Avanpremieră Les Films de Cannes à Bucarest, 29 mai – 4 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/avanpremiera-les-films-de-cannes-a-bucarest-29-mai-4-iunie/

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de la Cannes a început ieri, pe Coasta de Azur, cu filmul La Tête haute, în regia lui Emmanuelle Bercot. Timp de 12 zile, o selecţie a celor mai bune producţii noi, majoritatea în premieră mondială, rulează pe ecranele festivalului. Peste 30 dintre ele vor fi aduse pentru prima dată publicului din România, între 23 şi 29 octombrie, la cea de-a şasea ediţie Les Films de Cannes à Bucarest.

Un articol de Petre Ivan|14 mai 2015

Ca o avanpremieră la ediția din toamnă, Les Films de Cannes à Bucarest aduce în premieră, între 29 mai și 4 iunie, la Cinema Studio, cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, Comoara, alături de câteva dintre cele mai apreciate titluri la Cannes 2014.

Comedia Comoara, inspirată de povestea adevărată a unor căutători de comori împătimiți, va fi proiectată zilele acestea în secțiunea Un Certain Regard, la Cannes.

Tot de la această ediție a Festivalului de la Cannes va veni între 29 mai și 4 iunie și o serie de scurtmetraje românești din programul Short Film Corner.

Les Films de Cannes

Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă, printre altele, Winter Sleep (r. Nuri Bilge Ceylan, Palme d’Or 2014), Mommy (r. Xavier Dolan, Premiul Special al Juriului), Leviathan (r. Andrei Zviaghințev, Premiul pentru scenariu), Les Combattants/ Love at First Fight (r. Thomas Cailley, Premiul Quinzaine de Réalisateurs), White God (r. Kornel Mundruczo, Premiul Un Certain Regard).

Anul acesta, organizatorii Les Films de Cannes à Bucarest își propun să pregătească festivalul din toamnă împreună cu spectatorii săi.

Fimele prezentate în avanpremiera din 29 mai – 4 iunie sunt distribuite de 42 km film, Independența Film, Asociația Macondo, Parada Film și Asociația Secvențe.

Foto: Les Films de Cannes – filmedefestival.ro

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.