Avanpremieră Sibfest 2013, la „Garantat 100%“
https://www.ziarulmetropolis.ro/avanpremiera-sibfest-2013-la-garantat-100/

Astăzi, de la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu ne invită la o discuţie despre Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în emisiunea „Garantat 100%“ de la TVR 1 şi TVR HD.

Un articol de Andrada Văsii|2 iunie 2013

Astăzi, de la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu ne invită la o discuţie despre Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în emisiunea de la TVR 1 şi TVR HD.

Invitatul său la Garantat 100% din 2 iunie este Constantin Chiriac, fondatorul festivalului. Emisiunea poate fi vizionată şi online, pe www.tvrplus.ro.

Subiectul discuţiei este, desigur, festivalul care stă să înceapă şi care împlineşte anul acesta 20 de ani. Constantin Chiriac, directorul festivalului, este cel care a iniţiat şi a crescut acest proiect, ajuns în prezent al treilea eveniment cultural din Europa, după festivalurile de la Edinburgh şi Avignon.

Un eveniment de amploare

Timp de zece zile, Sibiul se transformă într-o scenă uriaşă. Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 7 – 16 iunie 2013. Peste 2500 de artişti şi invitaţi speciali sunt aşteptaţi să sosească la Sibiu pentru acest eveniment.

Programul ediţiei din acest an continuă o ofertă culturală bogată, cu peste 300 de evenimente. Producătorii ediţiei din acest an se aşteaptă la peste 600.000 de vizitatori. Alături de aceştia, festivalul aduce la Sibiu peste 200 de jurnalişti şi bloggeri, atât din România, cât şi din străinătate.

Finalul ediţiei de duminică a emisiunii este, ca de obicei, unul dedicat melomanilor. Sebastian Spanache Trio aduce la Garantat 100% un moment muzical original.

Foto credit: TVR

29
/06
/14

CRONICĂ DE FILM Realizat de Guillaume Canet, actor francez tentat ocazional de regie, „Blood Ties” („Legături de sânge”) se înscrie în categoria unei posibile nișe de retro-cinema, tot mai frecventată în ultimii ani. Nu este o plecăciune în fața unui anumit regizor, cât a unui gen și stil clar asumate, la modă odată.

27
/06
/14

Lungmetrajul "Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, a fost selectat în secţiunea Variety Critics' Choice: Europe Now! a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din Cehia, informează site-ul oficial al evenimentului.

27
/06
/14

Sibiul, cea mai aclamată destinație turistică românească în presa internațională din ultimii ani, menționat în prestigioasa publicație Huffington Post, este subiectul celui mai nou film și al unei inedite colecții de fotografii realizate de Dumitru Budrala, unul dintre antropologii de marcă din România și din Europa.

25
/06
/14

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Pe parcursul a șase luni de proiecții, elevii învață să aprecieze filmele de artă și, mai ales, să înțeleagă formele sale de vizionare.

25
/06
/14

Lungmetrajul "Kira Kiralina", regizat de Dan Piţa, o adaptare după romanul omonim scris de Panait Istrati, va intra în cinematografele din România pe 5 septembrie. Pelicula îi are în distribuţie pe Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ștefan Iancu, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu şi Ovidiu Niculescu.

24
/06
/14

Sâmbătă aceasta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureșteni între 21:00 și 5 dimineaţa.

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.

21
/06
/14

Cea de-a XI–a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se desfăşoară în acest an, în mod excepţional, în Bucureşti, în perioada 12-17 august, păstrând atmosfera din Deltă şi ideea de a te îndepărta de “betoanele urbane” ca să vezi filme bune într-o atmosferă specială.

20
/06
/14

CRONICĂ DE FILM. Cel mai recent lungmetraj de ficțiune al surprinzător de prolificului regizor Radu Gabrea, „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, este ca o creatură împăiată: de la distanță pare un film promițător, dar, privit de aproape, lipsa naturaleții și a ritmului lasă o impresie pregnantă de dezamăgire.