Avanpremiere româneşti şi proiecţii speciale, la Festivalul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/avanpremiere-romanesti-si-proiectii-speciale-la-festivalul-ceau-cinema/

„Arest”, extrem de aşteptatul film al lui Andrei Cohn, şi „Superhombre”, documentarul despre cunoscutul alpinist timişorean Horia Colibăşanu, vor putea fi văzute în avanpremieră la Timişoara la Ceau, Cinema!, care va avea loc între 18 şi 21 iulie.

Un articol de Petre Ivan|8 iulie 2019

A şasea ediţie a festivalului se va deschide cu drama de epocă austriaco-germană „Domnişoara Paradis”, în prezenţa actriţei germane de origine română Maria Drăguş, şi se va încheia cu comedia poliţistă franceză „Ancheta”, de Quentin Dupieux.

De asemenea, actorul Vlad Ivanov va discuta cu publicul după o proiecţie specială a filmului maghiar „Apusul” (r. László Nemes), unde interpretează rolul principal masculin.

Programul integral este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe pagina de Facebook a festivalului, iar abonamentele şi biletele pot fi deja achiziţionate online, pe iabilet.ro.

Arest

Prezentat recent la prestigiosul Festival de la Karlovy Vary, „Arest” (2019) este al doilea lungmetraj al regizorului Andrei Cohn şi îi are în rolurile principale pe Alexandru Papadopol şi Iulian Postelnicu. Filmul este povestea unui arhitect care, în 1983, este arestat de miliţie fără prea multe explicaţii şi pus într-o celulă cu un deţinut de drept comun, folosit de Securitate ca torţionar.

Realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase, documentarul de debut „Superhombre” (2019), produs la Timişoara, îl are în centru pe alpinistul Horia Colibăşanu, surprins în mijlocul familiei şi mai ales în timpul pregătirii pentru o ascensiune pe Everest. La proiecţia în aer liber de la Grădina de Vară „Capitol” vor lua parte Horia Colibăşanu şi echipa filmului.

Domnisoara Paradis

În „Domnişoara Paradis” („Licht”/„Mademoiselle Paradis”, Austria-Germania, 2017), regizat de Barbara Albert, actriţa Maria Drăguş interpretează o tânără şi genială pianistă oarbă din Viena sfârşitului de secol 18. Pentru rolul său memorabil, Maria Drăguş a fost nominalizată la Premiile Filmului Austriac. Proiecţia filmului şi prezenţa actriţei la Ceau, Cinema! sunt posibile cu sprijinul Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara.

Excentricul regizor francez Quentin Dupieux revine cu o trăsnită comedie poliţistă, „Ancheta” („Au Poste!”, 2018), cu Benoît Poelvoorde în rolul unui detectiv aiurit. Un film cum nu se poate mai potrivit pentru o proiecţie sub cerul liber la Grădina de Vară „Capitol”, la Gala de închidere a acestei ediţii noir. Proiecţia este organizată cu sprijinul Institutului Francez din Timişoara.

Apusul

Câştigător al premiului criticii la Festivalul de la Veneţia, „Apusul” („Sunset”/„ Napszállta”, 2018) este al doilea lungmetraj al regizorului László Nemes. O dramă de epocă plasată înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, în Budapesta anului 1913, în care Vlad Ivanov joacă rolul unui proprietar de magazin de pălării unde speră să lucreze tânăra protagonistă a filmului.

Vlad Ivanov va participa la o discuţie cu spectatorii după proiecţie şi, separat, va susţine un masterclass cu intrare liberă despre cum îşi construieşte rolurile de „bad guy”.

De proiecţii speciale vor avea parte şi filmele româneşti „Bacalaureat” (2016, r. Cristian Mungiu), în prezenţa actorilor Maria Drăguş, Mălina Manovici şi Vlad Ivanov, cei trei membri ai juriului, şi „Lemonade” (2018, r. Ioan Uricaru), care va fi proiectat în cinematograful modernizat din comuna Gottlob.

Lemonade

Secţiunea DOC-minică, dedicată în acest an documentarelor-portret regizate de femei, este completată cu „Distanţa dintre mine şi mine” (2018), filmul de succes cu şi despre Nina Cassian, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, după o idee a producătoarei Ada Solomon.

Pentru al doilea an consecutiv, Ceau, Cinema! are parte de sprijinul cunoscutului post de televiziune TNT România, dedicat filmelor şi serialelor.

„Ne bucurăm că TNT România se întoarce la Timişoara pentru a susţine cel mai important festival de film din zonă. Este pentru al doilea an când suntem alături de cinefilii Ceau, Cinema! şi abia aşteptăm întâlnirea cu filmele din acest an, dar şi cu publicul din Banat”, declară Matthias Heinze, vicepreşedinte comercial şi manager general pentru Europa de Est & Benelux, Turner.

Bacalaureat

Abonamentele şi biletele pot fi achiţionate atât online, pe site-ul iabilet.ro, cât şi în spaţiile de proiecţie, înaintea filmelor. Un abonament general costă 60 de lei, iar un abonament special, care vine la pachet cu un tricou sau o traistă din colecţia Ceau, Cinema! şi cu un set de stickere desenate de artiştii colaboratori ai festivalului, costă 100 de lei. Un bilet individual costă 10 sau 15 lei.

*

A şasea ediţie Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18-21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf renovat.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Consiliului Judeţean Timiş.

Parteneri culturali principali: Fundaţia Art Encounters şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Evenimentul este realizat de voluntari şi susţinut de: postul de televiziune TNT, Vitas România, Groupama Asigurări, Conceptual Lab by Theo Nissim, ISHO, Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Goethe, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, Porsche Timişoara, Hotel Timişoara, Restaurantul Vinto, Restaurantul Intermezzo, Pulcinella, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Teatrul Auăleu, Anim`est, Balamuc – loc de joacă ş-altele, Ovride Specialty Cofee, AMBASADA, iaBilet.ro, Primăria Gottlob.

Foto: Ceau Cinema – facebook

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.

19
/04
/23

„Inocentul/ L'innocent”, filmul lui Louis Garrel, pe care starul cinematografiei franceze l-a scris, regizat și în care joacă alături de Roschdy Zem, Anouk Griberg și Noémie Merlant, este o comedie explozivă și plină de sensibilitate despre un jaf înfăptuit în familie. Filmul, inspirat de evenimente din viața autorului, a câștigat două premii César și va avea premiera în cinematografe din 21 aprilie, distribuit de Independența Film.

13
/04
/23

După premiera internațională a seriei Spy/Master (HBO Max), în februarie, la Festivalul internațional de film de la Berlin, producție în care interpretează unul dintre rolurile principale, Ana Ularu a avut de curând premiera The Power/Puterea (Amazon Prime), un serial de nouă episoade în care joacă alături de Toni Collette (The Sixth Sense, Little Miss Sunshine), John Leguizamo (Moulin Rouge, Romeo + Juliet), Auli’I Cravalho (Vaiana, Moana/Ralph rupe netu`) și Josh Charles (The Good Wife/Soția perfectă).

13
/04
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL ajunge anul acesta la cea de-a 20-a ediție ce se va desfășura între 14 și 20 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

12
/04
/23

În luna mai, Warner TV transformă ziua de marți în ziua Rambo. În fiecare săptămână, celebrul personaj interpretat de Sylvester Stallone va avea parte de acțiune în filmele „First Blood”, „Rambo: First Blood Part II” și „Rambo III”.

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.