Michael Acker la bass.

Pornind de la un univers de referinţă jazzistic tradiţional, amplu, colectivul dezvoltă în prezent un nou concept avangardist, în care îşi găsesc locul elemente electronice, precum și momente improvizatorice radicale. Electronica nu este utilizată numai pentru aportul său coloristic aparte, ci mai ales ca element destabilizant, ca mijloc pentru a schimba în mod neaşteptat atmosfera, sonorităţile, viziunile, starea de spirit.

Biletele în valoare de 35 lei (25 lei reducere pentru elevi, studenți, pensionari) pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB str. Lipscani 84-90 sau online, pe arcub.ro, bilet.ro.

Paolo Profeti – saxofon alto & soprano, compoziție, efecte

Florian Radu – trombon

Sorin Romanescu – chitară, efecte moog, electronice

Michael Acker – chitară bass, sintetizator

Alessandro Rossi – tobe, electronice

Bine inserat în scena românească de jazz, Paolo Profeti este membru al Bucharest Jazz Orchestra, condusă de trompetistul Sebastian Burneci, cu care a participat la Bucharest Jazz Festival 2014. Bucharest Jazz Orchestra a lansat în 2015 albumul „Povesti din București” (Fiver House Records, 2015). Paolo cântă de asemenea cu Big Band Radio, condusă de Ionel Tudor, alături de care a participat la înregistrarea albumului „Live!” (Editura Casa Radio, 2016), având-o ca solistă pe Luiza Zan. Nu în ultimul rând, se regăseşte ca sideman pe albumul „On the Road” (Soft Records, 2016) al trupei Jazzybirds.

Inițiat de către unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, precum și o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Programul Artist in Residence este modelat dupa programe similare din lume – San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, și își propune să pună in centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic, iar „21st century jazz – de la tradiție la avangardă’’ este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru această primă stagiune de jazz la ARCUB:

Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzică clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în sec XXI.’’ (Lucian Ban)

profeti-webProgramul Artist in Residence 2016

17 decembrie: Mircea Tiberian & Toma Dumitriu Pale Dot

Lucian Ban – Mr. Joy: A Celebration of Paul Bley

Proiectul Artist in Residence este organizat de Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al celui mai mare Festival Internaţional de Jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzică Clasică, Bucharest Music Film Festival, al Festivalului de Muzică Alternativă Sound & Vision și al Festivalului Internațional al Luminii Spotlight.

 

07
/12
/14

Duminică, 7 decembrie, începând cu ora 17.00, la Opera Comică pentru Copii are loc premiera spectacolului “Poveste de Crăciun”. În decursul celor două săptămâni în care rulează, vor evolua în cadrul spectacolului nume sonore precum Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi și Vlad Rădescu.

06
/12
/14

Legendara trupă Phoenix și Nicolae Covaci au lansat recent noul album Phoenix, „Vino, Țepeș!“, precum și volumele I (reeditare) şi II din istoria Phoenix, publicate de editura Integral și așteptate de multă vreme de fani și de public.

05
/12
/14

Invitata Marinei Constantinescu la ediţia Nocturne de vineri, 5 decembrie, este cântăreaţa şi actriţa Margareta Pâslaru. „Faptul că am fost aleasa atâtor mari regizori şi compozitori m-a îmbogăţit enorm. Am fost obişnuită cu schimbul de iubire şi tandreţe", îşi începe firul poveştii Margareta Pâslaru în emisiunea ce poate fi urmărită de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

26
/11
/14

Seria de evenimente speciale programate la Sala Radio în luna decembrie, adevărate cadouri muzicale de cel mai înalt nivel artistic, debutează miercuri, 3 decembrie (19.00) cu recitalul extraordinar susţinut de pianistul SERGIU TUHUŢIU, unul dintre cei mai valoroşi tineri artişti români, aplaudat adesea în străinătate, care a devenit cunoscut publicului larg ca urmare a câştigării unui pariu încheiat cu un studio de înregistrări din Londra.

24
/11
/14

Doi muzicieni români de cel mai înalt nivel artistic se întâlnesc pe scena Sălii Radio: CRISTIAN MĂCELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A şi Canada şi violonistul GABRIEL CROITORU, care deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

21
/11
/14

De la Opera House din Toronto, Opera de Stat din Hamburg, Staatsoper din Viena, Metropolitan Opera din New York sau Covent Garden din Londra, marea artistă vine duminică, 23 noiembrie, de la ora 24.00, la Garantat 100% de la TVR 1, TVR HD şi TVR+

21
/11
/14

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.