Aventura clasică desfășurată la Iași: Classix Festival a încheiat cea de-a treia ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/aventura-clasica-desfasurata-la-iasi-classix-festival-a-incheiat-cea-de-a-treia-editie/

Între 13 şi 19 februarie 2022, la Iaşi a avut loc cea de-a treia ediţie a Classix Festival, un demers organizat de Asociaţia Industrii Creative şi Showberry. Peste 60 de artişti din 13 ţări au fost prezenţi în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecţii de film, un vernisaj, o expoziţie, o dezbatere, o prelegere şi 10 masterclass-uri.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2022

Festivalul s-a desfășurat în format hibrid: cu participare fizică conform reglementărilor în vigoare (30% din capacitatea sălilor), însumând o prezență de 1.500 de persoane prezente la cele 8 concerte și cu oferirea posibilității de a urmări difuzarea live a evenimentelor. Peste 70.000 de persoane au urmărit transmisiunile online, iar acestea mai pot fi vizionate pe pagina de Facebook a festivalului până pe data de 31 martie 2022.

„Am fost încântați să contribuim la Festivalul Classix de anul acesta. A fost un adevărat privilegiu să avem șansa de a prezenta publicului din România mult apreciatul cvintet danezo-român «V Coloris», care reprezintă atât o mărturie puternică a bogatului nostru patrimoniu muzical, cât și un exemplu dinamic al creativității ce caracterizează colaborarea culturală dintre țările noastre”, a menționat dl. Søren Jensen, Ambasador al Regatului Danemarcei în România.

Concertele Classix au adus publicului o suită de premiere în sfera audițiilor, iar programul lor a înglobat și compoziții contemporane: Sofia Gubaidulina: Cvartetul de Coarde nr. 4 (1994), Marcus Paus: Sonata pentru vioară și pian (2020), Edvard Grieg / Ștefan Diaconu: Suita Lirică (2021), Doina Rotaru: Lumina (2021). Slávka Vernerová-Pěchočová, pianistă cehă invitată în cadrul festivalului, menționează: „un festival grozav, cu o organizare perfectă. O producție puternică … și cel mai important – muzicieni deosebiți și dispuși să lucreze la cote maxime”.

Experiența sincretică a concertelor a fost augmentată de contribuția creativă a artiștilor vizuali: Daniel Mancaș (design de lumini și concept) și a video proiecțiilor realizate de: Andrei Cozlac, Silviu Apostol Luda, Marian Mina Mihai și Radu Marțin.

Susținerea tinerilor artiști a continuat și în acest an, prin Classix in Art, cu sprijinul partenerului principal al festivalului, Kaufland România. Această componentă a cuprins 10 masterclass-uri unde au participat 56 de tineri muzicieni din toată țara, iar aceștia au avut ocazia să-și perfecționeze tehnicile de interpretare, ghidați de artiștii și profesioniștii invitați. Tot la această ediție, în cadrul conferinței de presă de la începutul evenimentului, Roxana Patricia Butucel, director general Classix Festival, în prezența Anna Katharina Scheidereiter – CSR Manager Kaufland România și Moldova, a anunțat și call-ul pentru bursele de susținere a artiștilor independenți, în valoare de 5.000 de euro, din perioada 1 martie 2022 – 31 martie 2022.

© Classix Festival

Seria Classix in Focus a adus în program: expoziția de ilustrații „Eroinele” și un vernisaj organizat alături de Centrul Ceh București; o serie de 7 proiecții ale documentarului #newTogether realizat de Forumul Cultural Austriac; o prelegere pe tema femeilor compozitor din secolele 20 și 21 susținută de Astrid Kvalbein, rector al Academiei Norvegiene de Muzică; o dezbatere pe tema feminismului în muzica clasică, susținută de Cristian Lupeș (dirijor și managerul Filarmonicii de Stat Sibiu), Astrid Kvalbein (rector Academia Norvegiană de Muzică), Valentina Sandu-Dediu (profesor, muzicolog, pianistă) și moderată de Dragoș Cantea (pianist concertist și Director Artistic al Classix Festival).

Ioana Brăilescu, manager proiect în cadrul Centrului Ceh București, relatează: „M-am simțit mai bine ca oricând la Iași la festivalul Classix, unde am fost întâmpinată de o echipă tânără, energică și entuziastă, pasionată de muzica clasică, dar și de prezentul în continuă schimbare. M-am bucurat să aud în introducerea concertului că muzica clasică nu este o artă a elitelor și să văd multe persoane tinere în public. Cu ocazia festivalului, am deschis la Casa Muzeelor expoziția Eroinele, care prezintă femei cehe și românce care au schimbat lumea. Expoziția poate fi vizitată până pe 16 martie”.

În activitățile propuse de festival s-a aflat și un tur ghidat al orașului, organizat de Asociația Iași Travel în data de 19 februarie. Acesta a explorat tradiția muzicală a Iașului purtată prin obiectivele care au găzduit concertele și activitățile Classix 2022.

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry

Partener principal: Kaufland România

Parteneri diplomatici: Ambasada Regală a Danemarcei la București, Ambasada Regatului Norvegiei în România

Parteneri culturali: Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Centrul Cultural German Iași, Institutul Francez Iași, Centrul Ceh

Parteneri strategici: Filarmonica de Stat „Moldova”, Snyk Denmark, The Norwegian-Romanian Chamber of Commerce, Academia Norvegiană de Muzică, DAC Music Performance

Parteneri instituționali: Episcopia Romano-Catolică Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Casa de Cultură a Studenților Iași, Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Opera Națională Iași, Muzeul Literaturii Române Iași

Sponsor: Basware

Parteneri de promovare: Printco, WINK Public Multimedia, Ippu

Parteneri de ospitalitate: Volvo Nordic Cars, Cuptorul Moldovencei, Glazurai, GRAMMA, Vitamin Aqua, Bere Nemțeana, Hotel Unirea, Iași.Travel, Time Out

Parteneri de vestimentație: Chotronette, Seroussi

Parteneri media: TVR Iași, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Iași, VivaFM, Ziarul de Iași, Info Moldova, IQAds, Romania Journal, AGERPRES, Hotnews, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultură, Observator Cultural, Liternet, Zile și Nopți, CVLTARTES, Revista Fashion Premium Magazine, Cărturești, Revista Timpul

***

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Showberry, membru AROC (Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale), este un startup câștigător al programului „Investește în oameni!”. Din 2015 dezvoltă proiecte culturale și creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice și evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociația Industrii Creative.

 

30
/05
/22

Câștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa - Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio! DMITRI MATVIENKO (născut în Belarus) a fost distins în 2021 cu premiul I și premiul publicului și se va afla vineri, 3 iunie 2022 (de la 19.00) la pupitrul ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.

11
/05
/22

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

10
/05
/22

Joi, 12 mai și vineri, 13 mai 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului În lumina evocării-George Enescu de Ulpiu Vlad, Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46 de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și Variaţiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar.