Avarul se întoarce de Revelion pentru o întâlnire online
https://www.ziarulmetropolis.ro/avarul-se-intoarce-de-revelion-pentru-o-intalnire-online/

Conform tradiţiei, ultima noapte de teatru a Trupei Tamási Áron, din 2020, ar fi trebuit să fie şi prima noapte de confruntare cu spectatorii a unui spectacol conceput special a avea premiera de Revelion.

Un articol de Petre Ivan|29 decembrie 2020

Dar ultima noapte de teatru din Sfântu Gheorghe va fi aşa cum a fost aproape tot anul teatral 2020, peste tot în lume, sub semnul restricţiilor impuse de pandemie, restricţii care au limitat dramatic întâlnirile directe cu spectatorii. Drept urmare, teatrul a încercat să păstreze legătura cu spectatorii săi în spaţiul virtual, alcătuind un reperoriu de criză, cu spectacole transmise online.

Tot online urma să fie transmisă şi premiera din noaptea de Revelion, cu o producţie specială de teatru TV, care însă nu a putut fi finalizată, din cauza infecţiilor cu noul coronavirus în rândul membrilor Trupei noastre. În aceste condiţii, am amânat transmisia producţiei în cauză pentru luna ianuarie, iar pentru noaptea de Revelion deschidem o uşă virtuală spre lumea unui spectacol de mare succes, care a avut premiera în Ajunul anului 2012 şi în care veselia se amestecă cu melancolia, aşa cum e firesc să se întâmple în ultima noapte din an. Este vorba de Avarul / A fösvény lui Molière, un spectacol în regia lui Bocsárdi László.

Personajele lui Molière sunt măcinate de lupta dintre două dorinţe: să fie  iubite şi să-şi poată spori şi proteja averea. Foarte rar se întâmplă ca relaţiile umane să conteze cu adevărat, de cele mai multe ori sunt venerate lucrurile lipsite de suflet, căci de acestea te poţi folosi fără niciun fel de complicaţii. De pildă banii, ei sunt cei mai ispititori, căci par a avea puterea de a ne oferi tot ce ne dorim şi ne simţim în siguranţă când ne punem viaţa sub protecţia lor.

„Vreau să fiu fericit!” – strigă Cléante în spectacolul Trupei Teatrului Tamási Áron. Dar oricare dintre personaje ar putea rosti aceste cuvinte, care sunt şi ale noastre, pentru că şi noi, întreaga viaţă, suntem în continuă căutare a ceva ce numim fericire. Sau bunăstare, bogăţie, putere? În interpretarea lui Pálffy Tibor, Harpagon îşi dezvăluie multele feţe ale alunecosului său chip, lăsând în urmă un inconfundabil portret al avarului, un portret care se nuanţează şi se adânceşte în relaţie cu fiecare dintre personajele ce populează lumea construită de Molière. O lume care, în viziunea lui Bocsárdi László, se suprapune, în deşertăciune, până la cele mai mici detalii cu lumea timpului nostru.

Pentru a intra în lumea acestul spectacol de Revelion, spectatorii pot solicita gratuit linkul,  prin sistemul de bilete eventim.ro. Spectacolul va fi disponibil pe 31 decembrie 2020, de la ora 16:00. Link-ul va fi disponibil timp de 48 de ore.

29
/11
/21

În prima jumătate a lunii decembrie, Teatrul Metropolis v-a pregătit 8 spectacole (în 12 reprezentații) ca tot atâtea cadouri pentru toate gusturile: comedii legendare și autohtone, spectacole neașteptate, tinere talente sub bagheta lui George Ivașcu, dramolete care stârnesc zâmbete și multe momente de descrețire a frunților și sufletelor.

29
/11
/21

„Muzică clasică așa cum nu ați mai ascultat până acum, dedicată sută la sută regelui instrumentelor: pianul, în toate ipostazele sale, de la clasic, la modern și jazz” – este invitația pe care Festivalul Hoinar 2021 o lansează publicului între 2 și 14 decembrie, la Brașov și la București.

29
/11
/21

Teatrul de Comedie în parteneriat cu Fundația Culturală artEST anunță premiera națională a spectacolului VISUL AMERICAN (Drinking in America) de Eric Bogosian, un spectacol de Iarina Demian, cu Tudor Chirilă, o echipă de mult consacrată. Primele spectacole vor avea loc în datele de 2, 3, 4, 5, 9, 14, 15 și 18 decembrie, la Sala Radu Beligan.

28
/11
/21

Arta autentică începe dincolo de convenții și dincolo de granițe. Dincolo de teze, ipoteze și antiteze, ea se întrezărește uneori limpede, alteori vag, ca printr-una dintre multele ferestre de la privești, în decursul unei vieții, lumea din jur.

27
/11
/21

Pentru a doua oară în istoria Premiilor Observator cultural, Gala Premiilor Observator Cultural, ediția a XV-a, s-a desfășurat online, pe 25 noiembrie, într-o sesiune live, care a putut fi urmărită pe pagina de Facebook a revistei.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.